Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dorin Ioniță despre ediția a X-a a Festivalului "Vară magică"

Publicat: vineri, 2 Iulie 2021 , ora 11.39

Directorul general al Lanto Communication, organizatorul Festivalului "Vară magică", ne-a vorbit despre ediția din acest an a seriei.

Aș vrea să începem prin a vorbi despre ediția precedentă a Festivalului "Vară magică". Știm că a avut loc în aer liber, ca urmare a reglementărilor în vigoare la acel mment. Care a fost reacția publicului?

Surprinzător de pozitivă a fost reacția publicului. Toate concertele s-au apropiat de capacitatea maximă, unele chiar au fost sold-out. A fost un eveniment aproape singular în București în perioada de pandemie. N-a fost deloc ușor. A fost, în primul rând, teama de ploaie, de vreme rea - din fericire, am avut marea șansă să nu avem o astfel de problemă... bineînțeles, și teama de virus. Dar, cu toate astea, respectând toate normele, nu am avut nici un fel de probleme.


Ediția din acest an se desfășoară între 7 iulie și 19 august, fiind alcătuită din 11 concerte. Ce anume unește aceste evenimente?

Au un titlu comun - "Marea muzică a lumii la București" - și-atunci cred că asta i-a unit pe acești mari și consacrați artiști care vor veni în cele 11 concerte de anul ăsta la București, în Festivalul "Vară magică".


V-aș ruga să faceți o scurtă trecere în revistă a acestor artiști pe care-i vom putea urmări începând din data de 7 iulie.

Concertul de deschidere va avea ca vedetă pe Elena Moșuc, care e una dintre marile soprane ale noastre. Ea va fi acompaniată cu chitară clasică de Bogdan Mihăilescu și la pian de Vasilica Stoiciu-Frunză.

Cel de-al doilea concert - 8 iulie - Elisabeth Leonskaja; un recital de pian cu un program superb.

Cel de-al treilea concert: Alexandru Tomescu și Miruna Vidican la harpă. Mi se pare extrem de interesantă o asemenea combinație - lucrări de Saint-Saens, Massenet, Ravel, Bartok și George Enescu.

Miercuri, 21 iulie: violonistul David Lefevre, concertmaestru al Filarmonicii din Monte Carlo, Edouard Sapey la violoncel (prim violoncelist al Orchestrei Naționale din Lyon) și Andrey Yaroshinsky la pian, care, practic, este imaginea firmei Steinway. Deci, un trio cu lucrări de Rahmaninov, Schubert, Brahms.

În luna iulie, cu excepția recitalului Elisabeth Leonskaja, concertele vor avea loc doar miercurea.

Miercuri, 28 iulie: Sînziana Mircea, care are ca invitați pe Raisa Mihai la chitară și pe Alice Poenariu la pian.

Pe 4 august, concert de percuție de marimbe cu Wave Quartet - Bogdan Băcanu, Cristoph Sietzen, Emiko Uchiyama și Nico Gerstmayer. Un program de marimbe.

Joi, 5 august: Camerata Regală cu Grigore Constantin - dirijor și Octavian Lup - violoncel. Cu lucrări de Grieg, Haydn și Mozart.

Pe 11 august: Croitoru String Virtuosi Orchestra, avându-i ca soliști pe Simina și pe Gabriel Croitoru - un concert pe care l-am numit "Anotimpurile" și vor fi "Anotimpurile" de Vivaldi și Piazzolla.

Pe 12 august: un recital de pian cu Mădălina Pașol - lucrări de Chopin, Beethoven, Rahmaninov, Liszt și Gershwin.

Pe 18 august: Ansamblul PlaCello - un cvartet de violoncel cu Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor, Mircea Marian. Vom găsi lucrări de Rossini, Handel, Ceaikovski, Mozart, Verdi.

Vom încheia pe 19 august cu Romanian Chamber Orchestra, unde dirijor este Cristian Măcelaru, concertmaestru - Alexandru Tomescu. Lucrări de Enescu, Schubert, Bartok și Mozart.

Acestea sunt cele 11 concerte pe care "Vară magică" le oferă publicului anul acesta.


Cum se vor desfășura aceste concerte?

În acest moment, capacitatea maximă în sală este de 70%. De preferat, prioritate au cei vaccinați. Îmi e foarte greu să vorbesc în momentul ăsta despre acest aspect, pentru că voi respecta rigorile impuse în acel moment. Mai avem câteva zile, poate vor fi modificări, iar de la 1 august - alte modificări... și-atunci, le vom adopta pe cele din acel moment.

Interviu realizat de Petre Fugaciu