Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Daniel Ivașcu

Publicat: marți, 17 Noiembrie 2020 , ora 10.27

La Editura Casa Radio a apărut o colecție de trei discuri înregistrate de ansamblul Imago Mundi.


În primul rând, aș vrea să ne vorbiți despre ansamblul din care faceți parte. Cum și când s-a format acesta?

Imago Mundi există din 2001. Așadar, anul viitor împlinim 20 de ani. Am început cu muzică veche europeană, muzică medievală și renascentistă vest-europeană și, încet, încet, am ajuns în zona aceasta a muzicii vechi și tradiționale românești - o mzică pe carem, de altfel, nu o interpretăm ca atare, ci o trecem prin filtrul personal și o aducem în zona muzicii contemporane.


Albumul pe care l-ați lansat cuprinde trei discuri, fiecare dedicat câte unui om de cultură român - Dimitrie Cantemir, George Enescu și Constantin Brâncuși. Cum ați făcut legătura dintre aceste personalități și conținutul fiecărui cd?

Trilogia Isvor este și ea acum la o vârstă aniversară, să zicem. În 2010 lansam primul proiect din serie, cel dedicat lui Dimitrie Cantemir. Apoi, câțiva ani mai târziu, l-am lansat pe cel dedicat lui George Enescu. Respectiv, cel mai recent este cel dedicat lui Constantin Brâncuși. În toate trei albumele ideea este de sondarea influențelor pe care această muzică a avut-o sau, în cazul lui Cantemir spre exemplu, am sondat muzica tradițională românească și relația dintre aceasta și muzica pe care Cantemir a scris-o în Cartea științei muzicii, cea dedicată muzicii otomane. În cazul lui Enescu, am sondat muzica tradițională și folclorul urban - temele pe care George Enescu le-a folosit în rapsodiile române. Iar în cazul proiectului dedicat lui Constantin Brâncuși, am recunstituit lumea vizuală și sonoră, lumea lui Brâncuși. Am pornit de la lumea gorjeană, unde s-a născut și s-a format spiritual, la cea pariziană care l-a desăvârșit artistic și cultural. Deci, există acest fir comun.


Care a fost procesul prin care ați trecut pentru a obține lucrările tradiționale? Au fost culese de membri ai ansamblului sau au fost publicate anterior?

Au fost publicate anterior. Suntem un ansamblul 100% contemporan. Adică, metodele de cercetare sunt dintre cele mai diverse. Aș preciza faptul că ceea ce interpretăm noi înseamnă în primul rând compoziții și aranjamente muzicale semnate de Cătălin Ștefănescu Pătrașcu, care este chitarist și compozitor și unul dintre membrii ansamblului Imago Mundi, la care sigur se adaugă ceea ce construim împreună în repetiții și zona de interpretare liberă.

Credit foto: Florin Ghenade


Interviu realizat de Larisa Clempuș