Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Margit Szallós-Farkas despre Festivalul Zilele Muzicale Târgumureșene

Publicat: marți, 18 Mai 2021 , ora 11.18


Festivalul Zilele Muzicale Târgumureșene este un eveniment de tradiție ce se desfășoară anual la Filarmonica din Târgu-Mureș. Anul acesta are loc ediția cu numărul 50, care se derulează cu public. Mai multe amănunte ne-a oferit Margit Farkas, secretar muzical al instituției.

Doamnă Margit Farkas, având în vedere circumstanțele impuse de pandemie, cum se desfășoară ediția din 2021 a Festivalului Zilele Muzicale Târgumureșene?

Am ajuns la cea de-a 50-a ediție a Festivalului Zilele Muzicale Târgumureșene, care în acest an se desfășoară în perioada 13-27 mai. Toate concertele au loc la Palatul Culturii din Târgu-Mureș, cu public. Ne bucurăm că situația epidemiologică ne permite ca în această săptămână, publicul să ocupe 50% din capacitatea sălii, adică 296 de locuri, ceea ce este un upgrade față de săptămâna trecută, când doar o treime din locuri puteau fi ocupate, adică 186 de locuri. Se vor respecta măsurile de prevenție. Concertele se desfășoară fără pauză.


Cine sunt artiștii invitați ai acestei ediții?

Printre invitați, s-au numărat, începând cu săptămâna trecută, pianistul Viniciu Moroianu și dirijorul Cosmin Morariu, iar duminică, 16 mai am participat la un concert de concerte, având ca soliști șapte elevi ai Liceului de Artă din Târgu-Mureș. Acest concert are o tradiție de mai multe decenii. Dăm ocazie elevilor eminenți ai Liceului de Artă să prezinte munca lor din anul școlar curent. Acest concert este un punct culminant pentru ei, deoarece au ocazia să fie acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș. Miercuri, 19 mai, corul mixt al filarmonicii, dirijat de Cosmin Morariu, va interpreta Petit messe solennelle de Rossini. Soliștii vor fi soprana Borsos Edith, mezzosoprana Mădălina Herrero, tenorul Szabo Levente, respectiv basul Silviu Cilinschi. Lucrarea va fi acompaniată la pian de Santha Huba, Laszlo Cristina, respectiv la orgă de Molnar Tunde. Apoi va urma un concert care trebuia să aibe loc anul trecut în anul Beethoven. Am reprogramat acest concert pentru 20 mai și îi va avea ca protagoniști pe dirijorul Theo Wolters și pianista Alina Bercu. Cei doi artiști, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Târgu-Mureș, vor interpreta Simfonia I, respectiv Concertul pentru pian și orchestră nr. 1 de Beethoven. Apoi, violonicelistul Filip Papa, alături de cvartetul Tiberius al filarmonicii vor susține un recital cameral pe 25 mai, în care vor interpreta un cvartet de coarde de Mozart și un cvintet de coarde de Schubert. Concertul de închidere al festivalului va avea loc pe 27 mai sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare și în compania pianistului Fulei Balazs din Ungaria, programul va cuprinde Mozart, Concert pentru pian și orchestră nr. 26 în Re major și Beethoven Simfonia nr. 5 în do minor.


Cum descrieți în linii mari evoluția festivalului de-a lungul acestor ani?

Festivalul Zilele Muzicale Târgumureșene este punctul culminant al fiecărei stagiuni. Timp de 50 de ani, cu excepția anului 2020 am reușit să răsfățăm publicul cu cele mai atractive oferte. Și în condițiile date, sperăm că și anul acesta vom avea aceeași experiență. În plus față de alți ani, anul acesta concertele sunt înregistrate de societățile de televiziune prezente la Târgu-Mureș. Unele concerte vor fi înregistrate de TVR, altele de RDI TV sau de City TV, aceste înregistrări fiind apoi transmise la o dată ulterioară. Așteptăm publicul la cele patru concerte care au mai rămas din festival.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica