Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Deschiderea stagiunii 2020-2021, la Sala Radio

Publicat: joi, 1 Octombrie 2020 , ora 13.47


În studioul Radio România Muzical acum, Liliana Staicu - directorul Orchestrelor și Corurilor Radio România. Sărut mâna!

Bună seara, mulțumesc pentru invitație!


Vorbim despre noua stagiune. După aproape 7 luni, avem din nou concerte la Sala Radio susținute de Orchestra Națională, de Orchestra de Cameră. Înainte de a vorbi despre concertele propriu-zise, aș vrea să vă întreb cum s-a desfășurat toată această perioadă de pregătire?

Într-adevăr, după această lungă perioadă în care activitățile au fost sistate, în care muzicienii și publicul deopotrivă au fost privați de întâlnirile obișnuite din sălile de concert, ne apropiem de momentul în care vom reintra pe scena Sălii Radio. A fost o perioadă extrem de grea pentru toată lumea, pentru muzicieni în special, pentru că o pauză nu este niciodată binevenită în activitatea unui muzician, mai ales o pauză atât de lungă. Am mai avut un moment în care am reintrat în formule foarte restrânse pe scena Sălii Radio, fără public, în lunile iunie și iulie, atunci când muzicieni din Orchestrele Radio au realizat câteva recitaluri de muzică clasică și de jazz în transmisiune directă la Radio România Muzical. Atunci a fost un moment, cumva, un pic ciudat, ciudat pentru toată lumea pentru că muzicienii sunt obișnuiți să simtă energia publicului, să simtă publicul aproape, să audă aplauzele și a fost foarte ciudat - mai ales la primele recitaluri, până s-au obișnuit și ei cu această stare - după care, bineînțeles, a urmat vara cu o altă pauză. Iar acum, am făcut tot ce a ținut de noi ca să ne putem întoarce în sala de concert, de această dată având și publicul aproape, bineînțeles cu un număr foarte mic de spectatori față de cel cu care eram obișnuiți în Sala Radio.


Care este numărul de spectatori?

Sala Radio are aproape o mie de locuri, dar în momentul de față nu vor putea fi mai mult de 260 de persoane în sală. Locurile sunt deja marcate, există distanțarea pe care trebuie să o asigurăm, există absolut toate măsurile de prevenție luate din partea noastră. Bineînțeles că așteptăm ca și publicul să răspundă, ca și publicul să respecte cu strictețe toate regulile de acces pe care le pot găsi și la intrarea în sala de concert, dar și pe site-ul orchestreradio.ro - să respecte regulile de distanțare, să poarte tot timpul cât se află în incinta clădirii radio, înainte de concert și în timpul concertului, masca de protecție și să o poarte corect. Este foarte important atât pentru public, pentru faptul că trebuie ca fiecare meloman aflat în sală să se protejeze, dar este foarte important și pentru muzicieni. Cred că o văd eu și ca pe o... cum să spun... dincolo de prevenția și de această barieră pe care o asigură masca de protecție... o văd cumva și ca pe o măsură de solidaritate cu cei din orchestră, pentru că muzicienii din orchestră cu excepția celor care cântă la instrumente de suflat, inclusiv dirijorul vor purta tot timpul concertului mască de protecție.


Deci vor purta și muzicienii mască de protecție?

Vor purta toți măști de protecție și vă dați seama că nu le este deloc ușor. Ei depun și un efort fizic și le va fi dificil. Deja, după atâtea săptămâni de înregistrări - pentru că au realizat în luna septembrie și înregistrări pentru fonoteca radio - și după repetiții s-au obișnuit cumva, dar pentru toată lumea este absolut important ca toți să fie solidari și să poarte această mască de protecție.

Ceea ce aș vrea să spun și este extrem de important și mă adresez acum în primul rând celor care vor veni în sala de concert, concertele încep ca de obicei, la ora 19.00. Însă, pentru a putea asigura accesul în sală cu distanțarea fizică de rigoare, pentru ca fiecare să-și poată ocupa locul marcat pe bilet în sală, pentru a nu se produce nici un fel de îmbulzeală, ora limită la care va fi permis accesul în clădirea radioului, la intrarea de la Sala Radio, este 18.50. Îi rog pe toți cei care vor veni la concert să înțeleagă acest lucru. După ora 18.50, ușile se vor închide și toți cei care nu au intrat ți vor pierde biletele și ele nu vor mai fi valabile pentru alte concerte, nu va putea fi folosit biletul altă dată. Este necesar să instituim această măsură! Știu că este greu, mulți dintre spectatorii noștri vin poate de la serviciu sau vor fi prinși în trafic, dar trebuie să înțeleagă că dacă vor să fie alături de noi în sala de concert, trebuie să o facă până la ora 18.50.


Trebuie să respecte regulile care sunt afișate la sala de concert și sunt afișate și pe site.

Pe site-ul orchestraradio.ro. mai trebuie să spun că concertele vor fi mai scurte ca durată, se vor desfășura fără pauză din aceleași motive. Și tot din aceleași motive, și garderoba va fi închisă, așa încât toți cei care vor veni la Sala Radio și care vor avea lucruri care în mod normal erau puse la garderobă, le vor putea așeza pe scaunele libere dintre ei.


Și ajungem la primul concert, cel de vineri, 2 octombrie. Invitați sunt doi tineri muzicieni - dirijorul Duncan Ward și violoncelistul Ștefan Cazacu. Este singurul violoncelist român calificat în semifinala Concursului Internațional "George Enescu" de anul acesta. Ei ne propun un program integral Joseph Haydn.

Exact, un program Haydn - Concertul nr.1 pentru violoncel și orchestră, interpretat, așa cum spuneai, de Ștefan Cazacu pe care-l felicităm și noi cu această ocazie pentru faptul că a acces în semifinala Concursului Enescu ce va avea loc în primăvara anului viitor. Și dirijorul britanic Duncan Ward, care este un muzician în plină ascensiune, unul dintre cei mai importanți exponenți ai tinerei generații de dirijori - cu Simfonia 96 de Haydn, Miracolul... un miracol, cred, că ne întoarcem în sala de concert.


Și că se întoarce și publicul în sala de concert. Cele 260 de locuri. Biletele sunt...

Biletele s-au pus deja în vânzare începând de luni în rețeaua iabilet.ro și la casa de bilete a Sălii Radio. Locurile sunt puține și deja sunt în marea lor majoritate vândute, așa că cei care nu vor putea fi în Sala Radio din acest motiv, vor putea să ne asculte în direct la Radio România Muzical și Radio România Cultural. Dar, avem și o surpriză. Vor avea acces și la o înregistrare video a acestui concert.


Când va fi disponibilă înregistrarea?

Înregistrarea va fi live în stream pe facebook și, după aceea, va fi postată pe conturile de youtube oficiale ale instituției.


Doamnă Staicu, am vorbit de concertul de deschidere. Vor urma alte două concerte, deschideri de stagiuni pentru Orchestra de Cameră Radio, respectiv o parte a Big Band-ului. Aș vrea să ne concentrăm asupra Orchestrei de Cameră Radio.

Miercuri, 7 octombrie, Orchestra de Cameră Radio va susține primul concert al stagiunii, tot un program integral - de această dată, Beethoven, pentru că trebuie să uităm că ne aflăm încă în anul aniversas Beethoven, care, din păcate, a fost așa mult diluat. Nu am putut să realizăm, ca nimeni de altfel în întreaga lume, ceea ace ne-am propus referitor la Anul Beethoven, dar, iată, revenim cu un program care a suscitat un interes deosebit și spun asta pentru că, din păcate, bilete nu mai sunt deja. Este vorba de un concert dirijat de Tiberiu Soare - Simfonia a VIII-a și Concertul nr.5 Imperialul, cu un reputat pianist pe care publicul nostru îl cunoaște și din prezențele în Festivalul Enescu; este vorba de Simon Trpceski. Așadar, Imperialul și Simfonia a VIII-a miercurea viitoare la Sala Radio - de asemenea, transmisiune în direct la Radio România Muzical și Cultural; și acest concert va putea fi urmărit pe facebook într-o înregistrare cu postare ulterioară, la câteva zile după concert, așa că și melomanii vor putea să urmărească concertul în varianta video dacă nu vor putea fi prezenți în sală.


Și cum va continua Anul Beethoven?

Anul Beethoven va continua. Eu acum m-aș mărgini să vorbesc doar despre concertele lunii octombrie, pentru că nu vă ascund că am o oarecare emoție privind modul în care vor avea loc aceste concerte. Sper să le putem susține pe toate așa cum ne-am propus și să nu avem nici un fel de impediment din punct de vedere al sănătății.


Până la urmă, totul e legat de evoluția pandemiei. Să spunem asta de la bun început.

Absolut. În orice moment, această serie de recitaluri și concerte pe care noi ne-am propus a o realiza se poate întrerupe...


...pot exista modificări de dirijori, soliști...

Pot exista modificări pentru că știm cu toții că există foarte multe restricții de călătorie. Este extrem de greu pentru muzicienii care vin din străinătate să fie prezenți aici și am ținut să le mulțumesc tuturor pentru că trebuie să știți că unii dintre ei se întorc în țări în care trebuie să stea în izolare 14 zile după ce vin din România - în multe țări, pentru că este o situație destul de dificilă din punctul ăsta de vedere - și mulți dintre ei și-au asumat acest lucru. Nu pot decât să le mulțumesc.

Așadar, revin la ideea Anului Beethoven. Pe parcursul lunii octombrie vor mai avea loc două recitaluri Beethoven: un prin recital din seria integrale sonatelor pentru pian și vioară cu Horia Mihail și Gabriel Croitoru și un altul, tot așa, un prim recital dintr-o serie în care vor fi prezentate - într-o perioadă mai lungă, evident - integrala trio-urilor de Beethoven, Ansamblul Musica viva (mulți dintre ei sunt membri ai orchestrelor radio) alături de pianista Andreea Butnaru. Și încă un moment Beethoven va fi pe 16 octombrie, când Horia Mihai va interpreta Concertul nr.2. Așadar, încercăm să cântăm mult Beethoven! Este adevărat că, așa cum veți vedea și pe scenă, va fi un număr redus de muzicieni. Și ei sunt așezați cu o distanță, așa cum este necesar pe scenă, așa încât în general repertoriul pe care-l propunem în următoarele luni se mărginește undeva în zona clasicismului și romantismului timpuriu, romantism dar atât cât să ne permită să putem avea un număr rezonabil de muzicieni pe scenă.


Nu va lipsi de pe scena Sălii Radio nici jazz-ul!

Nu va lipsi jazz-ul și mă bucur să anunț faptul că dacă publicul amator de jazz era obișnuit cu un concert al Big Band-ului Radio pe lună, de această dată ne-am propus să mai facem încă o serie dedicată jazz-ului. este vorba de o serie pe care am numit-o așa, cumva, prin asociere cu alte mari serii din lume, Jazz Evenings at Radio Hall. Este, cumva, o continuare a proiectului pe care l-am amintit mai devreme și pe care l-am început în luna iunie; o parte din membrii Big Band-ului în diverse formule instrumentale va susține o dată pe lună un concert pe diverse teme. Primul dintre concerte va avea loc pe 15 octombrie - Romanian Hits; este vorba de piese celebre din repertoriul pop, înveșmântate într-o nouă haină jazzistică realizată de George Natsis. El este, de altfel, și coordonatorul grupului care se va afla pe scenă. Și pentru că este vorba de un concert de muzică românească, nu trebuie să uităm că anul acesta Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România celebrează centenarul și acest concert îl dedicăm acestei aniversări a UCMR-ului.


Lista completă a concertelor o găsim tot pe orchestreradio.ro?

Da, lista completă a concertelor pentru luna octombrie. Iar biletele puse în vânzare, momentan, sunt doar pentru primele două săptămâni, din aceleași motive pe care sper ca publicul să le înțeleagă. Nu aș vrea să vindem bilete și concertele să fie anulate; va fi destul de dificil să returnăm banii, și-atunci trebuie să ne luăm cumva această măsură de prevedere. este vorba, cum ai spus și mai devreme, poate și de modificări ale programului... nu știm. Noi trebuie să pornim și vom porni cu inima deschisă, cu o mare bucurie că muzicienii din orchestrele radio se vor întâlni cu publicul din nou și le promitem seri de muzică de un înalt nivel artistic, de care se vor putea bucura în condiții de maximă siguranță dacă vor respecta toate regulile afișate la intrarea în Sala Radio și pe site-ul orchestraradio.ro.


Așadar, începe stagiunea 2020-2021 a Orchestrelor și Corurilor Radio. Vineri, 2 octombrie, va avea loc primul concert susținut de Orchestra Națională Radio, dirijorul Duncan Ward și violoncelistul Ștefan Cazacu. Puteți asculta acest concert în direct la Radio România Muzical de la ora 19.00.