Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București

Publicat: miercuri, 4 Decembrie 2019 , ora 13.36

În 9 decembrie, Sala Radio găzduiește un concert organizat de Ambasada Marii Britanii la București: Crăciun în stil englezesc, în care vor evolua Corurile Vox Medicalis din România, condus de Tudor Ionescu și Corul Colegiului Gonville and Caius din Cambridge - Marea Britanie. Biletele la concert sunt disponibile aici.

Excelența Voastră, domnule ambasador Andrew Noble, bine ați venit la noi în studio!

Bine v-am găsit! E o plăcere mare să fiu aici.


Cu puțin timp înaintea sărbătorilor de iarnă, Corul Colegiului Gonville and Caius din Cambridge susține un turneu de concerte. Dumneavoastră sunteți chiar motivul pentru care are loc acest turneu, a fost ideea dumneavoastră?

Da și nu. Personal, eu nu am cântat în acest cor, dar este colegiul meu, este și colegiul fiului meu, care a cântat în acest cor. Dar eu am început să cânt numai când am început aici ca diplomat, la București, prin anii '80. Deci, am o legătură strânsă cu acest cor, dar mai ales cu colegiul. E ideea mea pentru că după experiențele mele familiale cu fiul, dar și reputația generală răspândită a acestui cor știu că este de o calitate impresionantă și am vrut ca ansamblul colegiului meu să vină în această țară care e foarte importantă pentru mine. Deci, colegiul meu, într-o țară unde mă simt acasă, pentru mine, e un vis; și se întâmplă la Crăciun, este încă mai frumos.


Vor cânta colinde, înțeleg.

Da, dar și niște piese ale repertoriului contemporan cu a doua fondare a colegiului, deci, din epoca Renașterii, secolul XVI.


Mulțumim foarte mult și pentru CD-ul pe care ni l-ați trimis aici, la Radio România Muzical. L-am ascultat și, deși știu că acest cor nu are un statut profesionist, este un cor de amatori, sună extrem de bine. Aveți idee dacă printre membrii acestui cor studiază cineva muzica sau o fac pur și simplu ca o pasiune, pe lângă studiile universitare?

Aș spune că jumătate din membri sunt studenți ai muzicii la Cambridge, vârsta celor care compun ansamblul este de la 18 ani până la 21 ani. După aceea, nu mai ai voie să fii membru al corului. Sunt foarte tineri, sunt amatori, dar muzica e profesională. Și conducerea corului este absolut profesională. Știți că, în general, corurile din Cambridge și Oxford au această stare, un mix de profesioniști, ca și conducător și membrii sunt cei care nu vor avea neapărat o carieră viitoare în muzică, dar foarte multe succese a avut acest cor.


În România vor susține un concert la Brașov și încă unul la București.

Da, și la Sibiu.


Ce anume or să cânte?

La Brașov va fi un concert cu prima și a doua parte a Oratoriului de Crăciun de Johann Sebastian Bach și niște colinde de Crăciun. La Sibiu va fi numai repertoriul de bază, muzică din perioada Renașterii și colinde. Sperăm că vor cânta și la niște mănăstiri pe drum, pentru că acest turneu va fi pentru ei o introducere în frumusețea țării și eu sper că vor cânta și la Cozia și la Sâmbăta de Sus. Și e foarte important să știe ce este o biserică fortificată, deci sper că și la Cincșor vor putea cânta și la Biserica Neagră din Brașov. Vor cânta și la Biserica anglicană din București.


Iar aici, în București, or să cânte în compania unui alt cor, Vox Medicalis?

Asta este aici, la Sala Radio.


Am înțeles că din Vox Medicalis face parte și fiica dumneavoastră?

Da, într-adevăr.


Se cântă la dumneavoastră în familie?

Majoritatea copiilor noștri cântă, da. Am două fete și doi băieți. Un băiat nu cântă deloc, unul a fost în cor și celelalte, fetele, cântă foarte bine.


Va fi disponibil acest CD - Dormi Jesu și la finalul concertelor? Va putea fi cumpărat?

Sigur. Există și un al doilea CD, cu muzică de Crăciun, care e de anul trecut, și cuprinde numai colinde franțuzești. Acest cor are ca reputație să cânte mai ales lucrări mai puțin cunoscute. Colindele de Crăciun vor fi sau în versiuni noi, sau colinde pe care nu le auzim în fiecare an. Acesta nu este un cor care face ceva să treacă timpul, este o parte integrantă a vieții acestui colegiu. Colegiul s-a înființat în 1348.


Am citit că este al patrulea cel mai vechi de la Cambridge.

Exact. Și a doua fondare a fost de către Caius (Keys), care era medicul regelui. De aceea este prezentă muzica din Renaștere în programul lor. Se creează muzică în fiecare an și pentru crearea muzicii contemporane, corurile precum Caius sunt foarte importante. În înregistrările de pe CD-urile Caius există și multă muzică contemporană și cu instrumente vechi. Deci, recent a apărut un CD cu un instrument care se numește cornex, găsit numai în istoria antică și în Marea Britanie și în celalalte provincii ale Imperiului Roman. Deci, se poate să fi auzit și această muzică în secolul al II-lea în România.


Există un număr fix de membri ai corului sau componența variază de la an la an? 

În principiu sunt 24, împărțiți în cele patru voci. Studenții trebuie să găsească un loc pentru studiu - nivelul academic trebuie să fie cel mai înalt - și după aia sunt audiții pentru cor, iar nivelul e ca profesionist.

Interviu realizat de Irina Cristina Vasilescu