Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu despre concertul dedicat Zilei Culturii Naționale
Vineri, 15 ianuarie, de la ora 21:00, cu ocazia Zilei Culturii Naționale publicul va putea urmări înregistrarea concertului susținut la Ateneul Român de Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal.
De Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie, Orchestra Română de Tineret va susține un concert. Cum se va desfășura și ce lucrări vor fi interpretate?
Pentru Orchestra Română de Tineret este un moment special să participe cu ocazia Zilei Culturii Naționale la un concert organizat de către Ministerul Culturii împreună cu Centrul Național de Arte Tinerimea Română, la Ateneul Român, un concert care va fi difuzat pe posturile naționale de radio și televiziune. Prima parte va debuta, înainte de toate, cu o rapsodie de George Enescu, respectiv Rapsodia a II-a în re major. De asemeni, o lucrare a lui Bela Bartok și cu un artist compozitor contemporan de excepție, cum este maestrul Sabin Păutza, George Enescu Rapsodia a II-a, Bela Bartok, Dansuri românești și Sabin Păutza, Jocuri românești. Orchestra va fi dirijată pentru acest repertoriu de către maestrul Cristian Mandeal, și după o poezie recitată de către actorul Adrian Păduraru din creația lui Mihai Eminescu. Orchestra Română de Tineret, alături de formația Direcția 5 va interpreta una dintre cele mai cunoscute șlagăre ale acestei formații, aranjate pentru orchestră simfonică și formația Direcția 5, de către Ionel și Andrei Tudor, care, de altfel, vor fi și dirijorii acestei părți a concertului. Un eveniment care se dorește să fie receptat de cât mai mult public, un public iubitor, atât de muzică clasică, cât și de muzică ușoară, e adevărat, simfonizată, dar care să atragă tinerii în mod special, pentru că, iată, muzica este cea care creează emoții pentru orice categorie de vârstă. Concertul va putea fi urmărit de la ora 21.00, pe data de 15 ianuarie 2021, pe TVR 1, Radio România Muzical, Radio România Cultural și pe toate canalele media de facebook etc.
Ce evenimente viitoare sunt programate în agenda orchestrei?
Ne-am dori foarte multe evenimente. Din păcate, mai așteptăm o perioadă de timp. Noi avem în derulare câteva proiecte europene, cu Austria, cu Grecia, care ar trebuie să aibă loc în luna aprilie și în luna mai, cu deplasări, bineînțeles, la Viena și la Atena, așteptăm ca evoluția să fie favorabilă și în urma începerii vaccinării populației împotriva virusului coronavirus și după aceea avem evenimente, în cursul anului, cu Wynton Marsalis, Cristian Măcelaru, Cristian Mandeal, o deplasare extraordinară, la un festival la Berlin și la Festivalul Gustav Mahler din nordul Italiei. Participarea la festivalul George Enescu. Acestea sunt doar câteva dintre reperele noastre. În plus, sunt mult mai multe, pe care ne-am dori să se împlinească, dar totul depinde de situația epidemiologică din România și nu numai.
O ultimă întrebare. Nu putem trece cu vederea situația actuală, care ne afectează și este încă incertă, cea cu privire la pandemie și la noul vaccin apărut. Vă întreb, dumneavoastră, veți opta pentru vaccinare?
Cu siguranță. Abia aștept. Îmi doresc foarte mult ca și colegii mei și mai multă lume să opteze pentru vaccinare, pentru a putea scăpa, pentru că noi din sectorul cultural suntem foarte afectați și suntem răspunzători și responsabili pentru ceea ce va urma în relația noastră cu noi și în relația noastră cu publicul.