Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Andrei Stănculescu despre concertul susținut de Ziua Culturii Naționale

Publicat: marți, 18 Ianuarie 2022 , ora 10.13

Ziua Culturii Naționale este sărbatorită de Corul de Cameră Preludiu, printr-un concert desfășurat la Palatul Tinerimea Română, sub conducerea dirijorului Andrei Stănculescu. În programul concertului vor putea fi audiate lucrări semnate de Paul Constantinescu, Vasile Popovici, Eugen Doga,Tudor Flondor, Felicia Donceanu si alții.


Andrei Stănculescu, Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită de Centrul Național "Tinerimea română" printr-un concert susținut de Corul de Cameră Preludiu, la conducerea căruia te afli din 2021. Cu ce gânduri întâmpini acest eveniment?

În primul rând, cu emoția unui început de an care eu sper să fie cât se poate de rodnic. Anul acesta, Corul de Cameră Preludiu împlinește 50 de ani de activitate. Deci, este și primul eveniment din seria dedicată acestei aniversări.

Programul include lucrări semnificative ale unor compozitori români, printre care Paul Constantinescu, Vasile Popovici, Eugen Doga, Felicia Donceanu și alții. Ce ne poți spune despre lucrările selectate?

În mod evident, prima parte a programului a fost aleasă pentru a-l omagia pe Mihai Eminescu. Deci, primele lucrări sunt pe versuri de Mihai Eminescu; două lucrări ale lui Vasile Popovici, Sara pe deal și Dorința - lucrări absolut fantastice, celebre, poate cele mai cunoscute lucrări muzicale pe versuri de Mihai Eminescu; mai apoi, lucrarea Între paseri a Feliciei Donceanu; Felicia Donceanu fiind și pictoriță după cum bine știți ... o lucrare aproape sinestezică, îți creează impresia culorii și a picturii. Mai departe, liedul Ochiul tău iubit al lui Eugen Doga, compozitor de peste Prut pe care am avut plăcerea să-l cunosc și care a apreciat acest aranjament pe care eu l-am scris pentru cor mixt și pian. Și ultima lucrare din programul acesta dedicat lui Eminescu, Stelele-n cer, cel de-al patrulea madrigal din ciclul lui Paul Constantinescu.


Concertul este menționat și ca fiind un concert educativ. Te rog să ne dezvălui mai multe despre acest demers!

Vă spuneam că prima parte de concert e în așa fel realizată, organizată, gândită să fie dedicată lui Mihai Eminescu. A doua parte conține piese importante pentru cultura românească, dar și legate de Eminescu, cum ar fi Cine e morarul pe versurile lui Ion Creangă, bun prieten al lui Mihai Eminescu, lucrare a compozitorului Dan Dediu, sau Bordeiaș, bordei, bordei - lucrare a lui Anton Pann (melodia aparținând lui Anton Pann), compozitor și poet foarte apreciat de Mihai Eminescu. Deci, este un periplu în cultura națională, dar și în ceea ce l-a inspirat sau avea să inspire Mihai Eminescu în cultura noastră.

Interviu realizat de Maria-Isabela Nica