Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Rodica Vică

Publicat: miercuri, 10 Martie 2021 , ora 10.03

În această seară, de la ora 19.00, va avea loc concertul Orchestrei de Cameră Radio care se va derula sub conducerea dirijorului David Crescenzi. Desfășurat fără public în Sala Radio, concertul va fi transmis în direct la Radio România Muzical. În calitate de solistă, revine pe scena Radioului soprana Rodica Vică, de la care aflăm detalii din interviul următor:


Bine ai revenit pe scena Sălii Radio! Cum ai primit această invitație?

Cu foarte multă bucurie. Ne doream acest concert de mai bine de un an, însă pandemia ne-a pus în situația de a-l amâna. Mă bucur enorm că am revenit la Sala Radio alături de Orchestra de Cameră Radio, orchestra mea de suflet, pentru că este orchestra cu care mi-am făcut eu debutul profesional la vârsta de 19 ani. Și iată, peste tot pe unde merg în lume, mă gândesc la acest debut și de câte ori revin pe scena Sălii Radio, alături de această orchestră, retrăiesc acele clipe extraordinare din viața mea.


Vei interpreta motetul Exsultate, Jubilate pentru soprană și orchestră de Mozart. Care a fost criteriul de alegere al acestui opus?

În primul rând, ne aflăm în această perioadă dificilă pe care o trăim cu toții și-atunci mi-am dorit să aducem un repertoriu plin de exuberanță, de bucurie, de exaltare - exact cum spune și Mozart - și să aducem genialitatea tânărului Mozart, care a compus acest motet la vârsta de 17 ani, să o aducem în fața ascultătorilor și celor care ne vor viziona în această seară.


Ce proiecte ai pentru perioada următoare?

Este drept că această întrebare este una destul de sensibilă, deoarece din cauza situației se anulează proiecte de la o zi la alta. După cum bine știți, noi, artiștii, am fost destul de afectați de această perioadă. Însă, un proiect este sigur, care se anunță în luna aprilie și este un proiect pe care l-am creat de la rădăcină până la rezultatul final. Este vorba despre un turneu internațional care se numește "Just Vivaldi". Este un proiect cameral produs și conceput de mine alături de un cvintet din Viena, Improvin. Este un proiect care îl comemorează pe Vivaldi la cei 280 de ani de la trecerea în neființă care se împlinesc în acest an. Este un proiect fuzionar, care va trata muzica lui Vivaldi printr-o improvizație deosebită, pe teme ale compozitorilor aniversați în 2021, cum ar fi George Enescu, Bela Bartok, Camille Saint-Saens, Gustav Mahler, Wolfgang Amadeus Mozart. Și, iată, improvizația barocă noi o vom cânta în stilul acestor compozitori. Am gândit acest proiect atât offline, cât și online neștiind care va fi situația exactă. Avem mai multe locații - Madrid, Veneția, Viena, București și Cluj Napoca, iar în cazul în care condițiile pandemice nu ne vor permite, îl vom translata în online și îl vom difuza pe toate canalele de socializare și tot ce înseamnă online-ul în ziua de astăzi.


Suntem în plină campanie de vaccinare. Care este opinia ta despre acest subiect? Ne va ajuta să rezolvăm situația actuală și să putem reveni ca artiști și spectatori în sălile de concert?

Recunosc că nu sunt în măsură să spun acest lucru, însă ceea ce cred eu… deocamdată consider că este singura soluție de a reveni în sălile de concert. Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile.


Interviu realizat de Florica Jalbă