Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, Directorul Centrului Național de Artă „Tinerimea Română”

Publicat: luni, 6 Decembrie 2021 , ora 14.12

Din cauza lockdown-ului general, Expoziția Mondială Dubai 2020” - un grandios eveniment prevăzut pentru anul trecut, a fost reprogramat pentru acest an. În cadrul acestuia, astăzi, 6 decembrie 2021, Orchestra Română de Tineret cu dirijorul Gabriel Bebeșelea la conducere va susține un Concert dedicat Zilei Naționale a României pe scena Millenium Amphitheater. Soliști - violonistul Valentin Șerban și violoncelistul Ștefan Cazacu. Mâine, 7 decembrie, formații camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susține micro-recitaluri în pavilionul României de la Expoziția Mondială din Dubai. Iar miercuri, 8 decembrie, Centrul Național de Artă Tinerimea Română” organizează, la Sala Mare a Ateneului Român, un concert de Crăciun.

Detalii despre aceste concerte, aflăm de la Marin Cazacu, Directorul Centrului Național de Artă Tinerimea Română”:

În această seară, Orchestra Română de Tineret va susține în cadrul Expoziției Mondiale de la Dubai un concert extraordinar dedicat Zilei Naționale a României. Sărbătoarea va continua și mâine, când vor avea loc micro-recitaluri ale formațiilor camerale din cadrul aceleiași orchestre. Este pentru prima oară când Orchestra Română de Tineret va concerta în Orientul Mijlociu - un eveniment pe care l-ați prefigurat cu entuziasm în interviul pe care mi l-ați acordat cu două luni în urmă. Cum ați construit programul muzical pe care orchestra condusă de dirijorul Gabriel Bebeșelea și cu Valentin Șerban și Ștefan Cazacu - soliști, îl vor prezenta?

Cu două luni înainte am vorbit despre acest eveniment cu entuziasm, entuziasm pe care l-am păstrat pentru că, iată, este pentru prima dată când vom cânta în Dubai pentru Expoziția Mondială, dar nu e pentru prima dată când suntem prezenți la o expoziție mondială. Orchestra a mai fost prezentă în 2015 la Expoziția Mondială de la Milano. Dar de data aceasta, așa cum ați amintit, e într-un spațiu cultural cu totul diferit. Cu siguranță, publicul care ne va asculta va fi un public atât local, cât și un public de pe toate continentele, iar programul alcătuit este exact pentru acest lucru - să bucure și să atragă toate categoriile de public din toate spațiile culturale ale lumii. Programul este alcătuit din lucrări din repertoriul românesc - amintesc aici Sabin Păutza, Ciprian Porumbescu, Constantin Dimitrescu - și lucrări din repertoriul universal - Camille Saint-Saens, Jules Massenet, Mascagni, Puccini, Mihail Glinka și Johann Strauss. Divers, atractiv, pentru ca publicul să se bucure de muzică și mai ales ca acești tineri din cadrul Orchestrei Române de Tineret să-și expună cu naturalețe și cu bucurie repertoriul pe care-l cântă pentru că sunt lucrări care degajă optimism, degajă speranță... pentru că despre acest lucru este vorba și la Expoziția Mondială, ca fiecare țară să aibă această prezență sub acest aspect. Și, mai ales cum tema acestei expoziții mondiale este natura, să se încadreze foarte bine în acest context mondial.


Cum arată programul micro-recitalurilor de marți?

Este un program în care cvartete de coarde, trio-uri, duo-uri, cvintete din cadrul orchestrei - alcătuite atât din instrumente de coarde, cât și de suflat, vor cânta piese celebre, cunoscute din muzică de film, muzică românească, muzică universală. Iar cei care vor trece pe la pavilionul României să se bucure din plin atât de ceea ce vor vedea în cadrul pavilionului, cât și de muzica pe care acești tineri o cântă cu bucurie și cu plăcere și, mai ales, cu acel entuziasm pe care numai tinerii pot să-l degaje.


Trebuie să mai spunem și că la revenirea în țară, miercuri, 8 decembrie, organizați un concert de Crăciun ce va avea loc la Ateneul Român. De data aceasta, cu participarea Orchestrei Române de Tineret alături de Corul Preludiu și sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu. Cum ați gândit acest concert?

În primul rând, este un concert al Corului Preludiu, care are de câteva luni un dirijor tânăr - e vorba de Andrei Stănculescu - și care a pregătit un concert de Crăciun cu lucrări extraordinare din repertoriul românesc și universal. Am adăugat această partitură care se cântă pentru prima dată la București, este vorba de Oratoriul de Crăciun de Camille Saint-Saens pentru orchestră de coarde, pe care o vor interpreta tineri muzicieni din cadrul Orchestrei Române de Tineret, Corul Preludiu și soliști vocali. Și acesta este un eveniment deosebit, pentru că marchează începerea dedicațiilor Crăciunului și mai ales că, în postura de dirijor a Corului Preludiu, acest tânăr are, iată, această posibilitate să dirijeze atât corul, cât și Orchestra Română de Tineret la Ateneul Român, cea mai prestigioasă sală de concert din România.

Credit Foto: Dănuț Cristișor, TVR

Interviu realizat de Florica Jalbă