Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu Tudor Ionescu, dirijorul Corului Vox Medicalis

Publicat: vineri, 6 Decembrie 2019 , ora 11.26

Luni, 9 decembrie, Corul Vox medicalis concertează la Sala Radio, în cadrul concertului "Crăciun în stil englezesc" organizat de Ambasada Marii Britanii la București.

Domnule Tudor Ionescu, este pentru prima dată când Corul Vox Medicalis evoluează într-un concert, cel din 9 decembrie alături de Corul Colegiuliu Ganville and Caius de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Ce înseamnă pentru dumneavoastră evenimentul de față și, de fapt, cum s-a ajuns la această colaborare?

Este pentru noi o mare onoare să colaborăm cu acest prestigios cor din Marea Britanie, din Cambridge. Nici nu știam de dumnealor până acum câteva luni. Propunerea de a colabora a venit din partea ambasadorului britanic la București, domnul Andrew Noble, și am fost foarte bucuroși să putem să onorăm această invitație, invitație care presupune o simbioză de stiluri; în primul rând, al stilului de cânt coral de Crăciun britanic din biserica anglicană și, bineînțeles, o serie de colinde românești.


Concertul se intitulează Crăciun în stil englezesc. Așadar, cum este structurat programul? Cuprinde numai lucrări din repertoriul universal sau ați inclus și pagini tradiționale românești?

Titlul este puțin înșelător. Corul Colegiului Gonville and Caius din Cambridge va interpreta mai ales colinde și cântece de advent din sfera anglo-saxonă și câteva cântece de sezon din literatura corală universală. În ceea ce ne privește pe noi, ne-am propus să oferim un moment și cu muzică tradițională de Crăciun, așadar colinde românești și, bineînțeles, câteva colinde internaționale și cântece de iarnă.


Ce ne puteți spune despre Paul Brough, dirijorul corului invitat? Vom avea ocazia să ascultăm cele două ansambluri evoluând împreună pe scenă?

Într-adevăr, într-o parte a concertului va cânta Corul Vox Medicalis condus de mine, în cea de-a doua parte - corul britanic, iar la final urmează o surpriză cu câteva piese interpretate de coralele reunite, câteva piese din literatura anglicană și una, o surpriză, din literatura românească.


Pentru viitor, vizați și alte proiecte de acest fel pentru Corul Vox Medicalis?

Cu siguranță! Un prim proiect în această idee a început în 2018, un proiect de schimb coral de experiență, cu L'Atelier Choral de Valenciennes - ansamblu de amatori din orașul Valenciennes în regiunea Lille din Franța, dirijat de Michele Bourdiault, în sala Conservatorului din Valenciennes. Noi am avut un turneu alături de dumnealor în Franța, iar în vara aceasta - 2019 - L'Atelier Choral de Valenciennes au venit la noi, în România, și am avut un turneu împreună în țară. Așadar, colaborarea de acum cu corul din Anglia nu este o primă colaborare de acest fel, ci este o a doua și orice alte inițiative vor mai apărea ne vom bucura să putem să le onorăm.

Interviu realizat de Larisa Scumpu