Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal
În această seară, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține primul său concert din acest an. În prim planul programului se regăsește harpa, iar în ipostază solistică o veți putea urmări pe Maria Bîldea. La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Mandeal.
Detalii despre concert aflăm de la maestrul Cristian Mandeal, într-un interviu realizat de Florica Jalbă în pauza unei repetiții:
Reveniți în a conduce Orchestra de Cameră Radio pentru a dirija primul concert al ansamblului în acest an. Programul este construit în jurul instrumentului solistic din această seară - harpa; interpretă, Maria Bîldea. Cum vedeți această călătorie muzicală de la Rahmaninov la Ravel, Debussy și Richard Strauss?
Este un buchet de compozitori foarte diferiți, într-un fel, între ei; în afară de Debussy, Ravel, desigur. Dar între Rahmaninov ca tipic liric, prin excelență, compozitor rus, Debussy și Ravel, de pe altă parte, cu toate rafinamentele limbajului cunoscut și impetuozitatea îmbinată cu poezia lui Richard Strauss ca tipic exponent al școlii romantismului târziu german, mi se pare o combinație foarte complexă în abordare de stiluri, muzici diferite, dar care într-un fel, au un factor comun, respectiv epoca istorică. Ele toate se concentrează în jurul sfârșitului de secol XIX și începutul de secol XX.
Cum priviți harpa, în calitate de instrument solistic?
Este un instrument delicat. Este dificil de acompaniat, în sensul ajustării unor sonorități specifice în orchestră pentru harpă. Mi se pare un instrument strălucitor, extrem de colorat în cele din urmă, în pofida unei anumite monotonii de timbru. Oricum, bogăția de expresie care rezultă în urma combinărilor marilor complexe sonore din care îi sunt alcătuite textele de harpă sunt suficient de convingătoare și elocvente, încât să poată sta ca instrument solist în fața unei orchestre.
În ceea ce vă privește, ce vă rezervă agenda acestui an?
În general, lucrez cu orchestra mea de tineret în diverse proiecte, pe care sperăm că vom putea să le îndeplinim, datorită pandemiei și a finanțării reduse - doi factori potrivnici. Dar avem totuși niște proiecte frumoase, chiar și în străinătate. La rândul meu, o să merg în Bulgaria, în Serbia, sper că și în Italia dacă se concretizează niște proiecte. Voi reveni probabil și la Orchestra simfonică Radio, probabil în aprilie-mai și în rest, concerte în țară, la diverse Filarmonici de bună reputație din România.