Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical

Publicat: vineri, 2 Octombrie 2020 , ora 18.02

Sărbătorim astăzi, 1 octombrie, Ziua Internațională a Muzicii, iar proiectul Radio România Muzical "Ascultă 5 minute de muzică clasică" împlinește 10 ani. Și așa cum v-am promis, Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și inițiatoarea acestui proiect, este cu mine în studio și aș dori în primul rând să-i spun La Mulți Ani și felicitări pentru tot ceea ce face pentru a promova muzica clasică pentru toți.

Mulțumesc mult. Cred că felicitările le merităm toți cei de aici, de la Radio România Muzical.

Aș vrea să te rog să călătorim puțin în timp și să parcurgem câteva momente importante ale proiectului, acum la ceas aniversar. În primul rând, cum a început totul?

De început, cred că am mai spus, ideea mi-a venit în martie 2010. Era o zi de luni și coboram scările la Radio, gândindu-mă cât de obositoare fusese experiența la cumpărături cu o zi înainte, în week-end și atunci mi-am pus prima data întrebarea, ce ar fi dacă totuși am reuși să facem loc și muzicii clasice în muzica pe care o ascultăm, la mall, la supermarket sau în locurile acestea aglomerate unde toți ajungem, măcar o dată pe săptămână. De aici a pornit și cu sprijinul unor oameni foarte entuziaști am reușit să iau legătura cu cei care răspundeau de principalele lanțuri de hipermaketuri, mall-uri, spații de birouri, librării și așa am pornit. În mare parte, partenerii s-au și păstrat de atunci, așa că sunt mulți dintre ei cu o istorie de 10 ani în spate. Pe 1 octombrie, chiar în urmă cu 10 ani, mi-aduc aminte, am organizat chiar și un soi de eveniment de lansare a proiectului, în spațiul liber, în parcul Colței, cu un mic recital susținut de Marin Cazacu, care a îmbrățișat imediat această idee. Mi-l aduc aminte și acum pe domnul Ion Vianu, care era invitatul meu la emisiunea În universul muzicii, chiar în acea perioadă, care asista și dânsul la această mica lansare a noastră, pe Marina Constantinescu și alți oameni care au fost alături de noi, în ideea de a sprijini o asemenea acțiune, care iată este una dintre foarte puținele din Romînia cu o asemenea istorie, deja de 10 ani și care în mod constant încearcă să facă ceva la modul practic pentru promovarea muzicii clasice în rândul publicullui din România, ceea ce eu consider că este esențial.


Aș vrea să te mai întreb, care au fost cele mai frumoase momente pentru tine, care ți-au prilejuit cele mai multe emoții?

Să știți că de fiecare dată când mă duc la mall sau sunt la magazin și aud muzica și apoi și mica prezentare , să știți că mă încearcă un sentiment de satisfacție. Mă uit la cei din jurul meu și îi văd că rămân ușor surprinși, dar pe urmă comentează, îi văd: uite, asta, ce idee bună și poate ar trebui să mai ascultăm în plus. Asta reiese și din reportajele care au fost făcute de colegii noștri, în toți anii aceștia, dar le-am trăit și eu, le-am experimentat pe viu. Apoi, îmi rămân în memorie mesajele pe care le-am primit de la profesori și de la elevi, pentru că acest proiect din 2014 este și program național în școlile din România și cred că acesta este unul dintre cele mai importante aspecte ale proiectului. Cum să spun, când primești un mesaj de la un copil: acasă, eu ascultam doar hip-hop și manele și am descoperit, grație acestui proiect, muzica clasică și am ajuns să ascult cu părinții acasă, atunci spui că poate n-ai trăit degeaba. Dacă e măcar unul, dar sunt de fapt mult mai mulți, pentru că sunt sute de mii de copii care ascultă muzică clasică la școală, grație acestui proiect, deja existența capătă, parcă, alt sens.


Legat de proiect din școli, au fost și dificultăți sau sunt în anul acesta. Aș vrea să te întreb ulterior, dacă ceva este diferit, având în vedere condițiile?

În primul rând, noi am continuat identic, de fapt, am întețit ceea ce aveam de gând să facem, începând cu luna martie 2020, de când școlile s-au închis, pentru că mi-am dat seama că acesta rămâne unul dintre foarte puținele instrumente pe care le mai au la îndemână profesorii de muzică și copiii pentru a face ceva practic, legat de muzica clasică. Evident, nu se mai putea cânta. Oricum aspectele teoretice sunt o barieră pentru mulți dintre ei, dar sigur e cel mai simplu doar să ascultăm muzica și de fapt aceasta este și calea cea mai ușoară, de a ajunge să-ți placă muzica, s-o asculți. Așa că noi, începând din martie, am oferit câte două piese pe săptămână, ceea ce făceam în mod curent, inclusiv în vacanța de primăvară, deci am mers cu proiectul, inclusiv cu concursul legat de acest proiect, până la finalului anului școlar. Pe 5 octombrie redeschidem și el se va desfășura la fel cum a fost și în ceilalți ani. Cei care doresc, oricine de fapt, poate găsi pe pagina proiectului, în prima pagină cele două piese ale săptămânii, de data aceasta însoșite de niște explicații mai ample și cele două întrebări de concurs care sunt în relație cu povestea care se găsește la finalul acelor piese muzicale. Aș mai spune și că mai există un mic pui al acestui proiect. Este un CD. Acest titlu, Ascultă 5 minute de muzică clasică, apărut la Editura Casa Radio, anul trecut și mi se pare important pentru cei care doresc să facă primii pași sau să-și pună copiii să asculte ceva care i-ar putea ajuta să îndrăgească muzica clasică, să aibă acest CD acasă și atunci când au timp să și-l pună și să mai audă, să mai învețe ceva.


Ce-ți dorești pentru proiectul
"Ascultă 5 minute de muzică clasică" în viitor?

Îmi doresc să trecem de această pandemie, pentru că nu vă ascund că există și efecte asupra proiectului, pentru că intervin niște costuri suplimentare pentru cei care ar trebui să difuzeze muzica în spațiile lor proprii. Unii dintre ei au putut susține aceste costuri pentru ediția din octombrie și le mulțumesc foarte mult pentru acest lucru. E absolut extraordinar că au ales să fie în continuare alături de noi. Alții nu au mai putut din motive foarte obiective. Nu știu cum va arăta în 2021, din acest punct de vedere, situația. Eu sper ca să încercăm să revenim la un normal, cât va putea fi acel normal în viitor, pentru că de fapt nimeni nu știe, și vedem că de fapt de la o săptămână la alta se schimbă lucrurile. În mod cert, industria noastră sau mă rog, obiectul nostru de activitate este foarte grav afectat de tot ce se întâmplă și sper pentru noi toți, muzicienii și cei care iubesc muzica clasică, să trecem cât mai ușor peste această perioadă și să ne vedem cu toții sănătoși la finalul ei.



Interviu realizat de Andreea Chiselev