Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Dragoș Ilie

Publicat: vineri, 25 Iunie 2021 , ora 10.18

Doctorand al Universității Texas din Austin, chitaristul Dragoș Ilie este laureat al celei de-a II-a ediții a competiției pentru Bursa "Moștenitorii României muzicale"; un proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera. Ca parte a premiului, Dragoș Ilie va concerta în stagiunea următoare alături de Orchestra Națională Radio, Orchestra Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca și Orchestra Filarmonicii din Brașov. De asemenea, Dragoș Ilie va realiza și o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România, în vederea realizării unui disc.

Despre participarea la concurs aflăm mai multe detalii de la Dragoș Ilie.


Care au fost motivele pentru care ați ales să participați la Bursa "Moștenitorii României muzicale"?

Am avut două motive principale. Primul - eu, odată cu terminarea liceului, am plecat în Statele Unite la studii și n-am apucat să mă implic puțin în activitatea muzicală din România. Și bursa mi s-a părut ca un fel de conexiune cu viața muzicală din România, dacă ar fi fost să o câștig. Iar al doilea motiv... aveam deja în plan, de o perioadă, să înregistrez un album - muzică pentru chitară, românească, dar și din repertoriul internațional. Și, astfel, cele două s-au cam unit prin proiectul ăsta.


Asta pentru că participarea la competiție implică și redactarea unui proiect, iar acest proiect a inclus solicitarea dumneavoastră de a realiza CD-ul. Pentru aceasta vi s-a acordat o sesiune de înregistrări în studiourile Radio România. Ne puteți detalia?

Am plecat de la ideea de "acasă". Repertoriul începe cu o baladă, faimoasa baladă a lui Ciprian Porumbescu în varianta pentru chitară, un aranjament la care lucrez, și se termină tot cu o baladă, scrisă de un compozitor american, profesor la Columbus State University, Andrew Zohn. Tematica ar fi o îmbinare între repertoriul românesc și cel internațional, dar cu tendințe spre nostalgic, spre lipsa casei.


Ați câștigat și posibilitatea de a susține concerte cu trei orchestre. Cum vedeți importanța acestor premii în evoluția dumneavoastră profesională? Iată, ziceați că nu ați avut o legătură prea mare cu viața muzicală românească, dar acum veți concerta cu trei orchestre.

Sunt extraordinar de încântat. Poate, aș putea să spun că la fel de mult ca și pentru realizarea proiectului de cd. Nu am mai cântat cu orchestre din România. Abia aștept! Atât pot să vă spun. Sunt puțin emoționat încă de pe acum, dar sunt sigur că o să fie foarte bine. Sunt nerăbdător să cânt cu cele trei orchestre.


Cum priviți existența acestui proiect realizat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera? Cât de important credeți că este pentru cariera tinerilor artiști în curs de afirmare?

Consider că e un proiect destul de interesant, pentru că îți oferă o oarecare libertate în alegerea propriului proiect, iar bursa se oferă și pe creativitatea proiectului în sine. Asta este extraordinar de necesar pentru noi, ca tineri artiști care se dezvoltă, poate mai mult decât un premiu care ar consta doar într-o sumă de bani. Pe când atunci când prezinți un proiect, trebuie să-ți pui puțin mintea la încercare, să vezi ce ar fi cel mai bine pentru dezvoltarea ta artistică. Consider că bursa asta îmbină foarte bine aspectul financiar și aspectul muzical, prin aceste colaborări cu orchestrele, prin concertele date în București. Eu sunt foarte plăcut surprins de această bursă și o recomand și altor tineri muzicieni din România.

Interviu ralizat de Florica Jalbă