Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu György Levente, managerul Filarmonicii din Târgu Mureș

Publicat: miercuri, 6 Octombrie 2021 , ora 10.55

Mâine, 7 octombrie 2021, începe o nouă ediție a Festivalului In Memoriam Constantin Silvestri, ce se va derula în Târgu Mureș până în 28 octombrie. Evenimentele propun publicului atât piese din repertoriul contemporan - semnate de Dan Dediu, Dan Constantinescu printre alții – dar și lucrări cunoscute de Ludwig van Beethoven sau Joseph Haydn. Detalii despre programul festivalului ne-a oferit György Levente, noul manager al Filarmonicii din Târgu Mureș, în interviul următor.


În 7 octombrie se deschide, la Târgu Mureș, Festivalul In memoriam Constantin Silvestri. Ce ne puteți spune despre cea de-a XXXI-a ediție?

O să avem trei concerte simfonice, două concerte camerale și un concert de încheiere, un concert vocal simfonic. Concertul de deschidere va fi dirijat de maestrul Tiberiu Soare, de la Opera Națională din București. Orchestra va interpreta Trei jocuri populare din Transilvania de compozitorul Constantin Silvestri, iar o să auzim în continuare concertul pentru vioară de Mozart nr. 5 în la major. Concertul va fi interpretat de Simina Croitoru, tot din București, iar în încheierea programului, joi, 7 octombrie, va fi cântată Simfonia mică în do minor, așa zisă Tragică de Franz Schubert. În 12 octombrie o să avem, tot în Sala Mare, un concert cameral unde o să auzim lucrări de Constantin Silvestri - Sonata nr. 4 pentru pian op. 28, o piesă de Dan Constantinescu, o piesă de Dinu Lipatti, Dan Dediu și Vlad Gînța. Protagoniștii acestui concert sunt Marius Boldea la pian, Ana Boldea tot la pian, Mihai Vaida la flaut, Cătălin Răducanu la pian, Iulia Adriana Cazacu la vioară. Joi, în 14 octombrie,  o să avem un concert cu maestrul Theo Wolters din Olanda, care va interpreta Uvertura de Beethoven Coriolan și Concertul pentru pian tot de Beethoven, nr. 3, care va fi interpretat de pianistul Horia Mihail, iar în încheierea concertului de joi, din 14 octombrie o să auzim Fantezia pentru pian, cor și orchestră tot de Ludwig van Beethoven. Marți, în 19 octombrie o să-l auzim pe Kardos Margit la violă și Viniciu Moroianu la pian. O să ne cânte de Britten - Lacrime, de Adalbert Winter - Sonata pentru violă și pian, de Rubinstein o să auzim Sonata pentru violă și pian și în încheierea programului o să auzim de Johannes Brahms Sonata pentru violă și pian nr. 2 în mi bemol major. În continuarea festivalului In memoriam Constantin Silvestri o să auzim pe 21 octombrie, joi, pe domnul Anton Shaburov, dirijorul orchestrei din Filarmonica Târgu Mureș cu Alexei Nabioulin la pian. Artiștii sunt din Rusia și vor interpreta de Ceaikovski, Concertul pentru pian și orchestră nr. 3 și Simfonia nr. 1 de Rahmaninov. Încheierea Festivalului In memoriam Constantin Silvestri va avea loc în 28 octombrie, joi, cu dirijorul din Brașov, Steffen Schlandt și se va cânta cu Corul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, Creațiunea de Joseph Haydn, în germană Die Schopfung. Soliștii sunt Edith Borsos - soprană, Szerekovan Janos - tenor, care vine din Ungaria și Iustinian Zetea - bariton, la clavecin Cristina Laszlo. Creațiunea va fi cântată pentru încheierea festivalului In memoriam Constantin Silvestri.


Ați fost numit de curând managerul Filarmonicii din Târgu Mureș. Ce vă propuneți pe termen lung în legătură cu instituția pe care o conduceți?

Săptămâna trecută, joi, am semnat contractul cu Consiliul Județean Mureș, ca să preiau managementul Filarmonicii din Târgu Mureș. Mi-am propus să îmbunătățesc relația tinerilor cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș și mi-am propus multe workshop-uri pentru grupuri mai mici, eventual, cu muzică de cameră ca să ajungem și la segmentul tânăr al publicului din Mureș. În programul cu orchestra și cu corul, n-am făcut mari schimbări, dar pentru tineret am niște surprize plăcute.


Interviu realizat de Alexandra Scumpu