Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu - Directorul Centrului Național de Artă "Tinerimea Română"

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2021 , ora 13.44

Sărbătoare națională, Ziua Constantin Brâncuși va fi marcată la Radio România Muzical vineri, 19 februarie. De la ora 15.30 va fi difuzat concertul Orchestrei Române de Tineret conduse de Cristian Mandeal, înregistrat la Muzeul Național de Artă al României. Veți putea asculta trei suite folclorice în aranjamentul muzical realizat de Mihai Gherghelaș (ultima dintre ele cuprinzând piese din repertoriul Mariei Tănase), trei lucrări din creația lui Grigoraș Dinicu în aranjamentul muzical al lui Eduard Boboia, precum și "Dans maramureșean" de Sabin Păutza. Soliste - cântăreața Monica Bejenaru și violonista Simina Croitoru.


Anul acesta, Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită în contextul celebrării a 145 de ani de la nașterea marelui sculptor român. Cum s-a născut ideea acestui concert cu tematică folclorică?

Foarte simplu! Citind despre Constantin Brâncuși și despre preferințele sale muzicale am descoperit, mai demult, că iubea muzica folclorică românească. O adora și, bineînțeles, era atât de pătruns de interpretările Mariei Tănase încât chiar îi declara la un moment dat, citez: "Când te ascult cum le zici, Mărie, aș fi în stare să dăltuiesc pentru fiecare cântec de-al nostru o pasăre măiastră." Vă puteți imagina, îl emoționau și-l inspirau interpretările Mariei Tănase și muzica folclorică românească. Să nu uităm, el cânta la fluier și cânta în corul bisericii! Deci, era apropiat de muzică.


Se spune chiar că i-a servit ca muză, la un moment dat, pentru operele sale de artă.

Așa și este. De altfel, admirăm și am admirat de multe ori operele sale... din păcate, vin prea puține în România și avem mai multe în străinătate, dar o parte din ele au fost prezentate la Festivalul Europalia de la Bruxelles, de anul trecut, și expoziția a fost una dintre cele mai frumoase pe care le-am vizitat eu vreodată. Așa că, Constantin Brâncuși iubind muzica și, în mod special, această muzică, ne-am gândit să-i dedicăm memoriei sale și să-i aducem un omagiu cântându-i muzica pe care o iubea atât de mult. Și Orchestra Română de Tineret dirijată de maestrul Cristian Mandeal, iată, a programat acest concert cu totul special pentru că, în afara membrilor orchestrei, solistele de fapt sunt cu totul speciale. Una dintre violonistele noastre din orchestră va cânta piesele instrumentale, una dintre violistele noastre din orchestră va fi vocea acestor cântece minunate - este vorba de violonista Simina Croitoru și Monica Bejenaru, voce. Un pianist extraordinar va cânta la țambal, el fiind unul dintre cei mai buni pianiști din generația sa - Cătălin Răducanu, cu totul special. La nai, tot așa, unul dintre studenții noștri care a terminat de curând la Conservatorul din București la acest instrument. Iată cum se îmbină lucrurile și bucuria tinerilor de a participa la acest tip de eveniment inedit pentru ei, inedit pentru cei care ascultă, iar aranjamentele sunt cu totul altfel decât la un taraf obișnuit de muzică populară. Și îl avem pe maestrul Mandeal în fața acestei orchestre care s-a distrat cu tot sufletul și a participat la acest proiect care va emoționa. Eu sunt convins că va fi unul dintre cele mai interesante proiecte pe care noi le-am realizat vreodată.


Prin urmare, toate piesele sunt selectate dintre preferințele lui Constantin Brâncuși!

Așa este. Domnia sa avea aproape două mii de discuri. Noi am selectat pornind din zona Gorjului, de unde s-a născut Constantin Brâncuși, după care am făcut un traseu cultural trecând prin toate zonele istorice și folclorice ale României - Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Bucovina, Moldova, coborând prin Dobrogea și Muntenia. Am avut în gând să avem această muzică prin care toată țara într-un fel să-l poată omagia prin prezența acestor lucrări.


O ultimă întrebare, că tot suntem în plină campanie de vaccinare. Care este opinia dumneavoastră despre aceasta? Considerați că prin vaccinare va fi rezolvată situația actuală și vom putea reveni la normal inclusiv în ceea ce privește viața muzicală?

Eu sper să se întâmple acest lucru. E mă voi vaccina și îi sfătuiesc și pe alții să o facă pentru că dacă avem această șansă e foarte bine să n-o ratăm. Pentru noi, pentru domeniul cultural în general, pandemia a fost un dezastru. Nu am vrea să continue acest dezastru, pentru că vrem să fim aproape de public, oamenii să trăiască din plin emoțiile pe care artiștii le creează și să ne bucurăm împreună de toate creațiile marilor artiști ai omenirii.

Interviu realizat de Florica Jalbă