Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii din Brașov

Publicat: marți, 27 Iulie 2021 , ora 11.55

Filarmonica din Brașov derulează o stagiune estivală, pentru luna curentă fiind programate 13 concerte camerale și simfonice. Mai multe detalii aflăm de la Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii:


În mod obișnuit, la începutul lunii iulie, instituțiile de concerte închid stagiunea și intră în vacanță. Iată că la Brașov ați decis ca, imediat după închiderea stagiunii la sediu, să deschideți o stagiune estivală. Toată luna iulie, publicul se poate bucura, gratuit, de o serie de concerte simfonice și camerale. Care au fost dezideratele acestui proiect?

Am încheiat stagiunea din sală, pe de-o parte mai sunt câteva evenimente chiar și în sală, pe de altă parte, am zis că noi suntem o instituție finanțată dintr-un buget, pe care comunitatea îl plătește, de altfel, și atunci trebuie să ne adresăm tot comunității și am ieșit în stradă cu muzica, atât cu muzică clasică, cu jazz, cu muzică de film, cu mai multe variante. Totodată, am ieșit și către cartierele orașului. Ne-am dus și către un mall din oraș, iar acum vin tot mai multe propuneri să ne ducem în cât mai multe zone ale orașului, pentru că am arătat că avem o anumită deschidere. Pe de-o parte, publicul se bucură foarte mult de aceste evenimente, ne bucurăm de un număr foarte mare de spectatori la fiecare eveniment, iar pe de altă parte, am avut noroc că muzicienii au înțeles cumva, să compensăm acea lipsă a spectatorilor pe care am avut-o pe perioada pandemiei, să mergem noi către comunitate. De aceea am și avut înțelegere din partea lor și am reușit cumva să ne împărțim cu toții, unii să avem un concediu într-o lună și ceilalți în cealaltă lună, tocmai ca să putem oferi momente muzicale cât mai multe.


Spuneați de un impact pozitiv în rândul brașovenilor. Ați remarcat cumva, sunt și turiști care aleg să vină în Brașov, special pentru a putea urmări un anumit concert?

Din câte am văzut noi da, pentru că avem urmăritori pe social media, de exemplu, care erau din alte orașe și de fiecare dată ne scriau că - ne pare rău că nu putem fi alături de voi; iar acum am primit mesaje de la unii, care ne-au zis - minunat, ne-a plăcut extraordinar de mult. Și am observat că sunt din diverse orașe din țară. Deci, da, s-a observat și acest impact și sunt convins că și cei care au venit întâmplător să-și facă vacanța la Brașov, s-au bucurat de momentele noastre muzicale.


Cum ați gândit selecția programului muzical al acestei serii de concerte? Bănuiesc că ați gândit-o puțin diferit față de stagiunea din interior.

Da și nu. Pe de-o parte, se reflectă anumite evenimente care se întâmplă în timpul stagiunii în sală, cum ar fi de exemplu, deschiderea sezonului estival, care s-a concentrat pe un program Mozart, în care Horia Mihail a interpretat un concert de Mozart, în postura de solist și Cristian Oroșanu a dirijat. Deci, un concert foarte clasic, dar pe care l-am scos în afară. Pe de altă parte, luând și evenimente de jazz, am creat o nouă serie, care se numește "Tuesday's Jazz", pentru că marțea se cântă jazz la Brașov; ne-au adus și un alt public, mult, mult mai tânăr față de cel cu care suntem noi obișnuiți. Am dus muzică de cameră în afară, un lucru care s-a întâmplat destul de rar până acuma la Brașov. Am ales într-adevăr și foarte multe programe, să le spunem "comerciale", în ideea de a atrage cât mai mulți oameni care, poate, n-au auzit niciodată un concert simfonic sau un concert orchestral. Am chemat ansambluri să cânte muzică interbelică, muzică românească, dar toate de un anume nivel și de o anumită factură, totul în așa fel încât să nu scădem nivelul și ștacheta, lumea să se obișnuiască cu muzica de calitate, să știe că muzica de calitate este frumoasă și nu este plictisitoare, iar muzicienii se bucură să vină să interpreteze pentru toți.


Ce va urma? Veți anunța o nouă serie de concerte și pentru luna august?

Bineînțeles, și luna august și luna septembrie. În luna august ne bucurăm că vom găzdui și Festivalul SoNoRo la Brașov, SoNoRo Music Land, în care muzicienii minunați cu care ne-am obișnuit de atâția ani, vor veni către Brașov, în frunte cu Răzvan Popovici. Continuăm seria de "Tuesday's Jazz" cu Urban Trio și Robert Patai, printre altele. Avem un eveniment în 13 august cu proiecție de film mut și soundtrack cântat live, avându-l în postura de solist pe Alexandru Anastasiu - iată, un eveniment nou, inedit am spune noi. Mergem și către un alt eveniment, Gala Eugen Doga, în care îl vom avea ca protagonist pe maestrul Eugen Doga la Brașov; este o colaborare cu Opera Brașov. Iar în septembrie vom continua cu programe de rock simfonic, va veni fanfara forțelor terestre a armatei Americii. Vom avea din nou concerte de muzică de cameră și pentru prima oară la Brașov vom avea săptămâna muzicii croate. Este o colaborare cu Ministerul Culturii din Croația, în care trei ansambluri de muzică de cameră vor veni să interpreteze la Brașov diverse repertorii.


Interviu realizat de Florica Jalbă