Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Vlad Mateescu, directorul Filarmonicii din Ploiești

Publicat: joi, 5 August 2021 , ora 10.14

Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești prezintă până la finalul lunii august o serie de concerte incluse în stagiunea estivală.

 


Domnule Vlad Mateescu, Filarmonica din Ploiești a ales ca după încheierea stagiunii să organizeze pe timpul verii și o stagiune estivală. Sub titlurile "Dimineața, pe răcoare" și "La drum de seară", concertele din această perioadă se împart în două intervale orare, unele fiind susținute la ora 11 dimineața și altele seara, de la ora 19.30. Un concept interesant și neobișnuit! De unde această idee?

Nu știu neapărat dacă este o idee extraordinară pe care am avut-o noi... ne dorim să continuăm o tradiție pe care am început-o acum 4-5 ani, aceea de a susține concerte într-o stagiune estivală. E adevărat, de data aceasta, poate sub o formă puțin mai apropiată publicului, cu niște denumiri mai aparte. Ne-am dorit să nu pierdem contactul cu publicul nostru, fie că vorbim despre publicul Orchestrei Simfonice, fie că vorbim despre cel al Orchestrei folclorice sau al compartimentului de jazz, mai ales că a fost o perioadă foarte, foarte dificilă și provocatoare prin care, de altfel, toate instituțiile publice de cultură - teatre sau filarmonici din România și nu numai - au trecut.

Faptul că am fost oarecum destul de îndepărtați de publicul nostru, cu acele limite sau restricții de 30, 50, 70%, ne-a îngreunat foarte mult activitatea, însă din luna martie a anului trecut noi nu ne-am oprit nici un moment. Ba chiar cred că am făcut chiar mai multe concerte și spectacole, mai multe evenimente decât făceam în mod normal.

Am investit foarte mult într-o platformă de live streaming, Virtual Concert Hall, o platformă prin care noi, de anul trecut, am transmis toate evenimentele; de altfel, și parte din evenimentele care se desfășoară în stagiunea estivală.

Așa cum spuneați și dumneavoastră, sunt două evenimente pe săptămână. Acestea au loc duminica, dimineața - în curtea filarmonicii, unde este o atmosferă de brunch, relaxată, cu muzică bună, în principal alături de mici formații camerale ale filarmonicii ploieștene, dar și câțiva invitați pe care îi avem. Vorbim aici despre Cvartetul Chronos, despre un cvintet de suflători, ceva concerte camerale, Trio Clasic, dar și un recital al Ploiești Brass Ensemble. Sunt mai multe concerte, concerte de durată mică, 60, maxim 75 de minute, pentru că nici nu vem să ajungem foarte aproape de ora prânzului, cu căldura aceasta care ne-a copleșit. Însă, dorim să ne întoarcem alături de publicul nostru cu concertele mari, pentru că ne e dor de producțiile cu adevărat importante, cu concertele de seara - fie că discutăm despre Orchestra Simfonică, fie că discutăm despre celelalte două compartimente. Totodată, am avut bucuria să avem și o orchestră invitată din Germania, o orchestră care ni s-a alăturat în mod voluntar, gratuit, să susțină un concert în cadrul acestei stagiuni estivale, alături de Ploiești Jazz Trio, de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ploieștene, care susține mai multe concerte având ca tematică arii celebre din operă și operetă, valsuri celebre sau muzică de film.

Bineînțeles, probabil v-ați dat seama, și toată lumea observă acest lucru, că programul pe care l-am ales pentru această stagiune estivală este un program pentru publicul larg, este un program de vară, un program care să placă tuturor și, de ce nu, să vadă și dintr-un alt punct de vedere filarmonica, dintr-un alt punct de vedere orchestra simfonică.

Aceste concerte de seară au loc pe esplanada Palatului Culturii și se desfășoară pe durata întregii luni august, pentru că în luna septembrie ne vom pregăti deja de deschiderea de nouă stagiune, o stagiune pe care o vom deschide cu un concert în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu".

Aș vrea să mai amintesc faptul că în perioada 20-22 august, avem cea de-a patra ediție a unui festival de vară, un festival pe care de anul acesta îl ducem către o zonă și de blues, nu numai de jazz. Se numește Jazz on the Rooftop, un festival internațional organizat de filarmonica ploieșteană prin intermediul Ploiești Jazz Festival, festivalul de renume din Ploiești. După cum cred că știți, primul festival de jazz din România a fost la Ploiești, în 1969, și noi nu facem altceva decât să continuăm o tradiție. Așadar, vor fi trei zile cu câte două concerte pe seară; concerte care se vor desfășura pe acoperișul Primăriei Municipiului Ploiești, fapt pentru care mulțumim încă o dată autorităților locale pentru sprijin. Vom avea invitați din România, dar și câțiva invitați din afară.

Interviu realizat de Maria Isabela Nica