Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Dominik Ilisz

Publicat: vineri, 4 Iunie 2021 , ora 17.07

În prezent elev al Liceului de Artă din Oradea, pianistul Dominik Ilisz se numără printre laureații celei de-a II-a ediții a competiției pentru Bursa "Moștenitorii României muzicale"; un proiect derulat de Radio România Muzical în parteneriat cu Rotary Club Pipera. Ca parte a premiului, Dominik Ilisz va susține în stagiunea următoare două concerte alături de Orchestra de Cameră Radio și, respectiv, de Orchestra Filarmonicii din Brașov. De asemenea, din partea festivalurilor SONORO, tânărul pianist a primit și o bursă SONORO Interferențe.

Despre participarea la concurs aflăm mai multe detalii de la Dominik Ilisz:


Dominik Ilisz, ești deja posesorul mai multor premii obținute la o serie de concursuri internaționale, iar publicul bucureștean a avut ocazia să te asculte cu un an în urmă într-un recital din cadrul Stagiunii de marți seara de la Sala Mică a Ateneului Român. Care au fost motivele pentru care ai ales să participi la Bursa "Moștenitorii României muzicale"?

Este o onoare și sunt extrem de recunoscător că am fost remarcat în cadrul proiectului. Este un vis împlinit și neașteptat de a fi invitat să concertez cu Orchestra de Cameră Radio și cu Orchestra Filarmonicii Brașov. Pentru un artist la început de drum este o șansă foarte mare să primești invitații de a concerta pe scenele mari ale țării.

Am aplicat fără prea multă speranță, deoarece bursa se adresează tinerilor muzicieni cu vârste între 16 și 24 de ani, iar matematic nu aveam prea multe șanse. Dar uite că a meritat!

Am aflat de această bursă anul trecut, de pe site-ul Radio România Muzical, iar anul acesta sunt printre fericiții câștigători.


De ce credeai că nu ai fi avut șanse?

Pentru că, eu fiind de doar 17 ani... n-am crezut.


Participarea la această competiție implică și redactarea unui proiect. Cu ce proiect ai candidat?

Eu am vrut să câștig un instrument nou, dar sunt foarte fericit și așa, că am câștigat concertele.


Și nu doar concertele cu cele două orchestre, ci și o bursă SoNoRo Interferențe. Cum vezi importanța acestor premii în evoluția ta profesională?

Sunt foarte fericit și onorat că am câștigat premiile. Este foarte greu. Majoritatea concursurilor s-a desfășurat online și, din păcate, chiar și orele de instrument sunt aproape imposibil de studiat online. Este și benefic, pe de altă parte, că am avut mult mai mult timp la dispoziție pentru studiu și m-am putut prezenta la numeroase concursuri organizate online, cu rezultate foarte bune.

Interviu realizat de Florica Jalbă