Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici

Publicat: luni, 15 Noiembrie 2021 , ora 12.53

Filarmonica George Enescu propune în această săptămână, în serile de joi și vineri, două concerte în care îi va avea ca invitați pe violonista Mihaela Martin și pe violistul Răzvan Popovici, într-un program ce cuprinde Dublul concert op. 88 în mi minor pentru vioară, violă și orchestră de Max Bruch și Simfonia a VIII-a de Antonin Dvorak. Detalii despre cele două evenimente ne-a oferit Răzvan Popovici în interviul următor.

După festivalul SoNoRo, ce s-a încheiat în 14 noiembrie 2021 la Cluj-Napoca, reveniți în București pentru două concerte susținute împreună cu violonista Mihaela Martin la Ateneul Român. Cu ce gânduri așteptați evenimentele?

Revenirea pe scena Ateneului alături de Filarmonica George Enescu este întotdeauna o mare, mare bucurie, iar faptul că vom concerta împreună cu Mihaela Martin această splendidă piesă a lui Max Bruch, Concertul pentru clarinet sau vioară, violă și orchestră, este pentru mine o mare onoare. Știm cu toții ce fel de violonistă este Mihaela și pentru mine, să spunem așa, un tânăr muzician din următoarea generație este întotdeauna o onoare să împart scena cu Mihaela.


Așa cum spuneați veți interpreta Dublul concert op. 88 în mi minor de Max Bruch în varianta pentru vioară și violă în compania orchestrei Filarmonicii bucureștene. Cu câțiva ani în urmă prezentați această lucrare în varianta pentru clarinet și violă pe scena Sălii Radio împreună cu Thorsten Johanns. Influențează instrumentul partener modul în care abordați această lucrare?

Nu. Modul de abordare este același, pentru că, evident, partea de violă rămâne neschimbată, dar cu siguranță, interpretarea cu vioară va fi diferită față de cea pe care am făcut-o acum câțiva ani așa cum ați spus, la Sala Radio. Cred că timbrul violei și al viorii în dialog alături de orchestră, vor crea totuși sonorități diferite pe scena Ateneului.


Vă rog să ne vorbiți despre colaborarea cu Christian Badea, cel care se va afla la conducerea orchestrei Filarmonicii bucureștene.

Este o mare bucurie și faptul că acest Dublu concert de Bruch va fi dirijat de maestrul Christian Badea. Pentru mine este o colaborare în premieră, deci sunt foarte curios și foarte incitat de cum vom concerta împreună alături de Filarmonică.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu