Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: vineri, 20 August 2021 , ora 10.00

Romanian Chamber Orchestra a organizat în această lună unicul master-class internațional de dirijat susținut în România de Cristian Măcelaru. De asemenea, dirijorul român se află la pupitrul orchestrei conducând o serie de trei concerte care se va încheia în această seară, 20 august 2021.

Mai multe detalii despre aceste proiecte aflăm de la dirijorul Cristian Măcelaru:

Recent ați finalizat cursurile de măiestrie susținute la Timișoara. Ați selectat 8 cursanți activi, tineri sosiți din 8 țări de pe 3 continente (inclusiv România). Alți 5 cursanți au avut ocazia de a asista la aceste cursuri. La finalul acestora, dirijorii și dirijoarele care au luat parte la acest proiect au avut șansa de a dirija lucrări de anvergură, interpretate de Romanian Chamber Orchestra,  ansamblu prezent în formulă extinsă. Cum au decurs zilele de master-class și care sunt impresiile dumneavoastră la finalul acestuia?

În timpul pandemiei a fost foarte dificil pentru tinerii dirijori să găsească modalități în care să studieze arta dirijatului. De aceea, mi-am dorit tare mult să ofer această posibilitate unor dirijori care promit, au talent, ca să poată să practice arta dirijatului. Iar pentru mine întotdeauna este o onoare să pot să lucrez cu dirijori tineri, care încearcă să meargă în aceeași direcție în care am mers și eu ca dirijor tânăr - să învăț arta dirijoratului, să aprofundez cunoștințele muzicale necesare. Pentru mine a fost foarte frumos să văd și felul în care a răspuns Orchestra, și felul în care dirijorii au crescut în aceste trei zile în care am lucrat intensiv și, de aceea, sper ca în viitor să putem continua acest proiect.


Alături de Romanian Chamber Orchestra ați pregătit și programul celor trei concerte susținute la Timișoara, București și Sibiu. Acesta include și două lucrări selectate în cadrul competiției "Call for Scores", prezentate în primă audiție absolută. Care este impresia dumneavoastră legată de aceste noi partituri și cum a decurs colaborarea cu tinerii compozitori - Oana Vardianu și Alin Constantin Chelărescu?

În primul rând, mi-a fost foarte dificil să aleg numai două lucrări. Inițial, era vorba numai de o lucrare, dar au fost atât de multe lucrări trimise care au fost chiar extraordinar de frumoase, și-atunci am decis să alegem două lucrări în loc de una singură. Mi-a fost foarte dificil de ales! Am rămas foarte impresionat și de felul în care amândoi - și Alin, și Oana - au îmbrățișat ideea mea de a onora în acest an aniversar și Bartok și Enescu, prin a se uita la elementele folclorice din trecutul nostru, din ADN-ul nostru. Ei s-au uitat și au încorporat, iar cei care vor asculta concertul vor descoperi foarte multe dansuri transilvănene, dar și din Dobrogea, din Moldova, care sunt încorporate în aceste piese extraordinar de frumoase. De aceea, sunt pur și simplu mândru să fiu asociat cu acești compozitori tineri, dar extraordinar de talentați.

Interviu realizat de Florica Jalbă