Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu

Publicat: miercuri, 10 Februarie 2021 , ora 10.52

În această seară, de la ora 19.00, Orchestra de Cameră Radio va susține un nou concert desfășurat fără public în Sala Radio, dar transmis în direct la Radio România Muzical. Invitații serii sunt dirijorul Cristian Oroșanu și violonistul Valentin Șerban. Programul cuprinde Concertul nr. 5 KV 219 în La major pentru vioară și orchestră de W. A. Mozart și Simfonia a II-a D 125 în Si bemol major de Franz Schubert.

Detalii despre concert aflăm de la dirijorul Cristian Oroșanu, într-un interviu realizat la finalul repetiției de luni:


Sunteți invitat la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio pentru un concert în care ne veți prezenta două lucrări - Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestră de Mozart și Simfonia a II-a de Franz Schubert. Cum a decurs repetiția și cum este colaborarea cu tânărul violonist Valentin Șerban?

 

Foarte bună colaborarea, atât cu orchestra, cât și cu tânărul violonist Valentin Șerban, cu care am mai cântat acest concert la Filarmonica din Târgu Mureș, nu demult, cred că în luna octombrie sau noiembrie. Mi-a plăcut atunci colaborarea cu el și l-am recomandat să cântăm împreună și la București pentru că mi-a făcut plăcere. I-am sugerat doamnei director al Formațiilor Muzicale că am putea să cântăm cu el. Iată că acest lucru se realizează, mă bucur și aștept să cântăm din nou această lucrare - una dintre cele mai elaborate de Mozart - pentru vioară și orchestră, alături de care am ales Simfonia a II-a de Schubert. Vă spun sincer că este pentru prima dată când dirijez această lucrare pentru că nu mi s-a ivit ocazia. Am mai dirijat alte lucrări de Schubert, dar țin ochii pe ea de foarte multă vreme. În studenție eram intrigat de faptul că atât partea întâi, cât și partea a patra a simfoniei aduc tema a doua la subdominantă în loc de dominantă. Este o inovație a tânărului Schubert, care mie-mi place foarte mult și îmi pare bine că, în sfârșit, aduc această piesă pe scenă.


Să înțeleg că putem vedea, dacă putem spune așa, și părțile bune ale acestei perioade pe care o trăim - descoperirea și aducerea în prim plan a unor lucrări mai puțin cântate pe vremea când se putea cânta cu o orchestră întreagă pe scenă?

 

Da. Să știți că eu am o predilecție pentru căutarea lucrărilor mai puțin cântate și în fiecare stagiune descopăr chiar un compozitor mai puțin cunoscut. Chiar și mie mai puțin cunoscut. S-a întâmplat astă vară, de exemplu. Am venit cu orchestra Kamerata Kronstadt în Festivalul "Vară magică" și am descoperit atunci un compozitor pe care-l cheamă Kurt Atterberg și pe care, vă spun sincer, nu-l cunoșteam dinainte. Poate și datorită acestei situații, mai relaxate din punct de vedere al agendei artiștilor, avem timp să descoperim și alte minuni, și alte orizonturi repertoriale de care, de obicei, nu avem vreme să ne ocupăm. Sunt foarte mulți compozitori, cum le-aș spune eu, iluștri necunoscuți, din păcate, cunoscuți mai puțin publicului și chiar și muzicienilor profesioniști.


Ce proiecte aveți pentru perioada următoare?

 

Proiecte... e foarte greu de spus. Proiecte sunt multe, câte o să realizăm nu știm! Chiar mai înainte primisem o confirmare pentru Orchestra Națională Radio, dacă vorbim de București, în 19 martie, dar nu știm dacă se realizează toate aceste proiecte. Au fost multe, agenda mea s-a tot umplut și s-a golit înapoi în această perioadă, ca a tuturor artiștilor de altfel. Așteptăm să vedem. Proiectele, în perioada asta, sunt destul de incerte.


Suntem în plină campanie de vaccinare. Care este opinia dumneavoastră despre aceasta? Considerați că vaccinarea va rezolva situația actuală și că vom putea reveni la normal?

 

Sper să rezolve situația actuală. Multă lume așteaptă cu nerăbdare întoarcerea artiștilor pe scenă. Am primit ieri un mesaj de la o prietenă care mi-a spus a fost la un prim concert la Ateneu, cu lacrimi în ochi, după un an de zile aproape, și mi-a mărturisit că îi pare foarte rău că la Radio încă nu putem primi publicul în sală. Dar, așteaptă cu nerăbdare și nu este singurul caz. Lumea așteaptă ca pâinea caldă spectacolele în sală. Deci, ca să vă răspund la întrebare, da, aștept și eu să se rezolve această situație și trag speranța că până la toamnă am putea să revenim la parametri normali.


Interviu realizat de Florica Jalbă