Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Meridian la debut - interviu cu compozitoarea Diana Rotaru, directorul artistic al festivalului

Publicat: vineri, 5 Noiembrie 2021 , ora 13.37

Între 7 și 14 noiembrie are loc la București festivalul de muzică contemporană Meridian, ale cărui manifestări sunt înregistrate, cele mai multe dintre ele, de Radio România Muzical. 

Festivalul Internațional Meridian propune un Planetarium imaginar în care vom putea urmări, între 7 și 14 noiembrie, mișcarea diverselor constelații și curente sonore. Care va fi, în linii mari, parcursul ediției cu numărul XVI a festivalului?

Festivalul Meridian, în premieră, se va desfășura și online pentru că avem încă șase concerte la București la care accesul publicului va fi permis respectând normele în vigoare. Este un festival care propune o temă incitantă. Echipa noastră, încă din 2019, când am preluat organizarea acestui festival, și-a dorit să creeze o identitate particulară în scena muzicii contemporane românești și nu numai. Și pentru asta am ales să asociem fiecare eveniment din festival cu o umbrelă metaforică puternică și foarte sugestivă.

În 2019, am avut "Grădini imaginare", care au funcționat ca model pentru fiecare concert și eveniment din festival. Anul acesta, 2021, avem o galaxie imaginară de planete și corpuri cerești. Asta înseamnă, practic, că la fiecare concert repertoriul este ales pentru a sugera cât mai bine identitatea planetei noastre imaginare alese pentru concertul respectiv.

Ca să vă dau niște exemple, în prima zi de festival, minunatul ansamblu Profil, condus de Dan Dediu, va susține un concert sub umbrela Pro-Philia - planeta iubirii de a cânta. Iată, o asociere foarte nimerită cu membrii ansamblului Profil. Apoi, o să avem calea Arhee - ansamblul Achaeus, Polaris - ansamblul Atem din Timișoara, Intersonar - ansamblul SonoMania, ce va ține un concert cu lucrări selecționate de la diverse secțiuni ale Internațional Society Contemporary Music, sub umbrela căreia se află Festivalul Meridian și organizatorul său; Lyrica - planeta cântecelor, Metamorphia - planeta transformărilor (recital de pian Adriana Toacsen), Asterisme - desene muzicale din stele, Eros Kai Thanatos - planeta dragostei și a morții, Terra Incognita - un recital foarte inedit de acordeon. Cred că, poate, publicul din România are o concepție destul de limitată despre acest instrument care s-a dezvoltat foarte, foarte tare și repertoriul repertoriul de muzică contemporană de avangardă este extrem de mare; îl avem invitat pe Ghenadie Rotari - un tânăr acordeonist absolut excepțional. Ombra - un spectacol de muzică și dans (Ana Topalovic și Rosalie Wanka din Viena, care chiar vor transmite din Viena spectacolul lor). Și un final surpriză, Shooting Star, propus de Irinel Anghel.

Deci, iată că e o galaxie foarte diversă și care va propune muzici extrem de diverse pentru că, în momentul de față, ramificarea curentelor și stilurilor din muzica așa-zis contemporană este foarte mare și exact această diversitate încercăm să o demonstrăm și să o propunem publicului din România și nu numai, pentru că, avantajul acestei ediții majoritar online, deși nu ne permite să fim alături de publicul nostru așa cum ne-am fi dorit, este că evenimentele Festivalului Meridian Planetarium vor ajunge, sperăm, la mai multă lume, inclusiv la un public internațional.


Vor avea loc și prime audiții absolute?

Vor avea loc prime audiții absolute și aș vrea să menționez una foarte importantă. Noi ne-am propus să-l omagiem în această ediție pe un compozitor absolut minunat și pe care l-am pierdut în 2020, Octavian Nemescu - un compozitor asociat curentului arhetipal, un compozitor cu o filosofie extrem de puternică și de originală și o estetică extrem de originală. Și, în cadrul festivalului, se va interpreta ultima sa lucrare, ultima lucrare terminată - se numește Efemerida; miercuri, 10 noiembrie, va fi difuzată online în cadrul concertului Asterisme.

Totodată, festivalul începe cu Octavian Nemescu, pentru că la ora 11.00, în fiecare zi, avem un post de radio imaginar care va transmite muzici electronice. Și, în prima zi de festival, în 7 noiembrie, X-radio va transmite o lucrare de Octavian Nemescu; după care, la ora 12.00, va avea loc un round table dedicat lui Octavian Nemescu - Scara lăuntrică, organizat de UCIMR.

Și, în rest, mai trebuie să menționez și un post de televiziune imaginar, X-tv, care transmite în fiecare seară, la 9.30, lucrări audio-video foarte interesante și corelate foarte puternic cu tema festivalului, cu planetele noastre imaginare, lucrări pe care le-am selecționat în 2020.

Totodată, mai trebuie să menționez că pe 7 noiembrie va avea loc la Institutul Goethe, partenerul nostru, o proiecție de film - un film de animație 3D, realizat de Alexandru Claudiu Maxim - care se numește Planetarium Observator Astrosonor și, cumva, este o transpunere vizuală a întregului nostru concept, o călătorie printre panete imaginare.

Cine nu reușește să ajungă pe 7 noiembrie la ora 5 la Pavilion 32, îl va putea urmări pe 14 noiembrie, online, dar fără instalația de lumini creată de Irinel Anghel în deschiderea festivalului, pe 7 noiembrie.


Festivalul Meridian a inclus în anul 2019 și un simpozion de muzicologie. S-a păstrat această idee și anul acesta?

Absolut! Avem un simpozion la București, coordonat tot de tânărul Vlad Văidean, pe 14 noiembrie, ultima zi, la ora 12.00. Dar, pe 13 se va difuza și un simpozion organizat la Timișoara de Gabriel Mălăncioiu. Și, în afară de asta, va exista și un round table la Cluj-Napoca, coordonat de Alexandru Murariu. Bineînțeles, mai există și acel round table de care v-am povestit, dedicat lui Octavian Nemescu, în prima zi a festivalului.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica