Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu mezzosoprana Ruxandra Donose

Publicat: vineri, 4 Iunie 2021 , ora 14.22

Mezzosoprana Ruxandra Donose va marca 30 de ani de carieră pe marile scene ale lumii în cadrul Galei Aniversare care va avea loc mâine seară, de la ora 18.30, la Opera Națională București. Ruxandra Donose va fi acompaniată de orchestra Operei, iar la pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Soare. Conceptul regizoral poartă semnătura Paulei Stoica.

Mai multe detalii aflăm de la Ruxandra Donose:

Sâmbătă seară, la Opera Națională București va avea loc cea de-a patra gală dedicată celor trei decenii de carieră. În cursul anului trecut, cu toate sincopele cauzate de pandemie, ați reușit să susțineți concerte în aer liber la Sibiu și la Iași, iar la București a avut loc un concert în Sala Mare a Ateneului Român. Cum este să fiți din nou pe scena Operei bucureștene și ce program muzical pregătiți publicului?

Este minunat, cu atât mai mult cu cât nu am mai fost pe scena Operei din București de foarte mulți ani. Este ca o reîntoarcere acasă, într-un alt sens decât în celălalt, pentru că acolo mi-am dat examenul de absolvență a Conservatorului, pe scena Operei. Deci, mă bucur foarte mult, sunt foarte emoționată și am pregătit un program de arii cunoscute, iubite și care să reflecte oarecum parcursul meu artistic în acești treizeci de ani.


Pentru fiecare gală ați colaborat cu altă orchestră, iar acum vă reîntâlniți cu dirijorul Tiberiu Soare. Îmi amintesc că în decembrie îmi spuneați că pentru gala de la Ateneu ați avut o singură repetiție, ceea ce nu era confortabil, iar publicul nu avea acces decât online atunci. Cum decurg lucrurile de data aceasta? Despre public, știm că va fi în sală.

Voi avea tot o singură repetiție. Cred că, cumva, această pandemie ne-a obligat să ne limităm la mai puține întâlniri; nici nu știu cum să descriu această situație. Sigur, sunt arii cunoscute, ceea ce ne face să credem că va funcționa și așa, cu atât mai mult cu cât maestrul Tiberiu Soare este, într-adevăr, un dirijor cu multă experiență și cu care, din punct de vedere muzical, mă înțeleg foarte bine.


Cum arată agenda dumneavoastră pentru perioada următoare? Turneul aniversar va continua?

Turneul aniversar este planificat să continue cu alte câteva stopuri prin țară. În ceea ce privește restul agendei, începe acum, ușurel, să se trezească la viață. Câteva concerte care erau planificate urmează să se țină. Chiar săptămâna următoare o să mă duc la Madrid pentru un concert cu Orlando Furioso de Vivaldi și chiar și producțiile de operă avem speranța că se țin. Eu am pierdut în acest an un calendar extraordinar de frumos, umplut cu niște proiecte minunate, care urmau să mă ducă și la Londra, de mai multe ori la Covent Garden, cu niște titluri fantastice - Tristan și Isolda de Wagner, Don Carlos de Verdi; aveam Walkiria la Londra, la Lisabona... deci, niște lucruri minunate și, în plus, niște recitaluri care acum, în parte, s-au mutat pe stagiunea următoare, iar altele au dispărut cu totul. Nu vreau să încep să le enumăr, dar ca să răspund într-un cuvânt - da, încep să se întoarcă, unele dintre ele.


Ne bucurăm foarte mult! Sperăm să vă revedem cât de curând înapoi, pe scenele românești, unde este cel mai ușor pentru publicul nostru, bineînțeles.

Da, și unde întotdeauna mă întorc cu mare drag și cu mare emoție pentru că, așa cum am mai spus-o, în fața părinților, a prietenilor, a colegilor, a profesorilor ai cele mai mari emoții atunci când cânți, dar și cea mai mare bucurie.


Interviu realizat de Florica Jalbă