Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Tudor Torge

Publicat: marți, 25 Ianuarie 2022 , ora 14.07

Stagiunea de marți seara de la Ateneul Român îi va aduce în fața publicului de diseară, de la ora 19.00, pe trei tineri muzicieni – chitaristul Tudor Torge, violonista Mara Torge și Theodore Mezei, care va acompania la pian.

Detalii despre recital aflăm de la chitaristul Tudor Torge:

În această seară, vei debuta pe scena Ateneului Român, în cadrul recitalului pe care îl vei susține la Sala mică, eveniment ce va prilejui încă două debuturi - în partea a doua va avea loc recitalul pe care îl va oferi sora ta, violonista Mara Torge, elevă în clasa a XII-a la Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță" din Cluj-Napoca, acompaniată de colegul ei de clasă, pianistul Theodore Mezei. De altfel și tu ești elev al aceluiași colegiu, în clasa a IX-a. În primul rând, cum ați primit voi această invitație de a cânta în cadrul Stagiunii de marți a Filarmonicii bucureștene și cu ce gânduri sunteți acum, înainte de recital?

Am fost invitat în cadrul acestei stagiuni prin intermediul unui concurs, Concertino Praga. Am decis să merg să particip la această competiție, de mare prestigiu aș putea spune, iar după aceea am fost contactat dacă aș dori să cânt la Ateneu și bineînțeles că am spus da, pentru că este o oportunitate care nu merită să fie ratată.


Dacă tot ai amintit deja despre competiția Concertino Praga, să amintim faptul că vei concura din nou și în acest an. Este unul dintre cele mai importante concursuri dedicate tinerilor muzicieni până în 16 ani, organizat de Radiodifuziunea Cehă, pentru care ai fost propus de Radio România Muzical. Înregistrările tale sunt deja disponibile pe pagina de Facebook a postului nostru. Cât de important este pentru tine să participi la această competiție?

Cum ați spus și dumneavoastră, mi se pare una dintre cele mai importante competiții pentru tinerii interpreți. Am luat foarte în serios înregistrările. Sunt foarte mândru de ce a ieșit, foarte mulțumit. Am lucrat cu o echipă de profesioniști. Da, una dintre cele mai importante competiții la care am participat până la vârsta la care sunt și mini cariera pe care o am până acum.


Revenind la recitalul de la Ateneu. Cum ai descrie programul muzical pe care îl vei prezenta publicului?

Am încercat să cuprind un program cât mai vast, să interpretez lucrări din perioade cât mai diferite, de la preclasic până la contemporan și cumva am încercat să fie și cu scop educativ, în program. Dar, ca idee, am încercat să fiu cât mai complex, să surprind publicul din cât mai multe puncte de vedere.


La ce te referi când spui educativ?

Vreau să prezint lucrările pe care le cânt, să ofer povestea lucrării, nu doar să interpretez.


Care sunt lucrările tale preferate ? Ce recomanzi în primul rând din ceea ce vei interpreta?

Toate îmi plac, dar cred că una dintre lucrările de care mă bucur cel mai mult când le interpretez este Introducere și Rondo de Dionisio Aguado. Vreau să mulțumesc profesoarei mele Viorela Filimon, deoarece m-a ajutat să aleg un repertoriu de care mă bucur în fiecare zi când îl studiez sau îl cânt pe scenă, îi ofer toate creditele.


Un program ce cuprinde creații de la Bach la Enescu va interpreta sora ta, violonista Mara Torge, alături de pianistul Theodore Mezei. Ce ne poți spune despre această selecție de lucrări, dar și despre colaborarea dintre cei doi interpreți?

În primul rând, sunt niște instrumentiști foarte buni, cu care mă înțeleg foarte bine. Și ei au ales un repertoriu foarte interesant, aș putea spune. Cântă împreună deja de doi ani. Vă aștept la concert ca să ascultați.


În finalul recitalului, vei interpreta împreună cu sora ta, Libertango de Astor Piazzolla. Voi obișnuiți să cântați împreună în mod frecvent. Cum este atunci când cânți alături de Mara?

Bineînțeles, este sora mea, mă înțeleg cel mai bine cu ea. Este un moment special. De-abia aștept să avem parte de acel moment și să vă bucurăm cu interpretarea noastră.


Interviu realizat de Florica Jalbă