Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Directorii Festivalului Regal de Operă „Virginia Zeani”

Publicat: miercuri, 18 August 2021 , ora 13.35

În perioada 20 – 22 august 2021, la Târgu Mureș va fi organizată cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”.

Detalii despre Festival aflăm de la Marian Jurgiu, director general și Peter Kolcsar, director artistic al Festivalului:

Domnule Marian Jurgiu, începând de anul acesta, festivalul pe care îl conduceți devine partener în România al Filarmonicii din Chișinău. Care sunt obiectivele pe termen lung ale acestei colaborări și ce veți realiza, în mod concret, în cadrul ediției din acest an?

Marian Jurgiu: Aș îndrăzni să spun că această colaborare a început în urmă cu trei ediții, respectiv în 2018. În momentul în care ne-am cunoscut, am avut un proiect împreună - premiera națională a operei Sonnambula. În acest an, era oarecum firesc pentru noi, din cauza situației atipice în care ne aflăm noi și toți ceilalți, să facem altceva. Și, datorită acestui eveniment care ne-a întristat, faptul că Filarmonica din Chișinău a ars din temelii, ne-am văzut cumva obligați pe de-o parte, cu o formă de empatie pe de altă parte, omenește, să întindem o mână de ajutor și să găsim o formulă concretă de a ajuta. Am văzut și alte instituții care au făcut lucruri asemănătoare, dar într-un cadru mult mai restrâns, iar noi, fiindcă avem această a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă "Virginia Zeani", am hotărât ca spectacolele pe care noi le oferim publicului festivalului să fie sub forma unor spectacole caritabile și să oferim o platformă prin care nu doar cei care vin la spectacolele noastre, ci și toți cei care aud despre acest proiect să poată dona pentru reconstrucția acestui templu al muzicii basarabene.


***

În acest weekend se vor derula concertele și spectacolele programate pentru această ediție a Festivalului "Virginia Zeani". Peter Kolcsar, care este oferta artistică pe care ai pregătit-o publicului și ce ai adus nou în programul din acest an?

Peter Kolcsar: Suntem foarte bucuroși că Festivalul Regal de Operă "Virginia Zeani" își deschide porțile anul acesta la Târgu Mureș, după o perioadă a incertitudinii și a restricțiilor care au afectat atât de mult domeniul cultural. Cea de-a patra ediție este menită să-i asigure pe iubitorii muzicii culte și în general pe toți cei care ne-au fost, an de an alături, că vom duce mai departe - în mod strălucit - misiunea pe care ne-am asumat-o.

Este o ediție de continuitate, simbolică, spunem noi, menită să readucă sunetul muzicii în sălile de spectacole. Este o ediție gândită să celebreze valorile europene și diversitatea orașului Târgu Mureș. Pentru că debutul festivalului coincide cu Ziua Națională a Republicii Ungare, dedicăm concertul de deschidere acestei sărbători. Îi așteptăm pe toți iubitorii de muzică la un regal solemn, Misa Încoronării de Wolfgang Amadeus Mozart, un opus al compozitorului austriac, care impresionează prin bogăția imaginilor muzicale, prin frumusețea melodiilor, dar și prin subtilitatea filigrană a scriiturii. De altfel, este compozitorul meu preferat, și pot spune că o întâlnire cu muzica lui Mozart este întotdeauna un prilej de meditație asupra lucrurilor care sunt mai sus decât noi și o călătorie prin universuri pure, a sentimentelor frumoase și înalte.

Avem alături de noi Orchestra și Corul Operei Brașov, sub conducerea muzicală a dirijorului Traian Ichim. De asemenea, îl vom avea la Târgu Mureș pe maestrul organist Garai Zsolt - un artist excepțional - care va deschide acest eveniment cu o prețioasă selecție de lucrări ale unor compozitori precum Daniel Kroner, Martin Schneider sau Kodály Zoltán, dar și lucrări proprii. Tot ei își vor întâlni publicul și duminică, 22 august, alături de soliști de operă cu notorietate, recunoscuți atât la nivel național, cât și internațional, soliști ai operelor din București, Brașov precum și din Cluj-Napoca. Pentru această dată am preparat Elixirul Dragostei (evident vorbim de partitura fermecătoare a lui Gaetano Donizetti), o lucrare deopotrivă comică și sentimentală, care vorbește pe un ton mereu contemporan, despre puritatea pornirilor inimii și despre parcursul lor sinuos, printre nenumărate umbre, de la gelozie și naivitate, la magie, iluzii, bani și orgolii. Vor fi evenimente pline de emoție și bucurie.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, însă cei care doresc să își rezerve locurile în avans o pot face pe site-ul festivalului, virginiazeanifestival.com, cu o donație de 50 de lei. Fondurile obținute vor fi folosite integral în beneficiul Filarmonicii "Serghei Lunchevici" din Chișinău.

Vă așteptăm cu mult drag!

Interviu realizat de Florica Jalbă