Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Festivalul Meridian - interviu cu Diana Rotaru

Publicat: vineri, 8 Noiembrie 2019 , ora 11.44

Duminică, 10 noiembrie 2019, de la ora 11, Sala „Auditorium” a Universității Naționale de Muzică București va găzdui o masă rotundă, a cărei temă va fi „ISCM și percepția muzicii noi”. Parte a Festivalului Internațional „Meridian”, evenimentul îi va avea ca invitați pe violoniștii Diana Moș și George Kentros, dar și pe compozitorul Dan Dediu. Masa rotundă va fi coordonată de compozitoarea Diana Rotaru, pe care o veți asculta în următorul interviu.

Tema acestei ediții a Festivalului Internațional Meridian este reprezentată de Grădinile Sonore, pe care le vom putea descoperi în diverse ipostaze. Una dintre acestea va fi cea a mesei rotunde, de pe 10 noiembrie, unde vor vorbi violoniștii Diana Moș și George Kentros, precum și compozitorul Dan Dediu. Care credeți că va fi atmosfera în care se vor purta discuțiile asupra muzicii noi?

Cred că una foarte relaxată și plină de energie pozitivă. Nu va fi un round table obișnuit, va fi axat pe ce înseamnă un interpret în ziua de astăzi și cred că și George Kentros, un violonist excepțional suedez și Diana Moș, violonistă excepțională bucureșteancă, sunt două exemple foarte bune pentru această nouă specie de interpret. George Kentros, poate nu este foarte cunoscut publicului din România. Domnul Dan Dediu l-a numit chiar un nou guru al muzicii contemporane în Suedia. Este un artist care luptă pentru promovarea artei de avangardă, artei experimentale și este reprezentantul ISCM Suedia.


Întrucât George Kentros va susține în aceeași zi un recital de vioară și medii electronice, cum vedeți relația dintre muzică și noile tehnologii?

Cu siguranță va fi un concert absolut extraordinar, pentru că George Kentros este un artist spectacol. Relația dintre instrument și noile tehnologii a devenit deja ușor clasicizată în zilele de astăzi. Avem niște forme extraordinare de îmbinare a muzicii electronice cu muzica instrumentală acustică, iar George va cânta muzică, în principal din zona scandinavă, deci iarăși vor fi niște compozitori mai puțin cunoscuți publicului român, dar cred că va fi cu atât mai interesant pentru public să-i descopere.


Care sunt celelalte grădini sonore de care se va bucura publicul?

Vineri, 8 noiembrie, va avea loc un concert foarte special, dintr-o cu totul altă zonă estetică decât recitalul lui George Kentros. Este vorba de un duo de americani, Luosha Fang, violonistă și violistă și Michael Djupstom, care este pianist, dar și compozitor foarte bun. Concertul va avea loc în Aula Palatului Cantacauzino. Intrarea este liberă, ca la aproape toate evenimentele din Festivalul Meridian. În aceeași zi va avea loc un recital de lied, la Casa Dinu Lipatti, cu Bianca și Remus Manoleanu și seara la Conservator, Grădina Zen, care va cuprinde printre altele și un spectacol special de Mihaela Vosganian, „Into my gong self”. Apoi, sâmbătă va avea loc a patra ediție a unui proiect foarte frumos, inițiat de Muzeul Național George Enescu, care se numește Project N-Escu, seara, un concert foarte special în două părți, junglă electronică, Electronic Jungle, unde curator a fost Constantin Basica, colegul nostru de la Meridian. Seara se va încheia cu o proiecție foarte specială, un film  „Reclaiming Vision”, cu muzică de Henry Vega, olandez, care va prezenta viața microorganismelor acvatice. Duminică, în afară de cele două evenimente cu George Cantros este „Natural Born Rebels”, un spectacol-concert suprarealist, în care invitat special este contrabasistul Aleksander Gabrys, care este și compozitor și performer, și în această dublă ipostază se va „juca” împreună cu Irinel Anghel, ca performer și compozitoare, în sala de operă a Conservatorului.


Interviu realizat de Vlad Ghinea