Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Radu Vâlcu despre turneul de debut Daydream

Publicat: vineri, 11 Septembrie 2020 , ora 10.13




Sunteți fondatorul Radu Vâlcu Quartet - un ansamblu tânăr, dar care a căpătat deja notorietate și, iată, a început pe 7 septembrie primul turneu, Daydream. Înainte să vă întreb despre turneu, aș vrea să știu care este povestea voastră? Cum s-a format Radu Vâlcu Quartet?

Prima repetiție am avut-o în mai 2018. Am început cu aranjamente, în majoritate după lucrări cunoscute cum ar fi Asturias a lui Isaac Albeniz. La scurt timp după, am fost selectați să facem parte din prima ediție a Proiectului ConnectArts, un proiect care pe noi ne-a ridicat foarte mult. Având ocazia să înregistrăm la Sala Radio un material video, am fost cumva motivați să ne explorăm și partea de creație. Așa a apărut și prima noastră piesă, In five, pe care o puteți asculta pe canalul de youtube ConnectArts.


În aceste timpuri dificile pentru viața muzicală, Radu Vâlcu Quartet reușește să își desfășoare turneul de debut, Daydream. Cum s-a ivit oportunitatea organizării turneului?

Am reușit să facem posibil acest lucru cu ajutorul Administrației Fondului Cultural Național și al partenerilor noștri - Muzeului Municipiului București, Filarmonica Sibiu, Asociația Harmonia Cordis, Filarmonica Banatul, Asociația Memoria culturii, Filarmonica "Paul Constantinescu" și Green Hours.


Când se va încheia turneul?

Turneul nostru se va încheia pe 23 septembrie la Green Hours, unde sperăm să avem și albumul nostru de debut Daydream cu noi. Sperăm să fie gata până atunci.


Știm că în cadrul turneului veți interpreta lucrări compuse de voi, membrii ansamblului. Care este procesul de compoziție? Cum reușiți să compuneți împreună o lucrare?

Compozițiile se întâmplă la repetiții, colectiv. Cineva propune o temă sau un ritm, după care dezvoltăm, apare forma care nu este finală; după multe repetiții, poate, există forma finală. După care, lucrăm pe pasaje, vedem ce mai putem scoate sau adăuga... și tot așa.

Fotografii de Victor Cristescu 


Interviu realizat de Maria Isabela Nica