Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Adrian Stanciu despre nominalizarea discului semnat alături de Trio „Lontano” la Premiile ICMA

Publicat: luni, 22 Noiembrie 2021 , ora 10.47

Printre discurile nominalizate în acest an la Premiile ICMA se numără și cel cu muzică de Władysław Żeleński semnat de Trio "Lontano", împreună cu violistul Adrian Stanciu. Muzicianul român este, de asemenea, șef de partidă al Orchestrei de Cameră "Witold Lutosławski" din Łomża, un alt ansamblu care a fost nominalizat la Premiile ICMA din acest an, pentru albumul "Harmonica Polonica Nova".


 

 

În primul rând, mă onorează și, totodată, mă bucură nominalizarea la International Classical Music Awards și am aflat chiar de la colegul meu din Trio "Lontano", violoncelistul; mi-a trimis vestea și bineînțeles că m-am bucurat foarte mult.


Să ne vorbiți puțin despre acest ansamblu, Trio "Lontano", și despre colaborarea dumneavoastră.

Ideea și invitația de a înregistra a venit din partea colegilor mei din Trio "Lontano", care pun un mare accent și promovează muzica poloneză. Ne știm de ceva timp, de când am venit eu în Polonia, și colaborăm destul de des.


Cum a început această colaborare?

Este o chestie foarte interesantă! Pianista din trio este jumătate româncă (mama este din România și tatăl, polonez). Din acest motiv ne-am cunoscut. Ea fiind profesoară de pian la liceul de muzică a aflat că m-am mutat în Polonia. Așa am luat legătura și de atunci colaborăm.


Spuneți că v-ați mutat în Polonia de patru ani. Cum ați luat această decizie?

A fost o decizie luată de comun acord cu soția mea. Noi ne-am cunoscut în Viena, unde am terminat amândoi studiile. Apărând fetița în familia noastră, ne-am gândit că ar fi mai ușor să fim ori în România, ori în Polonia, alături de familie.


Ați spus că ați terminat studiile în Viena.

Am terminat la MDW Wien. Pima facultate am terminat-o în România, la Iași - Universitatea de Arte "George Enescu", iar apoi am plecat cu cvartetul și am studiat muzică de cameră. Am fost la clasa profesorului Johannes Meissl. Ne-am specializat pe muzica de cameră... multe festivaluri, concursuri... cu Cvartetul "Gioccoso". Nu a fost o decizie ușoară, dar ne-am gândit că ar fi cel mai bun loc să studiem, acolo unde este capitala muzicii clasice. Nu regret faptul că am studiat acolo. Am cunoscut profesori, artiști, oameni cu totul deosebiți.


Władysław Żeleński este un compozitor puțin cunoscut în România. Cum ați ajuns să descoperiți muzica lui?

Tot datorită colegilor mei din Trio "Lontano", ei promovând foarte mult muzica poloneză. Muzica lui Wladyslaw Zelenski se încadrează într-un stil neoromantic, bazat pe influențe din stilul lui Glazunov, Rahmaninov, dar și al romanticilor germani. Zic eu, arta lui Żeleński este deosebită, dar din păcate nu destul de cunoscută și promovată. Și pentru mine a fost o surpriză cu totul deosebită.

Interviu realiziat de Petre Fugaciu