Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal despre concertul dedicat omagierii dirijorului Camil Marinescu

Publicat: luni, 22 Februarie 2021 , ora 15.59

Mâine seară, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un nou concert fără public în sală, dar transmis în direct de postul nostru. Programul este dedicat omagierii dirijorului Camil Marinescu, decedat în luna iulie a anului trecut în urma infectării cu noul coronavirus. La pupitrul dirijoral se va afla cel care i-a fost unul dintre mentori - maestrul Cristian Mandeal.

Detalii despre concert aflăm de la maestrul Cristian Mandeal, într-un interviu realizat de Florica Jalbă:

Cum a apărut ideea omagierii dirijorului Camil Marinescu, în cadrul concertului de miercuri?

A fost ideea mea, pentru că am ținut foarte mult la omul acesta, care mi-a fost, atât prieten, cât și discipol, la începuturile lui și am rămas toată viața într-o foarte strânsă și amicală relație. Pierderea lui a fost într-adevăr, un lucru major pentru cultura muzicală a României, în general. A fost un dirijor extraordinar, excepțional, un talent nativ dotat cu o mare, mare profunzime, o enormă capacitate de asimilare a partiturilor mari - a dirijat întreg Wagner-ul, tot Bruckner-ul, am impresia; în orice caz, cu un repertoriu impresionant, în afară de foarte multă operă, pe care a dirijat-o în lumea largă. Așa încât, pierderea lui, cu adevărat, formează un gol în peisajul nostru artistic, din România. Acest concert, sigur, am dorit ca să i-l dedic, întrucât, o dată trebuia făcut acest lucru și iată, a fost un foarte bun prilej, am vorbit cu doamna Staicu, care a fost perfect de acord cu așa ceva. Am pornit să alcătuim un program care trebuia să țină seama de foarte mulți factori: o dată, de numărul restrâns al participanților de pe scenă, în al doilea rând, de natura lucrărilor incluse în repertoriu, care să facă parte din atmosfera unei comemorări, să se încadreze în acest spirit, și, în sfârșit (și nici lucrul acesta nu e mic și de neglijat), să nu coste bani (drepturi de autor ale partiturilor). Iată, mai multe condiții, care îți restrâng foarte mult aria de alegere. Până la urmă, am căzut de acord la programul care se cunoaște.


...care reunește atât titluri romantice, cât și lucrări create pentru a fi cântate în amintirea celor care nu mai sunt printre noi.

Da. Programul este țintit pentru lucrul acesta, chiar dacă nu are un program declarat în sensul acesta, el se potrivește ca spirit muzical, cu această idee, a unui gând bun către cineva drag.


Interviu realizat de Florica Jalbă