Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu scriitoarea Cristina Andone

Publicat: miercuri, 11 Martie 2020 , ora 16.05

Editura Nemira continuă seria 'Povești din pădurea muzicală' cu două volume noi semnate de Cristina Andone.

În seria "Povești din Pădurea Muzicală" au apărut două cărți noi: Beethoven și furtuna de sunete, Mozart și curcubeul muzical. Având în vedere că primele cărți din această serie au apărut în 2011, să ne spuneți vă rog cum au fost ele primite de public de-a lungul anilor!

Eu sunt un om de litere nu de cifre; tocmai de aceea, voi începe repede cu niște numere ca să închei cu ele, să scap.Cărțile acestea, "Povești din Pădurea Muzicală", au fost vândute înițial în 120,000 de exemplare, în Colecția Adevărul. De atunci, au fost reeditate într-un format de album de artă, cu mai multe povești, cu mai multe ilustrații, la Nemira. Până în momentul acesta am atins cifra de 160,000 de exemplare vândute. Astăzi, e adevărat, vorbim despre Beethoven și mai vorbim despre Mozart, abia ieșite din tipar.

Sunt foarte bucuroasă că avem Beethoven anul acesta pentru că, nu-i așa, îl sărbătorim. Sărbătorim 250 de ani de la nașterea marelui compozitor. Sigur, cartea mea Beethoven și furtuna de sunete se adresează copiilor; doar că eu scriu întotdeauna având în vedere două straturi de semnificație - un strat pentru copii, pentru copiii mai mari de 6 ani în mod ideal, și pentru părinți. Iar în cartea despre Beethoven, de exemplu, am în vedere faptul că muzica lui este arhitecturală, este construită solid, ca o fortificație. Știți, m-am gândit că un copil nu se va mai întâlni cu un compozitor, de aceea e puțin important să-i cunoască datele de biografie. În schimb, ar fi esențial să îi înțeleagă muzica. În cartea Beethoven și furtuna de sunete, copiii vor mai învăța și niște lucruri tehnice. Vor învăța despre tempo în muzică, vor învăța despre culoare, vor învăța despre instrumentele orchestrei. Iar decupajul pe care l-am propus pentru ei, pentru a înțelege mai simplu muzica lui Beethoven, este Sonata Lunii, Simfonia a V-a, Simfonia a III-a, Appassionata și Bagatela Fur Elise. Pentru mine, acesta ar fi un fel de nucleu dur al muzicii lui Beethoven.

În cartea Mozart și curcubeul muzical, acesta este cifrul, cheia de boltă a tuturor poveștilor - armonia. Despre aceasta am scris în cartea pentru copii, în niște povești optimiste, simpatice, despre zâmbet, despre seninătate, despre căutarea armoniei până la urmă. Iar decupajul pe care l-am propus lor a fost Marșul turcesc, Mica serenadă și Concertul pentru clarinet. Dacă observați, sunt compoziții în cheie majoră. În cartea aceasta, am dat deoparte puținele piese muzicale în cheie minoră pentru că m-am concentrat pe ceea ce am considerat eu că este nucleul dur al operei lui Mozart.

Aș încheia prin a spune că e amuzant să fii cult! Aceasta este promisiunea colecției noastre. Nu este complicat! Muzica clasică nu este nici plictisitoare, cum poate ar crede unii adulți mai ales, nu este nici greoaie, complicată... e atât de simplu dacă ne apropiem de muzica clasică în mod firesc și fără temeri. Ne apropiem, până la urmă, de o mare bucată din frumusețea lumii!


Interviu realizat de Petre Fugaciu