Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Rodica Vică

Publicat: luni, 18 Octombrie 2021 , ora 9.53

În data de 19 octombrie începe Turneul Romanian Music Journey, propus de soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat și pianistul Thierry Huillet. Cei trei muzicieni vor urca pe scene din Franța și România, urmând ca seria de evenimente să se încheie cu un recital la Cluj-Napoca.

De unde a apărut ideea acestui turneu?

Este modul în care noi omagiem genialitatea compozitorilor români în anul 2021. Am dorit ca acest an, chiar dacă trecem încă prin pandemie, să nu umbrească compozițiile acestor genii, iar noi celebrăm și aniversăm muzica lor prin programul nostru Romanian Music Journey.


Tema concertelor este "De ce iubesc europenii muzica românească?". Ce fel de muzică românească ați ales pentru acest turneu?

Am ales lieduri compuse de George Enescu, Mihail Jora, Eduard Caudella, Gherase Dendrino... sunt compozitori pe care-i aniversăm în acest an, compozitori care au compus pentru vocea de soprană. Este un program structurat în trei părți, care se dedică copilăriei, iubirii și bunului rămas. Este un concert-conversație în care eu voi sta alături de cei doi muzicieni Clara Cernat și Thierry Huillet de vorbă și vom povesti conceptul programului nostru. Marii compozitori români au studiat în marile capitale ale Europei și, iată, de aici întrebarea "De ce iubesc europenii muzica românească?".

Începem pe 19 octombrie, la Montauban, în Franța, după care, pe 21 octombrie, revenim la Viena, la Ambasada României de aici. După aceea, continuăm în România: Iași - în data de 23 octombrie, București - 26 octombrie, la Ateneul Român, unde ni se va alătura în conversație și Luminița Arvunescu. Turneul nostru se încheie în data de 27 octombrie, la Cluj-Napoca.


Să ne vorbiți puțin despre muzicienii alături de care veți urca pe scenă?

Clara Cernat - violonistă româncă și Thierry Huillet - pianist și compozitor francez. Ei formează deja de foarte mulți ani un duo renumit. Și-au dedicat o mare parte din activitatea profesională muzicii românești. Thierry, deși este francez, este un mare iubitor al muzicii românești; el semnând și foarte multe aranjamente pentru voce, vioară și pian. Iată, un alt inedit al programului nostru - compoziții care au fost create pentru voce și pian vor fi aranjate de către Thierry Huillet pentru această formulă de trio.

Interviu realizat de Petre Fugaciu