Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Pianistul Cadmiel Boțac si violoncelistul Cornelius Zirbo protagoniștii primului turneu „Moștenitorii României Muzicale” invitați la Perpetuum Mobile alături de Cristina Comandașu inițiatoarea proiectului

Publicat: joi, 13 Ianuarie 2022 , ora 11.43

Înaintea actului final al primului turneu din proiectul ”Moștenitorii României Muzicale” am cules în studio emoții, speranțe, bucuria unor mult așteptate întâlniri cu publicul meloman.


Invitații săptămânii la Perpetuum mobile sunt pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo. Bine ați venit!

Bine v-am găsit!

Și, nu în ultimul rând, colega noastră Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical și inițiatoarea Proiectului "Moștenitorii României muzicale". Mă bucur că ești alături de noi!

Și eu mă bucur că sunt alături de voi.

Cristina Comandașu, este primul turneu "Moștenitorii României muzicale" - un proiect pe care l-ai inițiat din 2018 și a căpătat un loc binemeritat în cultura noastră muzicală. Cred că ești mândră, nu-i așa?

Cristina Comandașu: Nu e vorba de mândria mea. Eu cred că e vorba de mândria noastră a tuturor celor care lucrăm la Radio România Muzical. De fapt, nu este doar primul turneu "Moștenitorii României muzicale"; eu nu mai știu să fi fost alt turneu organizat de Radio România Muzical. Și poate că și întâmplarea a făcut, dar bine a făcut, că am fost în două orașe în care Radio România Muzical nu se receptează în FM, unde însă am constatat că lumea ne ascultă online și suntem deja cunoscuți. Acesta cred că este un lucru foarte important. Apoi, cred că pentru noi, cei care lucrăm la Radio România Muzical, și sigur tu ești de acord cu mine, a sprijini tânăra generație de interpreți este esențial, mai ales în timpurile acestea pe care le trăim. A interpreta muzica clasică nu este orice fel de meserie. Presupune enorm de multă muncă, presupune că renunți la joacă în copilărie, începi de foarte devreme și nu știu câți, de fapt, astăzi mai fac acest sacrificiu - pentru că este un mare sacrificiu - ca să ajungă, poate, să cânte pe o mare scenă. Așadar, este, cum spuneam și pentru colegii de la Radio Cluj într-un interviu, este de fapt un meșteșug care trebuie să fie sprijinit ca să reziste pe viitor în aceste timpuri care nu sunt foarte prielnice pentru cultură. Pe de altă parte, uitându-ne și la audiențele pe care le avem și care, de fapt, sunt cele mai mari pe care le-am înregistrat istoric din 2016, anunțate luni, putem spune că există speranță. Și-atunci, pentru publicul acesta care dorește să guste și dorește autenticul, valoarea, atunci iată, niște tineri așa cum sunt cei doi pe care-i avem în seara aceasta răspund acestei nevoi și, de fapt, creează cultură română, ceea ce ne reprezintă pe noi și va rămâne în viitor.

Adevărat spui! Cadmiel Boțac, Cornelius Zirbo, voi practic sunteți vedetele acestui turneu. Cum v-ați simțit în cele două orașe în care ați cântat? A menționat Cristina de Cluj-Napoca și Timișoara - două centre culturale foarte importante.

Cadmiel Boțac: Desigur, suntem de onorați și mulțumitori pentru că am avut această oportunitate să concertăm sâmbătă la Cluj-Napoca și aseară la Timișoara. Nu cred că s-ar pune problema de a ne considera vedete. Suntem extrem de privilegiați să primim această oportunitate de a cânta. Vrem să mulțumim întregii echipe Radio România Muzical. Pentru noi, este o șansă unică de a ne promova, de a ne face cunoscuți și suntem extrem de onorați și de-abia așteptăm și concertul de mâine seară.

Cornelius Zirbo: Sunt de acord cu colegul meu, Cadmiel. Până acum, a fost o experiență absolut memorabilă. Atât la Cluj, cât și la Timișoara am avut în sală oameni dragi, prieteni, foști colegi, profesori, diriginți, familie și toată această expunere și posibilitatea să împărtășim cu publicul muzica pe care noi o creăm pentru noi a fost ca un vis devenit realitate. Suntem extrem de recunoscători și așteptăm cu mult interes și entuziasm recitalul de mâine seară, bineînțeles.

Vă invită să ascultăm câteva opinii culese chiar de tine, Cristina, la Timișoara.

În public, Dan Simion, directorul artistic al Filarmonicii Banatul:

"Tineri talentați! Chiar mă bucur că au ajuns la noi și că prin dumneavoastră și prin Clubul Rotary am avut ocazia să-i auzim la Timișoara. Am vorbit cu fiecare și intenționăm ca și în viitor să facă parte din programele Filarmonicii "Banatul". Merită sprijiniți, mai ales că sunt și talentați, dar și foarte expresivi. Pentru vârsta lor, arată un grad de înțelegere al muzicii destul de profund; sunt maturi în ceea ce privește înțelegerea și exprimarea muzicii către public."

"O seară minunată! Am venit pentru Cadmiel și pentru Cornelius - doi tineri extraordinari. Și dacă ne-a încântat în seara asta partea artistică, partea interioară e la fel de frumoasă la cei doi. Și probabil că și din cauza asta au putut să comunica așa de mult cu noi. Păcat de sală... am fost puțini... sprijinim, în primul rând, prin prezență și apoi cu celelalte mijloace. Calitate, multă calitate!" - Marius Bâc, Arad

Proiectul "Moștenitorii României muzicale" este finanțat de Clubul Rotary Pipera. Răzvan Mironescu, președinte:

"Seara asta a fost o seară deosebită pentru că Clubul Rotary Pipera își orientează proiectele către trei direcții - cultură, educație și sănătate - și consider că în această seară s-au întrunit toate condițiile pentru a avea un proiect pe zona de cultură și educație în același timp, în sensul că am încercat să facem o educație prin cultură în această seară, educație muzicală bineînțeles, având ca protagoniști doi tineri excepționali, câștigătorii Bursei "Moștenitorii României muzicale", care au demonstrat tuturor în această seară că avem o perspectivă extraordinară pentru tinerii muzicieni din România."

Cristina Comandașu: Am ajuns la al patrulea an de colaborare și, după seara aceasta de la Timișoara și a doua noastră seară în deplasare, poate ar fi bune niște concluzii.

"Concluziile aș vrea să le tragem împreună peste zece ani dacă se poate, pentru că singurul lucru pe care pot să-l spun după aceste două seri minunate pe care le-am trăit alături de bursienii "Moștenitorii României muzicale" - Cadmiel și Cornelius - este că e o satisfacție imensă să-i vezi pe acești tineri excepționali cum performează pe scenele din România, în Filarmonicile din România. Și reacția publicului, căldura publicului atât la Cluj, cât și la Timișoara, care... se vede, trăiește satisfacția unei generații tinere de excelență. Și cred că pentru noi, cei doi parteneri - Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, această satisfacție de a putea oferi, pe de-o parte, tinerilor oportunitatea de a veni la publicul din țară de data aceasta, dar și satisfacția publicului român, pentru mine e o satisfacție în sine. Eu sper că această motivație pe care o trăim astăzi împreună, acest sentiment de mândrie și de bucurie, să ne anime și pe viitor."

L-ați ascultat pe Dan Popescu, organizator al proiectului "Moștenitorii României muzicale", din partea Rotary Club Pipera. Aseară, în publicul de la Timișoara s-a aflat și Adrian Luca, guvernator Rotary International - district România-Moldova:

"Este meritul lor, că ei sunt vectorii și noi întotdeauna ne bucurăm când vedem că tinerii noștri, copiii noștri performează, iar muzica este pe sufletul nostru. Fără artă, muzică, nici noi rotarienii nu putem supraviețui, la fel cum nu poate întreaga omenire. Așa că îi felicit pe colegii mei. Noi încurajăm mai departe acest gen de activități, suntem cu sufletul alături de ei și le dorim numai bine și mult, mult noroc în carieră."

Opinii la opinii? Ce credeți despre aceste reacții? Trebuie să specificăm că datorită normelor impuse, norme sanitare, doar 30% din sălile de concert unde ați cântat au putut fi ocupate de public. Bănuiesc că mulți au dorit să vă asculte dar au rămas pe afară.

Cadmiel Boțac: Posibil, așa este. Ceea ce pot să spun este că dacă mesajul muzicii, mesajul frumos al muzicii pe care am vrut să îl transmitem publicului a ajuns, a fost înțeles de cei care ne-au ascultat, nu putem decât să fim onorați și bucuroși de lucrul acesta. Până la urmă, cred că acesta este rolul muzicianului, de a transmite publicului mesajul pe care compozitorul l-a intenționat dincolo de ceea ce se vede în partitură, dincolo de note. Și-atunci, asta este cea mai mare bucurie a noastră, să vedem că publicul ne susține, ne înțelege și trăiește împreună cu noi.

Cornelius Zirbo: Sunt perfect de acord cu Cadmiel. Și, în altă ordine de idei, trebuie să recunosc că atât la Cluj, cât și la Timișoara am avut destul de mulți spectatori. Desigur, am fi dispuși să cântăm chiar și pentru două-trei persoane, dar dacă am avut atât de mulți oameni, cu atât plăcerea de a cânta a fost și mai mare.


Mă bucur să aud reacțiile pozitive pentru aceste două recitaluri ale turneului. Mâine, ultimul act al evenimentului se va desfășura la Sala Radio. De la ora 19.00, dragi ascultători, sunteți așteptați să veniți la Sala Radio, să-i ascultați și să-i vedeți în recital pe acești doi tineri foarte talentați.

Cu ocazia turneului, Cadmiel tu prezinți albumul tău de debut. Spune-ne câteva cuvinte despre acest disc. Bănuiesc că și mâine seară, la Sala Radio, va fi prezentat acest disc și poate ascultătorii noștri, dacă vor veni la Sala Radio, vor obține și un autograf din partea ta.

Cadmiel Boțac: Așa este, cu cea mai mare plăcere și bucurie. Cele trei lucrări prezente pe disc au fost înregistrate în anul 2018, ca urmare a unui premiu obținut la Concursul Internațional de Pian din Brașov. Pe disc se află Sonata op.57 de Ludwig van Beethoven, Sonata a II-a de Frederic Chopin și Suita a II-a în Re major de George Enescu. Ce pot să vă spun despre aceste trei lucrări este că ele prezintă o concluzie a căutărilor mele din perioada de facultate, când eram student la Cluj, și sunt onorat că aceste trei înregistrări au putut să capete în final o formă frumoasă printr-un disc, ceea ce mă onorează. Mulțumesc din nou echipei Radio România Muzical, care a propus acest disc și l-a realizat.

Cornelius, tu ai în vedere un astfel de proiect discografic?

Cornelius Zirbo: Aș fi deschis, cum să nu! Sună interesant. Trebuie să recunosc că imprimarea unui disc presupune foarte, foarte multă muncă și sunt oarecum familiarizat din experiențele anterioare cu Radio România Muzical. Și, desigur, după multă pregătire, aș fi deschis să imprim și eu un disc.

Turneul "Moștenitorii României muzicale" este, în fapt, primul eveniment dintr-o serie ce marchează anul acesta 25 de ani de existență Radio România Muzical. Cristina Comandașu, ce ne poți spune despre această serie aniversară?

Cristina Comandașu: O să fie, sigur, mai multe evenimente pe parcursul anului. Or să fie și concerte, or să fie și evenimente de-ale noastre, editoriale. Ceea ce pot să spun este că între 23 și 25 martie - sunt trei zile în jurul datei de 24 marte, care este data aniversării în sine - sunt deja gândite trei concerte/recitaluri, desigur realizate în colaborare cu orchestrele radio și puse tot sub semnul "Moștenitorilor României muzicale" (cel puțin primele două concerte), pentru că alături de Orchestra de Cameră Radio, în 23 martie, vor concerta trei dintre finaliștii bursei de anul acesta; este vorba de pianistul Dominic Iliș, de percuționista Sara Gheorghe și de soprana Aida Pascu. Apoi, a doua zi, pe 24 martie, îl vom avea pe pianistul Mihai Ritivoiu în recital. Și, pe 25 martie, am ținut foarte mult ca alături de Orchestra Națională Radio să fie cei doi muzicieni, mari muzicieni, care țin și rubrici permanente la Radio România Muzical; este vorba de violonistul Alexandru Tomescu și dirijorul Cristian Măcelaru. Așa că, iată, cel puțin un minifestival chiar de ziua noastră, care cred că... sper să ne lase și pandemia să-l facem exact așa cum ne-am dorit, dar sunt niște premise fantastice. Iată, tot alături de niște tineri muzicieni... Concertul celor trei finaliști va fi prefațat cu o săptămână înainte și la Filarmonica din Brașov, pentru că grație acestui premiu ei cântă și acolo. De altfel, "Moștenitorii României muzicale" înseamnă multe oportunități aduse tinerilor muzicieni. Vreau să amintesc că, de exemplu, Cornelius a cântat în deschiderea stagiunii 2021-2022 la Filarmonica din Cluj. Îl avem pe Dragoș Ilie care... cei care l-au ascultat pe 10 decembrie la Sala Radio și-au dat seama ce chitarist extraordinar este. El va cânta acum, pe 14 ianuarie, din nou alături de Filarmonica din Cluj. Sunt deja oportunități deschise la Filarmonica din Timișoara pentru ei. De fapt, noi asta vrem! Să-i aducem în față, să le deschidem uși și să ajungem în sfârșit... că nu doar confirmarea internațională te face să ajungi să cânți în România. Da, putem și noi să descoperim valorile și să girăm pentru ele. Trebuie să spun că juriul care alege "Moștenitorii României muziucale" este total imparțial și absolut profesionist. Contează doar valoarea strict muzicală. Și faptul că reușești să alegi niște valori, iată, conduce la rezultatele pe care le veți vedea și mâine seară. Ceea ce n-au spus ei, sigur, publicul a fost entuziast pentru că interpretarea a fost excepțională. Acesta este adevărul.

Și s-au interpretat lucrări rar cântate în România.

Cristina Comandașu: Sigur. A cânta Sonata în si minor de Franz Liszt este o mare provocare pentru orice pianist, dar ceea ce s-a ascultat și la Cluj, și la Timișoara este, de fapt, o versiune de disc. Și eu sper ca și ceea ce se va înregistra mâine la Radio să fie, și cu siguranță va fi, la același nivel și să avem... iată, "Moștenitorii României muzicale" înseamnă deja două discuri, două albume de fapt, apărute la Editura Casa Radio. Pentru anul acesta pregătim un al treilea și poate că al patrulea va fi acesta. Iar apoi, am avut această sonată de Rahmaninov, care este absolut entuziasmantă în primul rând ca și partitură, ca o partitură în sine. Este atât de frumoasă, iar ei reușesc să aducă acest entuziasm al tinereții, al romantismului, al exuberanței și să ne scoată din realitatea asta gri în care trăim. Și cred că exact ăsta e rolul muzicii. Așa că, spuneam și în prezentarea recitalurilor, ca să-i susținem trebuie ca în primul rând să fim alături de ei, să fim la concert, pentru că muzica fără public nu are sens și mi-am dat seama mult de lucrul acesta în acești doi ani. Așa că... mai sunt doar câteva bilete la Sala Radio, și mă bucur de asta, dar sigur, cine dorește, este mâine așteptat. Dacă nu, cine nu poate veni, are posibilitatea să urmărească concertul și pe contul youtube Radio România Muzical, iar aceeași înregistrare audio-video va fi și pe contul de facebook Radio România Muzical sâmbără, chiar Ziua Culturii Naționale, începând cu ora 19.00.

Cornelius, Cadmiel, nu aveți încă vârsta Radio România Muzical, dar cred că ați crescut cu acest post de radio. Ce înseamnă pentru voi Radio România Muzical?

Cadmiel Boțac: Pentru mine personal și cred că și pentru Cornelius e o mare oportunitate de a ne face cunoscuți. Pot să afirm cu toată sinceritatea că una dintre cele mai bune decizii pe care am putut să le iau în viață în ceea ce privește profesia mea a fost să particip la Concursul "Dinu Lipatti" din 2010. În urma acestui concurs am fost apreciat în mod deosebit de Radio România Muzical și au urmat nenumărate colaborări, oportunități de a concerta, în sfârșit și un disc, ceea ce e un vis devenit realitate. Așa că nu pot decât să le mulțumesc pentru faptul că investesc în tinerii muzicieni români și le doresc mulți ani cu succes, cu realizări și spor în tot ceea ce fac!

Cornelius Zirbo: Pentru mine, Radio România Muzical este o dovadă vie a faptului că mai există speranță și că se mai poate prin numărul mare de ascultători pe care îl are Radio România Muzical. Uităndu-mă la trecutul meu și văzând fiecare etapă, Radio România Muzical mi-a fost alături. Pos să amintesc despre Concertino Praga, pot să amintesc despre prima ediție a acestui concurs, bursa "Moștenitorii României muzicale", unde chiar dacă nu am câștigat bursa, fiind finalist am putut să beneficiez de acest concert despre care doamna Comandașu amintea, deschiderea stagiunii Filarmonicii de Stat "Transilvania". Și, uitându-mă în urmă, pot să observ cum aportul adus de această instituție a contat foarte mult în ascensiunea mea artistică. În acest sens, sunt plin de recunoștință și vă doresc cât mai multe realizări și mult spor în tot ceea ce întreprindeți. Mulțumim frumos!

Ce urmează pentru voi după recitalul de mâine seară? Cadmiel, tu într-un interviu spuneai că anul 2022 nu e foarte limpede. S-a mai limpezit?

Cadmiel Boțac: Oarecum. Viitorul apropiat s-a mai limpezit. Chiar la începutul lunii februarie voi participa la un masterclass în Germania, cu profesorul Stefan Arnold, care este chiar profesorul meu. Și, pe urmă, lucrurile încă sunt deschise. Să vedem, în funcție de ceea ce pandemia va aduce sau nu va aduce, lucrurile se vor mai clarifica.


Cornelius, știu că vei participa la un concurs. Sonata de Rahmaninov vei cânta acolo, din păcate nu cu Cadmiel. Cum va fi pentru tine, după acest recital, programul?

Cornelius Zirbo: Sunt extrem de entuziasmat! Pe lângă faptul că mâine o să am șansa să cânt pe scena Sălii Radio, săptămâna viitoare, dacă totul merge conform planului și dacă nu apare ceva imprevizibil, eu voi călători înspre Pretoria - Africa de Sud, unde voi participa la Concursul Internațional Unisa, care până în prezent este unul dintre cele mai prestigioase concursuri la care am participat. Văzând lista de concurenți am văzut deja căștigători de mari concursuri spre exemplu, am contracandidat care deja a câștigat locul II la Concursul de la Geneva, din octombrie. Deci, concurenții sunt, într-adevăr, foarte pregătiți. Abia aștept! Va fi o experiență inedită, în ciuda rezultatului. Mă duc acolo în primul rând pentru pregătirea pe care am investit-o în acest concurs și deja mă consider extrem de câștigat prin faptul că m-am pregătit pentru acest concurs. Ce se întâmplă după aceea, nu putem ști, dar sperăm pentru ce-i mai bun. Iar în afară de acest concurs, vor fi multe concerte cu Orchestra Română de Tineret, concerte cu ansamblul nostru de violonceliști, Violoncelissimo, al maestrului Marin Cazacu. Deja se întrezăresc niște concerte la filarmonicile din țară, la Pitești... și sunt convins că pe parcurs va fi și mai clar și vom ține legătura.

Vă mulțumesc pentru prezența în studio. Felicitări, Cristina Comandașu, pentru acest proiect! Cadmiel Boțac și Cornelius Zirbo, vă urez succes mâine seară dar și în toate proiectele ce vor urma în cariera voastră. Iar, din când în când, trebuie să promiteți, veți veni aici, în studioul Radio România Muzical, să împărtășiți ascultătorilor noștri ce ați mai făcut.

Cadmiel Boțac: Cu mare drag!

Cornelis Zirbo: Cu siguranță!

Interviu realizat de Gabriel Marica