Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonistul Alexandru Tomescu, solistul concertului din 4 noiembrie de la Sala Radio

Publicat: marți, 3 Noiembrie 2020 , ora 11.50

Mâine de la ora 19.00, va avea loc concertul Orchestrei de Cameră Radio, la pupitrul dirijoral aflându-se Cristian Mandeal, iar solist va fi violonistul Alexandru Tomescu. Concertul se va desfășura la Sala Radio, fără public, dar va fi transmis în direct la Radio România Muzical și online - pe pagina de Facebook Radio România Muzical și în streaming live pe pagina www.romania-muzical.ro.

Detalii despre programul concertului aflăm de la violonistul Alexandru Tomescu, intervievat de Florica Jalbă:


Reveniți pe scena Sălii Radio, într-o perioadă foarte dificilă, în cadrul unui concert live. Din cauza pandemiei, concertul programat să deschidă Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio a fost anulat, după ce fusese deja pregătit. Anulat a fost și următorul concert, după care a urmat o pauză totală de două săptămâni, impusă de restricțiile cauzate de creșterea numărului de îmbolnăviri din Capitală. Concertul programat miercuri va fi, astfel, cel care va deschide Stagiunea Orchestrei de Cameră Radio. Cum decurg repetițiile?

Foarte bine. Mă bucur foarte mult că am ocazia să-i revăd pe colegii mei, de care mi-a fost atât de mult dor. O mare bucurie și plăcere să lucrez cu maestrul Cristian Mandeal și ne bucurăm cu toții, evident, de oportunitatea pe care o avem, iată, atât de rar în ziua de astăzi, de a putea cânta muzica pe care o iubim atât de mult, în fața unui public virtual. Cred că Orchestrele Radio beneficiază de un avantaj cu totul special, și anume, faptul că pe lângă aceste difuzări pe Facebook, noi putem transmite muzica noastră prin intermediul undelor radio și ar trebui, cred eu, să profităm din plin de această deschidere și de această oportunitate, pentru că iată, în aceste vremuri ciudate pe care le trăim și muzica trebuie să fie flexibilă, trebuie să se adapteze.

Vă vom asculta interpretând concertul nr. 3, KV 216 în Sol major pentru vioară și orchestră, compus de Mozart la 19 ani. Într-un clasament al celor mai mari concerte pentru vioară și orchestră, realizat de publicația londoneză Gramophone, această lucrare se află pe locul întâi. Cum este concertul acesta din punctul dumneavoastră de vedere?

Nu l-am ales întâmplător. Pentru perioada aceasta pe care o traversăm e o lucrare foarte tonică, optimistă, plină de energie. Am cântat-o în repetate rânduri, o cunosc foarte bine, chiar am înregistrat-o cu Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Horia Andreescu și a fost inclusă pe albumul Simply Mozart, editat de Editura Casa Radio. Așadar, o lucrare de care sunt legat în foarte multe feluri și cred că trebuie să cânți Mozart, atâta vreme cât te chemi artist.


Care sunt următoarele concerte din agenda dumneavoastră?

Planuri sunt o grămadă, sănătoși să fim să le putem duce la îndeplinire. Ce am învățat în perioada aceasta, din primăvară încoace, este că putem ști, cu un oarecare grad de probabilitate, ceea ce vom face mâine, eventual poimâine, dar ce vom face săptămâna viitoare sau peste o lună, numai bunul Dumnezeu știe. Concerte sunt programate, bineînțeles, stagiunea la Orchestrele Radio este făcută, cu cel puțin un an de zile înainte și încet, încet, lucrurile încep să reintre într-o oarecare normalitate și în acest domeniu. Am concerte programate și anul acesta și în stagiunea următoare. Dorința mea cea mai fierbinte este să se poată concretiza în fața unui public care să vină relaxat și liniștit la concert, fără teama de a contacta vreun virus. Așteptăm cu toții ieșirea din acest tunel "Coronavirus" și revenirea la o viață culturală, cât mai apropiată de normal.

Interviu realizat de Florica Jalbă