Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu directorul artistic al Filarmonicii Oradea, Kurucz Tibor

Publicat: marți, 16 Februarie 2021 , ora 16.40

Filarmonica din Oradea și-a desfășurat din cauza restricțiilor impuse activitatea majoritar în mediul online. Recent s-a oferit posibilitatea ca instituțiile artistice să poată pune în vânzare 30% sau, în unele cazuri, 50% din totalul biletelor.

Aflat la cel de-al doilea an în funcția de director artistic, Kurucz Tibor ne-a vorbit în interviul următor despre viitoarele evenimente programate în agenda de concert a Filarmonicii din Oradea.


Cum și-a desfășurat Filarmonica din Oradea activitatea din momentul în care ați primit funcția de director artistic al instituției?

Am această funcție din octombrie 2019. Din păcate, multe dintre concertele programate pentru a doua parte a stagiunii 2019-2020, din cauza pandemiei, au fost amânate. Câteva dintre ele am reușit să le reprogramez, unele vor urma să fie reprogramate. Anul 2020, cred că a fost o piatră de încercare pentru toate instituțiile de cultură. Cred că Filarmonica din Oradea a profitat din plin de relaxarea de care am avut parte, începând din luna iunie și am fost primii care am început cu concertele în aer liber. Aici aș dori să-i aduc mulțumiri, Episcopiei Romano-Catolice din Oradea, pentru că ne-a pus la dispoziție curtea episcopiei, o locație superbă, unde am reușit să susținem în luna iunie-iulie, 10 concerte, cu un public foarte frumos, 300-350 de persoane pe concert.


Cum arată agenda de concert a Filarmonicii din Oradea, pentru această a doua parte a stagiunii?

În 28 decembrie, anul trecut, am aflat că în Oradea, incidența acumulată a ajuns sub 3 pe mia de locuitori, și ni s-a permis să susținem concerte cu un public de până la 30% din capacitatea sălii. Ne-am bucurat enorm de acest lucru, atât noi, cât și publicul nostru și în 6, 7, 8 ianuarie am susținut trei concerte de Anul Nou. De atunci, putem spune că suntem, oarecum, într-o normalitate, și avem concerte săptămânal. În ultimele două săptămâni din luna martie, vom organiza a zecea ediție a Festivalului Primăverii, unde vom avea invitați artiști de înalt nivel, cum ar fi maestrul Horia Andreescu, Tiberiu Soare, Cristian Lupeș sau violoncelistul Răzvan Suma. În rest, după cum v-am spus, încercăm reprogramarea concertelor care au fost amânate, ceea ce nu este un luru ușor, deoarece situația pandemică se poate schimba de la o zi la alta. Trebuie să fim pregătiți să putem face schimbări, modificări rapide.


Aveți pregătit și un plan de rezervă, în ideea în care desfășurarea activității în mediul online s-ar impune din nou?

Tot timpul trebuie să ai pregătit un plan de rezervă. Noi sperăm să nu fim nevoiți să ne reîntoarcem la concertele online. În anul trecut, noiembrie și decembrie am susținut nouă concerte în mediul online, fiecare având în jur de 10-12.000 de vizualizări, ceea ce cred eu este un lucru foarte bun, dar totuși, ar fi bine să rămână așa, cu public.


Având în vedere perioada pe care o traversăm, considerați că vaccinarea ar fi soluția revenirii în sălile de concert? Ați opta pentru vaccinare?

Eu cred că vaccinarea este singura soluție, ca să putem reveni la normalitate și da, aș dori și eu să mă vaccinez la momentul potrivit.


Interviu realizat de Maria-Isabela Nica