Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră de Laura Ana Mânzat - în primă audiție la Filarmonica din Sibiu

Publicat: joi, 28 Ianuarie 2021 , ora 10.45

Joi, 28 ianuarie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica din Sibiu va prezenta un concert simfonic susținut de Orchestra instituției și transmis pe platformele on-line ale Filarmonicii. Invitații serii sunt dirijorul Cosmin Morariu, violonista Raluca Stratulat și violoncelistul Valentin Dimitrie Simion. În primă audiție absolută va fi interpretat Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră compus de Laura Ana Mânzat. Programul serii mai cuprinde și Concertul RV 544 în Fa major „Il Proteo o sia il mondo al rovescio” pentru vioară, violoncel și orchestră de coarde de Antonio Vivaldi, precum și piesa Metamorfoze pentru orchestra de coarde de Richard Strauss. Evenimentul va fi transmis în direct și pe pagina de Facebook Radio România Muzical.

Compozitoarea Laura Ana Mânzat, violonista Raluca Stratulat și violoncelistul Valentin Dimitrie Simion au vorbit despre acest eveniment în ediția Perpetuum mobile de miercuri, 27 ianuarie.


Îi spun bun găsit colegei mele Laura Ana Mânzat, realizator Radio România Muzical și compozitoare.

Bună seara, Lucian! Bun găsit!

Laura, ești în aceste zile la Sibiu pentru că Orchestra Filarmonicii de Stat, ce are sediul la Sala Thalia, va prezenta mâine, în primă audiție absolută, Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră pe care-l semnezi. Înainte de a vorbi despre lucrare, cum decurg pregătirile pentru acest eveniment?

Decurg foarte bine. Mă bucur de această șansă pe care mi-au oferit-o Filarmonica din Sibiu și directorul filarmonicii, dirijorul Cristian Lupeș, de a-mi prezenta în primă audiție un concert pentru vioară, violoncel și orchestră pe care l-am scris în 2019, l-am readaptat în perioada de pandemie… o idee excepțională a Filarmonicii din Sibiu de a face un arc peste timp, contemporan-baroc, alăturând pe afiș concertul meu și Concertul în Fa major"Il Proteo o sia il mondo al rovescio" RV 544 scris de colegul meu mai mare și mai celebru, Antonio Vivaldi. De fapt, ele sunt oarecum similare ca durată, aproximativ 12-13 minute fiecare și tocmai acest lucru a făcut posibilă alăturarea lor în prima parte a serii de joi, 28 ianuarie; urmând ca în partea a doua să fie interpretată o lucrare a lui Richard Strauss, Metamorphosen.

Este un eveniment pe care cei de acasă îl vor putea urmări atât pe platformele online ale Filarmonicii din Sibiu, dar și pe pagina noastră de facebook. Laura Mânzat, soliștii vor fi doi tineri muzicieni - violonista Raluca Stratulat și violoncelistul Valentin Dimitrie Simion, fiul tău. Concertul pe care-l semnezi a fost scris în mod special pentru această formulă solistică?

Da, a fost scris pentru ei. Așadar, violonista Raluca Stratulat, care este deja o violonistă consacrată și binecunoscută publicului din România și nu numai. Și, într-adevăr, la violoncel va fi Valentin Simion, care este fiul meu, student în anul I la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu.


La final, Laura, cum se împletesc aceste două activități - realizator Radio România Muzical și compoziția?

Să fii realizator de radio și, în special, la Radio România Muzical, aș putea să spun că este deja o carieră care implică un efort constant, de zi cu zi, o disciplină extraordinară, pentru că nu-ți permiți să ratezi nici măcar un minut de emisie, așa cum bine știi și tu. Într-adevăr, nu este ușor deloc să combini munca de radio - și ea, poate, creativă, care implică o autoperfecționare continuă - cu creația muzicală propriu-zisă. Și sunt momente când, deși am timp fizic, nu am timp psihic. Totuși, se poate crea o balanță între cele două lumi. În vacanțe sau weekend-uri mă delectez scriind muzică, nu doar ascultând și prezentând.


Mulțumesc Laura Mânzat pentru această intervenție în Perpetuum mobile! Mult succes mâine seară!

Și eu vă mulțumesc.


***

În direct prin telefon acum, violonista Raluca Stratulat și violoncelistul Valentin Dimitrie Simion. Bună seara!

Bună seara!


Veți interpreta în primă audiție așadar Concertul pentru vioară, violoncel și orchestră scris de Laura Mânzat, alături de Orchestra Filarmonicii din Sibiu, mâine seară. Sunteți doi muzicieni care abordați des lucrări contemporane. Cum vedeți fiecare dintre voi această partitură?

Valentin Dimitrie Simion: Ne-a făcut mare plăcere să o cântăm, mai ales că este scrisă și de mama mea. De mic am mers cu ea la concerte de muzică contemporană și am prins de mult timp gustul pentru acest tip de muzică. Deci, ne face o mare plăcere.

Raluca Stratulat: Și pentru mine e o plăcere deosebită. Ne aflăm chiar acum la filarmonică; se mai aud diferite instrumente. Încă repetăm intens pentru concertul de mâine. Plăcerea pentru mine a cu atât mai mare, cu cât îl cunosc de multă vreme pe Valentin, care mi-a fost și elev, și iată că acum am ajuns să colaborăm. Pot să vă spun că lucrarea m-a încântat în mod special atât pentru conținutul muzical, care este deosebit de ofertant pentru instrumentist, cât și datorită naturii sale, care ne duce cu gândul la niște rădăcini proprii poporului român și la o identitate românească foarte puternică prin folosirea elementelor cu iz folcloric, și a stărilor extrem de variate muzical - atât de caracter, cât și de ordin tehnic.


Profit de faptul că ați spus că sunteți la filarmonică și vă întreb cum au decurs până acum repetițiile conduse de dirijorul Cosmin Morariu?

Valentin Dimitrie Simion: Astăzi am avut prima repetiție, primul contact cu orchestra. Ne-am înțeles foarte bine. Cei din orchestră au fost foarte drăguți, au avut grijă.


Una dintre cele mai recente prezențe pe scenă, în formulă de trio atunci, a fost alături de pianista Eliza Puchianu în cadrul Stagiunii de marți seara. Un recital online, fără public în sală. Cum a fost pentru voi trecerea aceasta în online, cauzată de pandemie, și cum așteptați reîntâlnirea în sala de concerte cu publicul? Înțeleg că la concertul de mâine vor fi oameni în sală; puțini, dar vor fi.

Valentin Dimitrie Simion: Așteptăm cu mare nerăbdare. Este o senzație cu totul diferită să cânți în fața unui public, decât să cânți în fața unei camere. Când vedem sala, aplauzele, publicul ne dă o senzație de a merge spre infinit, un elan extraordinar; lucru care nu se întâmplă într-un concert online.

Raluca Stratulat: Și eu aștept cu nerăbdare evenimentul de mâine seară. Într-adevăr, se formează un alt spirit de comuniune între interpreți și public în momentul în care stau față în față. Și chiar dacă transmisiunile online știm că sunt urmărite, parcă emoția vederii publicului atât de aproape e mai intensă la concertele live, cu public în sală.


Violonista Raluca Stratulat și violoncelistul Valentin Simion - invitații săptămânii în Perpetuum mobile. Vă mulțumesc pentru prezența în emisiune și mult succes în continuare!

Mulțumim.

Interviu realizat de Lucian Haralambie