Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Meridian, date despre desfășurarea celei de-a 16-a ediții

Publicat: joi, 11 Noiembrie 2021 , ora 15.01

A XVI-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, se desfășoară în perioada 7-14 noiembrie 2021, într-un format adaptat la contextul actual al pandemiei: toate evenimentele sunt transmise online (prin preînregistrări sau live streaming), organizatorii păstrând posibilitatea de a avea public în sală.

În 2021, tema ediției, PLANETARIUM, își propune explorarea cosmosului sonic infinit al imaginației umane, dar și omagierea muzicienilor-poli care au contribuit la afirmarea scenei muzicale românești de avangardă. Fiecare concert din festival va fi organizat după modelul unei planete imaginare: TERRA INCOGNITA, PRO-PHILIA, CALEA ARHEE, POLARIS, INTERSONAR, OMBRA, METAMORPHIA sau SHOOTING STAR.

Mai multe informații despre această serie au oferit miercuri, 10 noiembrie 2021, compozitoarele Doina Rotaru și Diana Rotaru în cadrul ediției Perpetuum mobile realizată de Lucian Haralambie.

În direct prin telefon, în aceste minute, compozitoarele Doina și Diana Rotaru. Bun găsit!

Doina Rotaru: Bună seara!

Diana Rotaru: Bună seara!


Subiectul discuției de astăzi cu invitatele săptămânii în Perpetuum mobile este ediția cu numărul 16 a Festivalului Maridian - serie care a început duminică, 7 noiembrie, și care se desfășoară online până pe 14 noiembrie. Prima întrebare este pentru Diana Rotaru, directorul artistic al seriei. Care este tema de anul acesta și cum au fost primite până acum primele evenimente din cadrul Festivalului Meridian 2021?

Diana Rotaru: Tema Festivalului Meridian, a XVI-a ediție, este Planetarium. Este vorba de un cosmos de corpuri cerești imaginare, care oferă un suport vizual metaforic pentru publicul nostru, pentru fiecare eveniment în parte. Deci, fiecare eveniment - fie el concert, fie simpozion, fie film - este structurat după modelul unei planete sau unui alt tip de corp ceresc imaginar. E o opțiune pe care am verificat-o și în ediția a XV-a a Festivalului Meridian, care s-a numit Grădini sonore. Acolo modelul a fost vegetal și am văzut că funcționează foarte bine. Unul din scopurile echipei noastre, echipă care a început să organizeze festivalul din 2019, este lărgirea publicului pentru muzica contemporană și experimentală; nu neapărat prin accesibilizare, dar printr-o promovare puțin diferită și prin construirea unei imagini particulare pentru festivalul nostru, a unui tip de structură care să-i dea o identitate proprie în peisajul românesc cel puțin.


Care sunt ecourile de la început până acum?

Diana Rotaru: Ecourile sunt pozitive. Ne-am mirat puțin că lumea a acceptat foarte bine această idee de online. Noi sigur că ne-am dorit o interacțiune directă cu publicul, nu s-a putut în contextul prezent, și-atunci am ales să optăm pentru o variantă online. Totuși, publicul este foarte bine primit și la concertele care sunt cu live streaming, dar toate evenimentele sunt pe site-ul nostru, pe site-ul Festivalului Meridian. Toate concertele, toate evenimentele vor rămâne; deci, vor putea fi vizionate și ulterior. Cred că este o soluție de compromis, dar, totuși, funcțională. S-a dezvoltat foarte mult online-ul în această perioadă teribilă cu pandemia și cred că trebuie să ne adaptăm și să profităm de ea. Aș menționa, tot apropo de online, că am inventat... de fapt, Irinel Anghel, consultantul artistic al festivalului, a inventat două posturi imaginare de radio și de televiziune - X-radio și X-tv - care difuzează ca niște nici emisiuni, în fiecare zi la aceeași oră, dimineața și seara, lucrări electronice și lucrări audiovizuale. Acesta ar fi un punct nou al festivalului, față de ediția trecută.


Aș vrea să vorbim acum despre avanpremiera festivalului. "Scara lăuntrică" a fost dedicată memoriei compozitorului Octavian Nemescu, printr-o masă rotundă organizată în 7 noiembrie. Înregistrarea poate fi urmărită pe site-ul festivalului - snrsimc.org - dar v-aș ruga, Doina Rotaru, să ne spuneți mai multe despre cum s-a desfășurat această discuție despre activitatea unuia dintre compozitorii importanți ai avangardei muzicale românești, Octavian Nemescu?

Doina Rotaru: Din punctul meu de vedere, timpul alocat acestei discuții a fost prea scurt, pentru că n-am putut într-o oră și jumătate să cuprindem personalitatea lui Octavian Nemescu. Nu se poate cuprinde probabil nici în 10 asemenea conferințe la rând, pentru că, pe de-o parte, am încercat să subliniem cu toții calitățile omului Octavian Nemescu, cu totul și cu totul deosebite - sensibilitatea, bunătatea, generozitatea, blândețea, rafinamentul ș.a.m.d. -, profesorul Octavian Nemescu, extraordinar de iubit de elevi și de studenți, de toți cei cu care a lucrat și, nu în ultimul rând, bineînțeles, artistul Octavian Nemescu, care a fost un compozitor dar a fost și un filosof al muzicii, a fost inițiatorul unor muzici imaginare, a fost un artist filosof care se comporta ca un fel de sacerdot, pentru că era preocupat și de dimensiunea teologică a discursului muzical. A promovat niște căi muzicale un pic mai nebătătorite. Este o personalitate extraordinar de originală și în componistica românească, și în componistica universală. Am avut ocazia să cunosc mulți compozitori din toată lumea și n-am întâlnit nicăieri așa ceva. Deci, îl iubim și pentru această originalitate a lui.


Este o masă rotundă pe care, reamintesc, poate fi urmărită pe site-ul Festivalului Meridian. Diana Rotaru, cum va continua festivalul? Care sunt evenimentele din următoarele patru zile?

Diana Rotaru: Ceva foarte important, pentru că a fost menționat maestrul Octavian Nemescu, care este un fel de corp celest principal în festivalul nostru! Am încercat să-l omagiem cât am putut. În această seară, la ora 19.00, are loc premiera absolută a ultimei lucrări terminate de Octavian Nemescu. Este vorba de Efemerida pentru cinci viori și violoncel, o lucrare foarte specială și un tip de estetică implozivă care a fost una din preocupările sale principale. Și va fi urmată, în acest concert care se numește Asterisme, de o lucrare dedicată memoriei lui Octavian Nemescu și scrisă de Doina Rotaru pentru cvintet de suflători și interpretată de Ansamblul V Coloris din Danemarca.

În rest, vă așteptăm să vizitați site-ul nostru. E o structură destul de simetrică. În fiecare zi, la 11 dimineața, X-radio difuzează din spațiu muzicile electronice. La prânz, sunt discuții, round-table-uri, simpozioane. La 5 și la 7 sunt concerte. În ultima zi a festivalului, pe 14 noiembrie, avem trei evenimente mai speciale. Difuzarea unui film realizat de Alexandru Claudiu Maxim, un film de animație 3D Planetarium Observator Astrosonor, special pe conceptul festivalului, la ora 19.00. Apoi, un shooting star surpriză, reealizat de Irinel Anghel cu același Alexandru Maxim. Și la ora 10 seara, un live streaming din diverse colțuri ale lumii; un ansamblu de improvizație care se numește The Core și care s-a născut chiar în perioada pandemiei din necesitatea muzicienilor de a colabora unul cu altul, dar în imposibilitatea de a călători pentru a face acest lucru fizic, toți în aceeași încăpere. Cred că e un eveniment foarte interesant.


Ultima întrebare vă este adresată amândurora. De ce este important să ascultăm muzică contemporană astăzi?

Doina Rotaru: Pentru că este muzica acestui timp și pentru că oamenii, așa cum citesc literatură de azi, văd filme făcute astăzi, bineînțeles că trebuie să cunoască și muzica scrisă pentru ei astăzi.

Diana Rotaru: Sunt perfect de acord. Aș adăuga că publicul care, poate, este un pic mai reticent din cauza unor prejudecăți care s-au tot adâncit de-a lungul vremii nu are de ce să se teamă. Este un univers absolut miraculor, în care sunt foarte, foarte multe curente și stiluri. Deci, au de unde alege... un cosmos infinit aproape.