Arhivă : Interviuri Înapoi

Festivalul Enescu 2021. Hilary Hahn: Să ne amintim că MUZICA aduce oamenii împreună

Publicat: sâmbătă, 28 August 2021 , ora 12.16

Celebra violonistă americană a participat pe 27 august la conferința de presă dedicată Festivalului Internațional George Enescu 2021.

Ea va evolua in concertul de deschidere a festivalului, ce are loc sâmbătă, 28 august, de la ora 19,30, transmis in direct de Radio România Muzical si comentat de Anca Ioana Andriescu.

Declarațiile au fost preluate in timpul conferinței de presă. 

'Sunt foarte bucuroasă să revin aici. Acest moment reprezintă începutul noii mele stagiuni de concerte și are o mare semnificație pentru mine căci acum doi ani am decis să îmi iau o perioadă de pauză (un "an sabatic") și stagiunea trecută a fost marcată de schimbări în programarea activității... Deci, înțelegeți cât de important este - din punctul meu de vedere - să pot veni aici și să apar într-un concert, în acest cadru... Iubesc publicul de aici, orașul este foarte frumos... Am ajuns ieri (joi n.r.) și m-am plimbat puțin: a fost așa de plăcut să revin aici!

Sunt recunoscătoare pentru șansa de a cânta partitura lui Sibelius și să lucrez cu maestrul Jarvi alături de care am cântat în atât de multe alte locuri și este o plăcere să reluăm acest parteneriat artistic aici.

Desigur, Enescu a fost un deschizător de drumuri între muzicieni, între violoniști... I-am cântat cea de a treia Sonată și am ajuns să îl cunosc cu adevărat în calitate de violonist prin intermediul paginilor scrise de el (cred că se întâmpla cam acum vreo 10 ani). Faptul că - venind aici, la Festival - îi văd chipul ca o emblemă, desenat și pe măști și pe mașini, mă face să simt și eu ceva special, ca violonistă.

Un mesaj pentru toți cei care vor să se bucure de concerte? Eu cred că ceea ce trăim acum, când ieșim din perioadele de shutdown și de restricții și ne putem aduna din nou în același loc pentru a fi împreună cu prilejul unor concerte nu este - desigur - ceea ce am dori să numim NORMAL dar cred că experiențele pe care le-am avut (căci fiecare am trecut prin momente mai grele sau mai puțin complicate în această perioadă, în proporții diferite) ne fac pe toți - cei din sala de concert, ca și cei de pe podium - să înțelegem că există CEVA care ne aduce pe toți împreună acolo; și aș fi vrut să se întâmple într-un mod cât mai pozitiv... Dar să încercăm să ne gândim că măștile pe care le purtăm sunt ca un simbol al faptului că suntem cu toții împreună în acest demers, pentru că noi - cu toții - avem nevoie de Muzică și suntem dispuși să facem în așa fel încât EA să poată să se întâmple în sală!

Pentru mine, este un moment al carierei încărcat de semnificații : să mă aflu în același loc cu alți oameni care împărtășesc aceeași gândire și cred că este foarte important să ne amintim că MUZICA aduce oamenii împreună; că prin MUZICĂ (și când se folosesc cuvintele dar și când ele nu există acolo) oamenii se conectează unii cu alții, prin sunete și emoție. Și nici o mască nu ne poate acoperi urechile, nici o mască nu ne acoperă sentimentele... Așa că abia aștept să împărtășesc aceste momente muzicale aici, dar și în stagiunile viitoare!"