Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul David Lefevre

Publicat: marți, 20 Iulie 2021 , ora 14.01

Mâine seară, la Sala Mare a Ateneului Român, va avea loc un nou concert din cadrul Festivalului Internațional "Vară magică". Protagoniști - violonistul David Lefèvre, violoncelistul Édouard Sapey-Triomphe și pianistul Andrey Yaroshinsky. Cei trei muzicieni vor interpreta Trio nr. 1 în sol minor "Elegiac" de Serghei Rahmaninov, Trioul D. 929 în Mi bemol major de Franz Schubert și Trioul nr. 1 op. 8 în Si major de Johannes Brahms.

Mai multe detalii aflăm de la violonistul David Lefèvre:


Miercuri seară veți fi din nou pe scena Ateneului Român, una dintre sălile de concert pe care le preferați. De această dată îi veți avea alături pe
violoncelistul Édouard Sapey-Triomphe și pianistul Andrey Yaroshinsky. Vă rog să ne spuneți cum a apărut ideea acestui format de concert și cum ați alcătuit trio-ul despre care vorbim?

Mă bucur să revin pe scena Ateneului Român după aproape doi ani de absență, întrucât din cauza crizei sanitare s-au anulat toate proiectele.

Acești doi muzicieni sunt foarte apropiați sufletului meu, suntem foarte buni prieteni și admir calitățile lor interpretative; de altfel, am cântat foarte des împreună. Sunt foarte multe feluri de a face muzică: poți vorbi foarte mult - ca să explici cât mai detaliat, ca să te contrazici în legătură cu anumite aspecte, ca să-ți aperi punctul de vedere. Cel mai important în colaborarea mea cu Édouard Sapey-Triomphe și Andrey Yaroshinsky este faptul că nu este nevoie să purtăm discuții. Simțim ceea ce dorim să facem și ne înțelegem intuitiv, iar acesta este modul în care îmi place sa fac muzică. Evident că schimbăm idei între noi, dar este foarte important că simțim muzica la unison.

Când am primit invitația de a participa la acest concert, având libertatea de a alege programul acestuia, imediat m-am gândit la acest format, pentru a colabora cu cei doi muzicieni. Mă bucur foarte mult că am reușit acest lucru, căci în zilele noastre, din cauza pandemiei este extrem de dificil să călătorești, să duci la bun sfârșit un proiect; totul a devenit un fel de aventură. Sper ca lucrurile să decurgă foarte bine până miercuri seară.


Veți interpreta trei triouri - unul din perioada de tinerețe a lui
Rahmaninov, unul dintre ultimele titluri ale lui Schubert și binecunoscutul trio de Brahms. Cum ați ajuns la această selecție de piese?

E foarte bună intrebarea, căci noi nu locuim cu toții în același loc, iar când am vorbit între noi despre acest proiect, în mod incredibil, toți trei am venit cu aceleași propuneri. Deși există o mulțime de variante și te poți întreba de ce anume acest trio de Schubert și nu altul, de ce acestă variantă de program și nu alta, toți trei am ajuns, împreună, la aceeași idee, am avut aceeași dorință de a interpreta aceste trei triouri. Pentru mine, programul de față se constituie ca o călătorie în țări diferite, o parcurgere a unor perioade stilistice diferite, deși apropiate temporal. Aceste trei lucrări ne plac în mod deosebit, așa că alegerea lor a fost firească.


După concertul de miercuri, când preconizați că veți reveni în
România?

Mi-aș dori să fie posibil cât de curând, am nevoie de rugăciunile voastre, ale tuturor, căci au fost foarte multe proiecte în discuție, dar totul s-a oprit din cauza pandemiei. Mă simt extrem de atașat de această țară în care am cântat de nenumărate ori, am foarte mulți prieteni aici și, de fiecare dată când revin, este o experiență frumoasă pentru mine.


Interviu realizat de Florica Jalbă