Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ciprian Țuțu - Invitatul Săptămânii

Publicat: marți, 14 Decembrie 2021 , ora 20.15

Corul Academic Radio va reveni miercuri, 15 decembrie 2021, pe scena Sălii Radio, în primul concert vocal-simfonic din actuala stagiune. Despre eveniment, Ciprian Țuțu, dirijorul ansamblului, a dialogat cu Lucian Haralambie în cadrul emisiunii Perpetuum mobile:

În direct prin telefon - Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio. Bun găsit!

Bună seara!


Corul Academic Radio va reveni mâine pe scena Sălii Radio, după o pauză cauzată de pandemie. Ansamblurile vocale, prin natura activității lor, au fost printre cele mai afectate în această perioadă, iar în cazul Corului Academic Radio inclusiv concertul prin care ați aniversat cele opt decenii de activitate a fost susținut cu o întârziere considerabilă. Aș vrea să încept cu o întrebare legată de situația corului în toată această perioadă. Cât de dificilă a fost managerierea unei astfel de situații, repet, ținând cont de specificul ansamblului?

Ați remarcat foarte bine. Din păcate, a fost o perioadă foarte tristă pentru noi, trebuie să recunosc. Din februarie 2020, nu am reușit să participăm pe scena Radio într-un vocal-simfonic, acesta fiind prin excelență profilul de bază al corului nostru. Sigur că au fost încercări nenumărate - valul unu, valul doi, valul al treilea ș.a.m.d. am pregătit repertorii, ne-am gândit cu optimism la anumite proiecte, dar, din păcate, pe parcurs a trebuit de fiecare dată să renunțăm și să așteptăm vremuri mai bune. Într-adevăr, 2020 a fost și un an cu o încărcătură specială pentru noi. Aveam în program două concerte aniversare pentru Corul Radio și nu era doar aniversarea a opt decenii de existență ai Corului Radio, ci era o dublă aniversare - și centenarul Uniunii Compozitorilor. Din păcate, n-a fost să fie! Puțin ne-am luat revanșa în primăvara acestui an, când am reușit, în condiții speciale, să susținem un concert fără public după o perioadă de repetiții mai degrabă pe partide și o reunire pe scenă doar pe ultima sută - un concert în care am remarcat cu toții lipsa repetițiilor, dar, totodată, partea pozitivă a fost că am cântat cu o poftă fantastică și a fost un concert cu o ținută foarte bună artistică și profesională, în care ne-am bucurat împreună de muzică. Și, sigur, a fost apoi acel tur de forță fantastic pentru noi, prilejuit de ediția aniversară a Festivalului Internațional "George Enescu", când am avut bucuria și onoarea să participăm în patru concerte alături de mari orchestre ale lumii și, desigur, alături de foarte cunoscuți dirijori de pe mapamond. Așadar, o perioadă cu sentimente amestecate, cu sperațe uneori înăbușite, dar alteori reînviate, așa cum este în această perioadă starea noastră de spirit, în condițiile în care, iată, de la începutul acestei luni reușim să ne întâlnim și avem și bucuria de a susține două concerte pe scena Sălii Radio ascum, în decembrie.


Ne îndreptăm, sperăm, spre o reluare a activității concertistice de dinainte de pandemie. Corul Academic Radio va susține mâine primul concert vocal-simfonic din actuala stagiune, alături de Orchestra de Cameră Radio dirijată de David Crescenzi. Ce propuneți publicului mâine seară?

Este un program integral Bach, iar noi, Corul Radio, vom susține în partea a doua a concertului Magnificat de Bach, prima sa lucrare vocal-simfonică religioasă. Și suntem bucuroși de reîntâlnirea cu Orchestra de Cameră, de reîntâlnirea cu maestrul Crescenzi și, desigur, de promovarea valorilor pe care Corul Radio în sine le deține atât ca ansamblu, dar și la nivel individual, prin aceea că grila de soliști este asigurată... cei cinci soliști sunt membri ai Corului Academic Radio.


O să vă rog să-i și numiți pe cei cinci.

Sigur. Georgiana Simonov, Monica Olteanu, Claudia Caia, Nicolae Simonov și Cornel Popușoi sunt cei cinci soliști propuși de noi pentru acest concert.


Apoi, o săptămână mai târziu, miercuri, 22 decembrie, veți susține un concert de Crăciun, de data aceasta alături de Orchestra Națională Radio. Ce pregătiți pentru ultimul eveniment din 2021 de la Sala Radio?

Este și acesta un concert foarte frumos, colorat, propus de maestrul Horvath de la Opera Maghiară din Cluj, un vechi colaborator al nostru. De altfel, doar ca o mică paranteză, trebuie să remarc faptul că personalitățile celor doi dirijori pe care avem bucuria să-i avem la pupitrul dirijoral în cele două concerte, în activitatea dumnealor, mai bine spus, corul ocupă un loc aparte, deosebit și lucrul acesta îl simțim din plin, lucrul cu dumnealor de fiecare dată aducându-ne mare bucurie și satisfacție profesională. Așadar, revenind la concertul de săptămâna viitoare alături de Orchestra Națională Radio, într-o primă parte, corul va evolua cu două titluri din Oratoriul Mesiah de Handel, iar într-o a doua parte a concertului veți putea asculta câteva aranjamente inedite care aparțin însuși dirijorului acestui concert. Sunt teme foarte cunoscute, dar în înveșmântări armonice și orchestrale cu totul și cu totul deosebite.


De menționat că cele două concerte - atât cel de mâine seară, cât și cel de săptămâna viitoare - pot fi ascultate în direct la Radio România Muzical începând cu ora 19.00. Ciprian Țuțu, cum arată calendarul Corului Academic Radio în mare, atât cât ne puteți spune în acest moment, atunci când vorbim de concertele din 2022?

Sigur, până acum eram obișnuiți să avem o imagine completă sau sigură a întregii stagiuni. Noi avem o schiță pentru partea a doua a stagiunii și sperăm din tot sufletul ca această schiță să devină realitate și, mai mult decât atât, titlurilor deja propuse să li se alăture și alte proiecte. Dar așa cum arată în momentul de față partea a doua a stagiunii pentru Corul Academic Radio, pot să spun că vom avea o serie de concerte alături de Orchestra de Cameră Radio și aș putea aminti câteva titluri - Harmoniemesse de Haydn, Dixit Dominus de Handel sau Marea misă în do minor de Mozart. Dar și câteva titluri alături de Orchestra Națională Radio - Petite Messe Solennelle de Rossini. Probabil, spre finalul stagiunii, un concert mai special. Nu vreau să dezvălui deocamdată conținutul lui, dar va fi cu totul și cu totul special. Să sperăm că reușim să-l susținem. Și, de asemenea, ceea ce este în fiecare an important pentru noi, promovarea muzicii autohtone în cadrul Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi, sperăm să putem relua această serie concertistică pentru a doua jumătate a lunii mai. În afară de aceste propuneri, sigur că avem în proiectul nostru și un concert a capela, care va cuprinde lucrări din repertoriul negro spiritual. Deci, este o jumătate de stagiune destul de consistentă, destul de generoasă și sperăm să nu mai vină alte valuri care să ne pună piedică.


Sperăm să fie o parte a doua de stagiune mult, mult mai bogată și mult mai liniștită din toate punctele de vedere.

Ciprian Țuțu, vă mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile!