Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Ladislau Andriș, director artistic al Romanian Chamber Orchestra

Publicat: vineri, 6 August 2021 , ora 10.54

În această vară, Romanian Chamber Orchestra derulează trei proiecte de amploare - o competiție adresată compozitorilor, un masterclass destinat tinerilor instrumentiști și dirijori, precum și o serie de concerte.

Mai multe informații aflăm de la Cristian Ladislau Andriș, director artistic al Orchestrei.


Pentru Romanian Chamber Orchestra, luna august se arată extrem de bogată. Sâmbătă veți demara la Timișoara cursurile de măiestrie interpretativă susținute de muzicienii din cadrul orchestrei și pe cele de dirijat, sub conducerea lui Cristian Măcelaru, dirijorul ansamblului. Ați finalizat deja competiția "Call for Scores", selectând două compoziții prin intermediul cărora vă propuneți să celebrați 140 de ani de la nașterea compozitorilor George Enescu și Bela Bartok. Lucrările vor fi incluse în programul concertelor pe care le veți susține la Timișoara, București și Sibiu. Vorbiți-ne, vă rog, despre cum se vor desfășura cursurile de măiestrie din acest an și oferiți-ne detalii despre competiția "Call for Scores" - cine sunt câștigătorii și ce lucrări ați selectat?

Ne bucurăm că și în acest an avem un proiect mare, care a devenit din ce în ce mai mare. Avem 7 masterclass-uri pentru vioară, violă, violoncel, flaut, fagot, corn și oboi, în acest an. Vor fi implicați 8 profesori și peste 40 de tineri muzicieni. Cursurile se vor desfășura la Timișoara, în perioada 7-11 august, iar la final va fi un concert de gală. Ne bucurăm că acest proiect educațional stârnește foarte mult interes, atât din partea profesorilor români care activează în special în diaspora și care doresc să vină în fiecare an și să ofere din ceea ce au învățat ei peste hotare și din experiența câștigată acolo, iar tinerii își doresc să se întâlnească cu acești maeștri an de an.

Cu privire la "Call for Scores" - în acest an am avut lucrări extrem de calitative și a fost foarte dificil să alegem doar o singură lucrare. În acest an avem doi câștigători ai apelului "Call for Scores". Este vorba de Alin Constantin Chelărescu și de Oana Vardianu. Ambii sunt studenți la Universitatea Națională de Muzică din București. Au scris două lucrări interesante, exact pe tematica pe care noi le-am cerut-o. Prima tematică era celebrarea a 140 de ani de la nașterea lui George Enescu și Bela Bartok, iar cea de-a doua tematică - situația pandemică și trăirile pe care le-au avut aceștia pe timpul pandemiei. Astfel, s-au născut două lucrări minunate. Una se numește Genesis, a Oanei Vardianu, iar cealaltă se intitulează Panicandemica, a lui Alin Constantin Chelărescu.


Vor fi și trei concerte, fiecare fiind asociat cu câte un eveniment distinct. În 17 august, la Timișoara, va avea loc concertul de încheiere a cursurilor de măiestrie, în care veți prezenta, în primă audiție absolută, compozițiile selectate. Veți ajunge la București pentru a închide, în 19 august, Festivalul Internațional "Vară Magică". Iar în 20 august, în premieră pentru ansamblu, veți marca deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Cum ați gândit programul muzical al acestei serii de concerte și cât de importantă este pentru ansamblu participarea la aceste evenimente?

Am gândit programul în jurul acestor două tematici - 140 de ani de la nașterea compozitorilor George Enescu și Bela Bartok; astfel, vom cânta Intermezzi op. 12 de George Enescu și Dansurile populare românești de Bela Bartok. Intercalat, vor fi cele două compoziții în care se vor simți influențele celor doi mari compozitori în lucrările Oanei Vardianu și a lui Alin Constantin Chelărescu. Vom încheia cu o binecunoscută simfonie, care parcă în ultima perioadă a fost cântată mult prea rar; este vorba despre Simfonia nr. 40 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Doresc să menționez faptul că în acest an, pentru prima dată, în Romanian Chamber Orchestra, avem și suflători. Este vorba de doi oboiști grozavi - Felicia Greciuc și Adrian Cioban, doi fagotiști - Constantin Barcov și Ionuț Mardare; îl avem pe Ionuț Podgoreanu la corn, alături de Gavril Cupșa; la clarinet îi avem pe Răzvan Poptean și pe Aurelian Băcan, iar la flaut îl avem pe Ștefan Diaconu. Avem o formulă lărgită. Pe scenă vor fi 33 de muzicieni în acest an, iar maestrul Cristian Măcelaru ne va dirija.

Pentru noi este o onoare faptul că putem să încheiem Festivalul Internațional "Vară Magică" - un eveniment care dă culoare și viață Bucureștiului pe timp de vară. Avem onoarea să participăm în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu; va fi un concert în aer liber, în Piața Mare, unde ne așteptăm la un număr foarte mare de spectatori. De asemenea, la Timișoara, în acest an vom cânta pe scena Operei Naționale. Ne strângem din nou energiile după perioada de pandemie și dorim să ne bucurăm de muzică, în care putem regăsi sentimentele firii noastre umane.


Interviu realizat de Florica Jalbă