Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Teodor Ilincăi

Publicat: vineri, 23 Octombrie 2020 , ora 15.44




Vorbiți-ne, vă rog, puțin despre colaborarea dumneavoastră cu Fundația Regală Margareta! Înțeleg că s-a concretizat și în prezența la concerte, dar și sub alte aspecte.

Colaborarea a început foarte bine și fructuos din anul 2015 și continuă până în ziua de azi. În 2015 a fost primul concert regal la care am participat, cu foarte mare drag, și în care am cântat și cu bursierii de atunci ai fundației. Apoi, am fost invitat să fiu membru în juriu cred că patru ani consecutiv; doar anul trecut nu am putut, pentru că nu am fost în țară. Sper din suflet să fiu invitat în continuare pentru că este o onoare și o bucurie să colaborez cu Fundația Regală Margareta a României și, implicit, cu Casa Regală a României pe care o apreciez enorm. Sunt foarte fericit că văd tineri talentați și nu sunt atât de fericit că văd tineri care au foarte multe probleme financiare și ei trebuie sprijiniți. Tocmai de asta am acceptat să colaborez cu Fundația Regală Margareta a României.


Acest sprijin se manifestă deopotrivă în invitarea lor în concert, dar și prin stimularea lor să-și continue educația muzicală, nu-i așa?

Sigur. Trăim niște vremuri grele, trebuie să o spunem. Nici sistemul nostru, sistemul de învățământ, în general, sistemul de guvernare nu sprijină acest aspect… pentru că România nu investește atât de mult în tinerii ei cum o fac celelalte țări. Iar noi, cei care suntem conștienți de asta, trebuie să punem umărul să-i ajutăm financiar, dar, mai ales, moral, pentru că ei de asta au nevoie, de îndrumare și de susținere.


Din punctul de vedere al artiștilor care se implică, iată, sprijinul moral este esențial. Sprijinul financiar trebuie să vină din partea altora. Din experiența dumneavoastră pe marile scene, ați mai întâlnit asemenea sprijin oferit de fundații unor tineri artiști, pe alte meridiane?

Bineînțeles! Țările dezvoltate, în general țările europene dezvoltate, sprijină foarte mult tinerii care nu au posibilități de a se susține singuri prin burse, în primul rând, și prin îndrumare, prin masterclass-uri, întâlniri cu oameni profesioniști, cu oameni cu foarte multă experiență. Colaborarea mea cu Fundația Regală Margareta a României este felul meu de a pune umărul la sprijinirea culturii în România. Și, în momentele astea dificile, din cauza pandemiei, cultura are nevoie de susținere mai mult decât oricând. Am oferit și o bursă în acest sens, trei ani la rând, foștilor bursieri au fundației - un alt mod al meu de a sprijini cultura. Este vorba despre Bursa "Corneliu Fânățeanu", în valoare de 2500 euro, unui fost bursier al fundației, un bursier care nu a mai putut să aplice - există niște reguli, nu poți să aplici mai mulți ani la rând pentru bursă - sau unui bursier care pur și simplu nu a mai prins lista bursierilor, a fost sub linie, dar eu am văzut în el o valoare și am considerat că merită susținut. Doar anul acesta, din cauza pandemiei, nu am putut să ofer această bursă pentru că nu am făcut parte nici din juriu, nefiind prezent în țară la momentul respectiv, și, de asemenea, eu bursa am oferit-o consutându-mă cu colegii mei din juriu, cu oamenii pricepuți, cu oamenii cu experiență în domeniu. Sper din suflet ca de la anul să pot oferi în continuare această bursă și să fiu invitat în juriul care selectează tinerii pentru programul "Tinere talente".


Deci, pornind de la activitatea dumneavoastră alături de Fundația Regală Margareta, iată că ați continuat să oferiți sprijin celor pe care fundația i-a selectat sau pe care i-ați cunoscut prin intermediul fundației!


Interviu realizat de Anca Ioana Andriescu