Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Alina Pavalache despre "Întâlnirile muzicale internaționale Georges Enesco" de la Paris

Publicat: luni, 12 Octombrie 2020 , ora 14.02

Astăzi, 12 octombrie 2020 debutează la Paris cea de-a VII-a ediție a "Întâlnirilor muzicale internaționale Georges Enesco". Evenimentul este organizat de Asociația Noesis și Societatea Muzicală Franceză "Georges Enesco", cu susținerea Societății de editori și autori de muzică din Franța și a Institutului Cultural Român, în parteneriat cu Societatea muzicală rusă din Franța, Conservatorul rus "Serghei Rahmaninov" din Paris și Muzeul Național "George Enescu". Conducerea artistică este asigurată de pianista Alina Pavalache și de compozitorul Henri Nafilyan. Detalii despre cum se vor desfășura evenimentele acestei ediții aflăm de la pianista Alina Pavalache.


Ați ajuns la cea de-a VII-a ediție a "Întâlnirilor muzicale internaționale Georges Enesco". În mod obișnuit, seria de evenimente include un concurs de canto și diferite concerte. În acest an pandemia a afectat toate proiectele muzicale; ce ați reușit să organizați și la ce a trebuit să renunțați?

Din fericire, nu a trebuit să renunțăm la foarte multe. Singura renunțare care s-a impus a fost faptul de a nu fi acompaniată finala concursului de o orchestră simfonică (așa cum am lansat proiectul în 2019) - din motive de distanțare pe scenă, din imposibilitatea de a invita tineri instrumentiști, pentru că în acest proiect avem un parteneriat cu Conservatorul Național de Muzică din Paris; sunt tineri instrumentiști la studii de licență sau de master care formează orchestra special pentru concursul de canto Enesco. În rest, reușim să organizăm concursul în totalitatea lui, cu etapa eliminatorie marți 13 octombrie, semifinala - joi 15 octombrie și finala - vineri 16 octombrie pentru secțiunea "Profesioniști". Secțiunea "Mari amatori de artă vocală" va avea loc în aceeași zi, joi 15 octombrie - proba eliminatorie și finala. Pe lângă concurs, am reușit să organizăm și două concerte, nu trei, anul acesta - un concert vocal și un concert de muzică de cameră, vioară-pian.


Având în vedere că se desfășoară live, cum este cu participarea candidaților din alte țări? Avem reprezentanți și din România?

Este un reprezentant din România, de la Conservatorul din Cluj, cu care suntem în contact; am luat legătura și cu Consulatul Românei la Paris. Nu sunt restricții, deci va putea veni. Mai sunt două candidate românce, din câte știu, dar care vin din alte țări. Pentru moment, din partea Franței nu există nicio restricție pentru cetățenii care intră; sunt luate toate măsurile pentru distanțare, pentru circularea în instituțiile unde se desfășoară concursul, la Conservatorul "Serghei Rahmaninov" și la Sala Bernanos - sunt locații noi pentru desfășurarea acestui eveniment, căci locațiile prevăzute inițial nu au putut să primească evenimentul din motive sanitare.


Care este componența juriului din acest an?

Componența juriului prevăzută inițial nu poate avea loc, căci cei doi invitați din străinătate - domnul Tobias Truniger de la Studioul Operei din Munchen nu poate face deplasarea, deasemenea este și cazul lui Florin Estefan, managerul Operei din Cluj care, din motive de carantină la întoarcere, nu poate face deplasarea. Dar sperăm ca Florin Estefan să poată acorda premiul prin vizionare online, live.


Care sunt premiile concursului și ce oportunități artistice se deschid laureaților?

Premiile concursului sunt destul de importante anul acesta. Marele Premiu Operă are Premiile I, II și III; Marele Premiu Georges Enesco este acordat de Institutul Cultural Român și mai este Marele Premiu pentru Muzică Contemporană - toate acestea în valoare de 12.500 de euro. Suntem în parteneriat, de la prima ediție, cu Agenția Adagio Artists care îi promovează pe o parte dintre artiștii care iau premii. Bucuria noastră este că dinte tinerii artiști care sunt premiați la Concursul Enesco - aș putea să spun că mai mult de jumătate - fac carieră. Aș numi pe soprana Sarah Defrise, pe soprana Jenifer Courcier, pe mezzosoprana Antonia Cosmina Stancu, pe tenorul George Vîrban, pe mezzosoprana Martiniana Antonie...și mă opresc aici.


În final, spuneți-ne despre cele două concerte programate - unul vocal, care va avea loc astăzi și unul cameral, care va avea loc miercuri. Cine sunt protagoniștii și ce vor interpreta?

În concertul vocal de astăzi, 12 octombrie, vor fi interpreți doi laureați ai concursului - baritonul Florent Karrer și soprana Emily-Rose Bry - și doi invitați - tenorul român Tony Boldan și mezzosoprana ucraineană Oleksandra Didenco. Repertoriul cuprinde, bineînțeles, George Enescu, Stravinski, Henri Nafilyan - compozitor francez și Vladimir Cosma. La pian, subsemnata și colega mea Emma Sanglar. Concertul de miercuri va aduce în fața publicului doi tineri muzicieni francezi de excepție: Julien Szulman la vioară și Pierre-Yves Hodique la pian.


Interviu realizat de Florica Jalbă