Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo

Publicat: joi, 16 Decembrie 2021 , ora 19.47

Câștigător al ediției din acest an a Bursei Moștenitorii României Muzicale, violoncelistul Cornelius Zirbo va fi, alături de pianistul Cadmiel Boțac, protagonist al primului turneu organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera în cadrul proiectului Bursa Moștenitorii României Muzicale; evenimentul se va derula în perioada 8 - 13 ianuarie 2022. Pentru concertul final, care va avea loc pe scena Sălii Radio, biletele sunt deja disponibile pe site-ul iabilet.ro.

Despre activitatea profesională a violoncelistului Cornelius Zirbo aflăm în prima parte a interviului următor:

În luna mai a acestui an ați câștigat Bursa Moștenitorii României Muzicale - un premiu în valoare de 4.000 de euro și mai multe oportunități artistice acordate de proiectul organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera. Cât de mult v-a ajutat în viața profesională câștigarea acestei competiții?

Bursa Moștenitorii României Muzicale a însemnat un pas foarte important pentru mine și-n ascensiunea mea artistică în faza aceasta în care mă aflu. Deja am reușit să-mi îndeplinesc câteva dinte obiectivele pe care le-am prezentat în planul meu de investire a fondurilor. De exemplu, am reușit să-mi achiziționez arcușul pe care-l prezentam în proiect și acest arcuș pot să spun că mi-a schimbat fundamental modul de a cânta și percepția mea despre sunet. E foarte important pentru noi ca instrumentiști să avem mijloacele necesare exprimării noastre artistice și acest arcuș a însemnat și înseamnă foarte mult pentru mine. Înscrierea mea la masterclass-urile pe care le-am propus este în desfășurare; chiar acum au apărut programele și audițiile și m-am înscris la multe dintre ele. Sperăm să fie totul bine și să pot să mă calific pentru a participa la aceste academii de vară care sunt pentru orice muzician un prilej foarte bun de a cunoaște muzicieni importanți, de a face legături noi și de a progresa în acest sens din punct de vedere muzical.


Tot ca parte a premiului din acest an a fost și invitația de a deschide, în luna septembrie a acestui an, stagiunea de concerte a Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca. Privind retrospectiv, cum a fost această experiență, mai ales că ați concertat acasă?

Cu sinceritate vă spun că a fost unul dintre cele mai satisfăcătoare concerte pe care le-am dat vreodată. Au fost mai mulți factori care au contribuit la acest lucru, și anume faptul că am concertat acasă - eu sunt de loc din Cluj Napoca - și sala a fost plină de rude, de prieteni, de foști colegi, de profesori, de diriginți, de persoane dragi mie care, cumva, au contribuit la momentul acesta special. Și, în altă ordine de idei, Filarmonica de Stat Transilvania este o orchestră fantastică. Am făcut o treabă grozavă și faptul că am reușit să interpretez Concertul de Șostakovici, care este unul din concertele mele preferate, pe care-l studiez încă din clasa a XI-a; adică de aproape patru ani, de-atunci mi-am dorit să-l cânt cu orchestra și, într-un final, toate aceste lucruri au fost posibile. Și, cum spuneam, toate acestea au contribuit la acea seară incredibilă și de neuitat.


Ținând cont de faptul că la ediția din 2020 a Bursei ați câștigat un premiu special care v-a prilejuit o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, dar și un recital pe scena Sălii Radio - cum priviți implicarea în viața muzicală și în parcursul profesional al tinerilor muzicieni a postului Radio România Muzical?

Eu și colegii din generația mea, prietenii mei muzicieni chiar am remarcat implicarea acestei instituții, Radio România Muzical, în promovarea tinerilor artiști, ceea ce pentru noi înseamnă foarte mult și este un lucru foarte de apreciat. Având în vedere cât de greu este să răzbați în această perioadă a vieții, când ești tânăr și când ești la început de drum, să știi că ai pe cineva care te sprijină și care te promovează și care-ți oferă posibilități de afirmare, să te vadă lumea, să poți să concertezi este ceva incredibil și doresc să mulțumesc în acest sens atât Radio România Muzical, cât și doamnei Cristina Comandașu, bineînțeles Rotary Club Pipera și tuturor celor care au înțeles nevoia aceasta și au făcut pași concreți în rezolvarea acestei probleme.

Interviu realizat de Florica Jalbă