Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu despre Festivalul Internațional „Enescu și muzica lumii”

Publicat: luni, 2 August 2021 , ora 10.00

Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii se deschide marți, 3 august 2021, la Sinaia, cu un concert intitulat Inspirații. George Enescu - 140, Constantin Brâncuși - 145. Mai multe detalii despre ediția a XXII-a și despre artiștii invitați, aflați de la Marin Cazacu, fondatorul festivalului.

În 3 august, la Sinaia, începe Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii. Cu ce se evidențiază ediția a XXII-a față de cele precedente?

În fiecare an, Sinaia găzduiește poate cele mai efervescente evenimente culturale, pentru că tinerețea este prezentă în toate evenimentele noastre. Orchestra Română de Tineret, Orchestra Romanian Sinfonietta și Orchestra Junior - cele trei, pe categorii de vârstă, orchestre de tineret, care au luat ființă la Sinaia - sunt prezente și în acest an, cu o pregătire intensă, pentru că este locul acolo unde George Enescu a creat un model de personalitate care oferea lecții și a primit, la rândul lui, ajutor din partea familiei regale.

Această ediție se evidențiază prin implicarea acestor tineri în foarte multe formații camerale, cântând însă și altceva în afară de muzică clasică. Este vorba de o provocare pe care am adresat-o acestor tineri, de a cânta muzica de jazz, rock și chiar de divertisment, muzică de film, în așa fel încât mai mult de jumătate dintre concerte se vor desfășura în aer liber. Muzica este pentru toți! Și așa se și numesc câteva dintre concertele noastre - muzică pentru toți.

În plus, avem generația mileniului III... această categorie de tineri excepționali pe care noi îi selectăm în fiecare an din întreaga Românie fac parte din orchestrele naționale de tineret ale României și le oferim această bucurie și șansă de a crea în formații camerale reduse fel de fel de aranjamente pe care ei le pot împlini.


Vorbiți-ne despre invitații ediției.

În fiecare an, orchestrele naționale de tineret ale României au invitați diferiți dirijori. Anul acesta, Orchestra Română de Tineret este alături de maestrul Cristian Mandeal și solistul serii noastre din data de 5 august este pianistul Daniel Ciobanu - un pianist extraordinar, câștigător la concursuri internaționale - cu un program extraordinar alcătuit din muzică de Constantin Silvestri, Dmitri Șostakovici și Robert Schumann. Orchestra Română de Tineret cu acești doi mari maeștri - Cristian Mandeal și Daniel Ciobanu - vor repeta concertul la Festivalul Young Euroclassic de la Berlin în data de 7 august, în celebra Konzerthaus.

Apoi, Orchestra Romanian Sinfonietta are o participare specială și anul acesta pentru că-l are alături pe Alexander Sitkovetsky - un violonist extraordinar de origine rusă, care trăiește în Anglia, și care, din postura de concertmaestru, nu de solist, va pregăti și va conduce această orchestră într-un repertoriu extraordinar; e vorba de Simfonia Jupiter de Mozart și celebra suită Carmen de Bizet-Scedrin.

De asemenea, Orchestra Junior va avea și ea o participare extraordinară, cu dirijorul Andrei Stănculescu și cu un solist invitat din Spania, un cornist extraordinar, Juan Manuel Gomez. Va fi ediția în care instrumentul de poveste pe care noi îl prezentăm este cornul. Vrem să revigorăm această atenție către acest instrument atât de frumos, atât de extraordinar într-o orchestră - solo-urile de corn sunt unele dintre cele mai frumoase solo-uri! - și, prin participarea acestui cornist din Spania, care va susține un masterclass pentru cel puțin 25 de corniști din România, care vor fi prezenți la Sinaia, și cu un concert în aer liber în fața Cazinoului din Sinaia, cu repertoriu special de corniști.

Încheiem cu violoncelistul Ștefan Cazacu în postură de solist și, din nou, Andrei Stănculescu cu un program clasic spectaculos.

Între aceste concerte cu orchestră, vor fi foarte multe evenimente camerale. Așa cum am spus, Alexander Sitkovetsky se află la Sinaia și va cânta alături de Cvartetul Arcadia, care este unul dintre cele mai importante cvartete din România, celebrele Anotimpuri de Vivaldi într-o versiune specială pentru vioară și cvartet de coarde.

Și... foarte multe concerte camerale în care vor fi implicați violoncelistul Cornelius Zirbo și pianistul Iulian Ochescu, foarte tinerii violoniști Ștefan Aprodu, Sofia Smărăndescu și pianistul Cătălin Răducanu, pianista Antonia Tudose - o promisiune, care studiază în momentul acesta la Bruxelles - care, împreună cu Maria Marica va oferi o seară de concerte specială. De asemenea, grupuri camerale din toate orchestrele de tineret - Junior, Sinfonietta, Orchestra Română de Tineret - vor crea ansambluri de câte 3, 4, 5, 6 muzicieni și vor cânta absolut toate genurile muzicale, inclusiv folclor, jazz și rock.

Interviu realizat de Alexandra Scumpu