Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Sebastian Burneci

Publicat: miercuri, 4 Decembrie 2019 , ora 10.24

Ne-a oferit de curând la Sala Radio un spectacol luxuriant cu titlul ”Unspoken” - trompetistul Sebastian Burneci, unul dintre cei mai valoroși muzicieni de jazz din România, solist în Big Band-ul Radio, în egală măsură fondatorul și leader-ul Bucharest Jazz Orchestra. Numele său apare în nenumărate proiecte, cum ar fi "Povești din București" lansat sub titlatura Bucharest Jazz Orchestra, în albumul "Garden Beast" al saxofonistului Mihai Iordache, în "On the road" semnat Jazzybirds, și mai ales "Unspoken - Live at the Radio Hall", înregistrat anul trecut ca solist, împreună cu un trio din Bulgaria și Orchestra de Cameră Radio condusă de Simona Strungaru. În această seară el este invitat într-un nou concert la Teatrul ACT din Calea Victoriei nr.126, susținut de Trio-ul permanent al Stagiunii de Jazz . Cu această ocazie Sebastian Burneci ne-a oferit un interviu în care ne-a vorbit despre tematica acestui concert ce va începe la ora 19,00, și despre câteva dintre proiectele sale:

Sebastian Burneci, din nou invitat al Trio-ului George Natsis, Adrian Flautistu, Vlad Popescu, cei care susțin o Stagiune de Jazz la Teatrul Act, în mod constant. De această dată, afișul are o tematică destinată copiilor, dar copiii vin la concert, întotdeauna, însoțiți de părinți, așa că, despre ce este vorba?

Este vorba despre muzica din desene animate, piese de jazz, pe care le întâlnim în diverse desene animate clasice și pe care ne-am gândit că este un moment bun să le aducem în atenția publicului. Teatrul Act, stagiunea de jazz de acolo se bucură de o frecvență foarte mare. Se cântă, aproape de fiecare dată, cu casa închisă. Este adevărat, nu vin foarte mulți copii, dar sperăm că de această dată vor fi alături de noi cât mai mulți micuți și sincer, sper ca, dintre ei să fie în continuare, consumatori de desene animate clasice, cu care eu am crescut și cred că a contat foarte mult.


The World of Walt Disney - aceste teme din muzica desenelor animate sunt abordate diferit față de un standard tradițional sau implică și ceva în plus?

Nu foarte mult. Adică, sigur că noi avem abordarea noastră și felul în care punem lucrurile cap la cap în acest ansamblu, dar piesele sunt cântate cam așa cum sunt ele în variantele clasice, sigur, în interpretări faimoase pe care noi nu încercăm să le copiem. Nu se face așa, dar sonoritatea nu va fi una avangardistă, nu vom căuta să reinventăm aceste lucruri, ci pur și simplu să le expunem, simple și frumoase, cum sunt ele.

Și nu implică acest lucru și o mică doză de umor sau pur și simplu, jocul?

Da, mai ales când ajungem să cântăm fragmente din Cartea Junglei. Bine, din punctul meu de vedere, e puțin umor, cam în tot ceea ce se cântă. Avem nevoie și ne bucurăm de acea relaxare care ajută și oamenii.

Care ar fi elementele sau secretele, care fac ca un concert să fie bun, de valoare?

În primul rând, cred că sinceritatea interpreților. Un artist începe să aibă șanse să transmită atunci când se reprezintă pe sine, se urcă pe scenă sincer și dispus să dea ce are mai bun. Eu nu cred în ideea de produs, de lucru gândit pentru a targheta un anumit public și pentru a-i oferi muzică și ca alt domeniu, din principiu gândit și făcut, pentru ca respectivul să-l cumpere. De aceea și insist în această zonă a muzicii creative. Cred că, dacă noi ne urcăm pe scenă, convinși de ce vrem să spunem și bucuroși de faptul că oamenii s-au adunat să ne asculte, atunci avem șanse foarte mari să facem o legătură și să petrecem acele momente împreună, într-un mod cât mai plăcut.

Pentru că nu putem rămâne tot timpul în lumea lui Walt Disney, întreb, ce proiecte mai are Sebastian Burneci?

Lucrez la fel de implicat cu două ansambluri mari, Big Band-ul Radio și Bucharest Jazz Orchestra. Alături de amândouă avem foarte multe planuri. Să ne ajute Dumnezeu să atingem măcar jumătate din ce ne-am propus pentru anul care urmează.

Oricum, ne-ați obișnuit cu proiectele mari, gen Unspoken.

Unspoken. Am făcut de curând, alături de Orchestra de Cameră Radio și Bucharest Jazz Orchestra și Taraful Frații Cazanoi, cu Irina Sârbu, solistă și Simona Strungaru, dirijor, un concert dublu tribut, Ella Fitzgerald și Maria Tănase. Chiar am lansat online pe canalul meu de Ziua Națională partea cu Maria Tănase, deci, cine are plăcerea este invitat să urmărească și să ne spună acolo părerea despre ceea ce a văzut și cred că în preajma sărbătorilor vom lansa și tributul Ella Fitzgerald. Vara aceasta, la Festivalul de Jazz de la București am colaborat cu trompetistul american Alexei Sipiagin, alături de care ne propunem să înregistrăm un disc, primul lui disc de big-band, pe care, la invitația noastră a fost fericit și interesat să-l facă alături de Bucharest Jazz Orchestra. Iar în ceea ce privește Big Band-ul Radio, din fericire, avem acum șansa de a angaja, permanent alături de noi, o serie de muzicieni extraordinari, lucru care sunt convins că ne va lega și mai mult și ne va ajuta să punem cap la cap o stagiune spectaculoasă.

Mulțumim mult și deocamdată rămânem în această seară în lumea lui Walt Disney, cu Sebastian Burneci, George Natsis, Adrian Flautistu și Vlad Popescu, la Teatrul Act.


Interviu realizat de Marina Nedelcu