Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu organista Edit Toth despre stagiunea Orgelsommer Mediaș

Publicat: luni, 2 August 2021 , ora 12.22

Stagiunea muzicală Orgelsommer Mediaș continuă; până la începutul lunii septembrie, Biserica Evanghelică „Sfânta Margareta” este gazda evenimentelor ce au loc în fiecare luni, de la ora 19.

Ce anume este diferit în această ediție?

Orgelsommer 2021 este diferit în modul în care ajungem din nou la ce a fost înaintea pandemiei. Anul acesta, avem oaspeți și din străinătate, care au cântat deja și vor cânta, ceea ce anul trecut nu a fost posibil.


Cum a afectat pandemia desfășurarea și organizarea festivalului?

Anul trecut, în loc de concerte, am ținut slujbe muzicale, unde am avut invitați din România. A mers totul foarte repede fiindcă Orgelsommer este deja gata programat. Încă din ianuarie în fiecare an știm exact cine vine. Au fost foarte multe coruri din străinătate care au vrut să cânte în 2020. Aceasta nu a fost posibil, dar au fost posibile slujbe muzicale în biserica noastră și aceasta am făcut și ne-am bucurat mult. Preoții ne-au ajutat, așa încât Orgelsommer nu a fost afectat.


Vorbiți-ne puțin despre importanța acestui proiect pentru vechile biserici săsești.

Nu avem deja de foarte, foarte multe decenii în bisericile noastre săsești concerte de orgă și de muzică de cameră sau orchestre care cântă la noi. Încă de la începutul secolului XX s-au ținut concerte în Sibiu, în Brașov, în Sighișoara, Mediaș. Poate nu au fost chiar așa clare și nu au avut acest nume, Orgelsommer, cum le avem acum, dar pentru noi e foarte important pentru că în tradiția noastră muzica de orgă este deja foarte veche. Bisericile evanghelice au această muzică în timpul slujbei; se cântă nu numai corale, ci și preludii, și postludii, și interludii. Muzica de Bach are o importanță foarte mare în bisericile noastre, dar nu numai. Acum se compune și se improvizează muzică de orgă. Deci, noi suntem foarte familiarizați cu acest instrument și aparține practic de cultura noastră bisericească.


Cum vede publicul acest festival?

Mă bucur mult de tot să văd cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor, cum vin oameni din toate bisericile și din toată comunitatea medieșeană la aceste concerte. Și sunt foarte binevenite. E ca un stâlp de liniște luni seara, în care vin la aceste concerte și se deconectează puțin de problemele zilnice.

Interviu realizat de Petre Fugaciu