Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Iosif Ion Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii 'George Enescu'

Publicat: luni, 2 Decembrie 2019 , ora 17.04

Marți, 3 decembrie 2019, de la ora 19:00, Corul Filarmonicii "George Enescu" și grupul vocal "Bucharest Singers" vor susține un concert de Crăciun în Sala Mare a Ateneului Român. Acompaniați la orgă de Simona Săndulescu, membrii Filarmonicii vor propune un program ce conține lucrări din creația românească și cea universală, iar la pupitrul dirijoral se va afla Iosif Ion Prunner, pe care îl veți asculta în următorul interviu.


În concertul de pe 3 decembrie, Corul Filarmonicii "George Enescu" va interpreta lucrări din creația românească și din cea universală. Ce ați avut în vedere atunci când ați alcătuit programul?

În primul rând, am avut în vedere să oferim publicului unele lucrări pe care le-a auzit mai rar, atât din creația românească (cât și din cea universală). L-am avut în vedere pe Paul Constantinescu - știm foarte bine, este anul Paul Constantinescu. Și-n acest context fac o paranteză, către sfârșitul acestei luni se va cânta la noi și Oratoriul de Crăciun al lui Paul Constantinescu. Avem prezența la orgă a unei distinse interprete și este primul an când facem numai cu orgă acest concert. Vom cânta lucrări de Bach, de Haendel cu orgă și, iarăși, lucrări foarte cunoscute printre care celebrul Stille Nacht, care va fi cântat de data asta cu orgă.


Există diferențe de abordare între lucrările românești și cele ale compozitorilor străini?

Nu. Este aceeași aplecare privind calitatea, privind importanța pe care o dăm tuturor titlurilor, tuturor compozitorilor. Doar atât aș vrea să spun, că va fi un grup de 5-6 piese extrase de pe CD-ul apărut anul trecut cu lucrări de Crăciun, în care avem toate lucrările compuse de Tiberiu Brediceanu. Aceste 5-6 lucrări au fost armonizate pentru cor; ele fac parte din cele 10-11 colinde care sunt doar pentru pian și voce și au fost armonizate pentru cor. Acest CD a apărut la Trinitas anul trecut și vor fi prezente de data aceasta o parte din ele în programul nostru.


Alături de dumneavoastră vor evolua pe scenă și membrii grupului vocal Bucharest Singers.

Da, Bucharest Singers vor fi prezenți. Au fost aproape în fiecare an; sunt membri ai corului nostru și colaborăm cu ei în mod constant. Și e o bucurie ca membri ai corului nostru să se întrunească în diverse formule vocale. Este și o noutate pentru public, și o noutate pentru noi.

Interviu realizat de Vlad Ghinea