Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Alexandra Dariescu

Publicat: miercuri, 27 Octombrie 2021 , ora 9.46

Pianista Alexandra Dariescu se află în această perioadă în Detroit, unde pregătește premiera americană a Concertului pentru pian de George Enescu, împreună cu dirijorul Eric Jacobsen și orchestra simfonică din orașul amintit. Detalii despre concertul din 29 octombrie și despre următoarele evenimente din agenda artistei, aflați din interviul următor cu Alexandra Dariescu.


În 18 octombrie ați prezentat în premieră germană Concertul pentru pian de George Enescu, lucrare pe care urmează să o interpretați și în premieră americană împreună cu Orchestra Simfonică din Detroit, în 29 octombrie. Cum ați descoperit acest concert? Cum îl descrieți?

Ultimii ani au fost foarte mult de cercetare și, mai ales în timpul pandemiei, foarte mult research. Și am avut ocazia extraordinară de a descoperi acest concert. L-am descoperit acum câțiva ani, când a fost cântat la Cluj-Napoca. Eu concertam cu Gabriel Bebeșelea și Orchestra Simfonică din Cluj și am ascultat acest concert care am înțeles că atunci era în premieră mondială. Am fost foarte fascinată de scriitura lui Enescu... care deși a scris acest concert la 16 ani, avea un limbaj muzical extraordinar care, efectiv, m-a fascinat și am spus că neapărat trebuie să învăț acest concert. Este numai un fragment, este partea I; am înțeles că este o schiță a părții a II-a, care nu a fost editată, nu se poate edita. Dar, această parte de concert este extraordinară în combinație cu Concertul Clarei Schumann. Clara, de asemenea, a scris concertul ei la 16 ani și este o legătură foarte frumoasă. În primul rând din punct de vedere muzical, aceste două concerte merg extraordinar, iar vârsta acestor compozitori... să scrie ambii la 16 ani... este extraordinar! Mă bucur din suflet că Orchestra Simfonică din Detroit și dirijorul Eric Jacobsen au acceptat această combinație muzicală atât de frumoasă. Vom avea trei concerte la Detroit - 29, 30 și 31 octombrie - și mă bucur foarte mult să împărtășesc cu voi toți concertul al doilea, de sâmbătă, 30 octombrie. Va fi transmis pe streaming pe website-ul orchestrei din Detroit, așa că toată lumea sper că va putea să se logheze și să vizioneze acest concert.


Ce planuri cuprinde agenda dumneavoastră în perioada următoare?

Este foarte aglomerată. Sincer, am crezut că la începutul lunii septembrie când au început toate concerte va fi, așa, frumos și ușor să revin pe scenă după pandemie. Dar, efectiv, au fost șase săptămâni atât de aglomerate! Bineînțeles, am revenit la Festivalul George Enescu și m-am bucurat din suflet să revăd familia mea muzicală de acasă. Am avut debut în Finlanda, la Orchestra din Turku, unde am interpretat Nadia Boulanger. Apoi am fost în Finlanda din nou, la Lapland Chamber Orchestra, care a fost extraordinară. Și am avut la 24 de ore înștiințare să pășesc pe scena Royal Albert Hall din nou; asta a fost a patra oară când am ajuns acolo și am interpretat Concertul de Rahmaninov nr. 2. Acum, am crezut că va fi așa frumos și ușurel în activitate, dar, uitați, acum după Detroit revin în Germania, unde voi susține Concertul de Clara Schumann din nou, cu Orchestra Wurttembergische Philharmonie din Reutlingen. Apoi, proiectul meu Spărgătorul de nuci, pe care-l ducem în turneu în Germania și în Marea Britanie. Așa că sunt multe activități frumoase... revin și în Marea Britanie pentru un recital solo... De-abia aștept să revenim și mai mult la normal!

Interviu realizat de Alexandra Scumpu