Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitaristul Alex Man

Publicat: miercuri, 27 Noiembrie 2019 , ora 11.30

"Guitar conversations" este titlul care apare pe afișul care anunță un nou concert al Big Band-ului Radio condus de Ionel Tudor, joi 28 noiembrie, tot la Sala Radio de la ora 19,00. Titlul desigur subliniază profilul celor doi soliști invitați de această dată - chitariștii Istvan Gyarfas și Alex Man. Istvan Gyarfas - unul dintre cei mai valoroși chitariști din Ungaria, un nume care apare pe mai bine de 40 de albume de jazz, lansând ca leader al propriului grup alte 7 titluri, la noi cunoscut prin colaborările sale cu Bega Blues Band, în concerte susținute la Clubul Greenhours din București, și acum alături de chitaristul Alex Man, o mai veche cunoștiință a sa. Prezență discretă, dar de o mare expresivitate, Alex Man este un pasionat al chitarei, cântând "doar jazz" din 1989, în diverse formule alături de chitaristul Sorin Romanescu, pianistul Sorin Zlat, desigur la Timișoara alături de Bega Blues Band, și de un număr semnificativ de voci ale jazzului românesc. Mai multe detalii despre concertul din 28 noiembrie ne-a oferit într-un interviu, chitaristul român:

Alex Man, sunteți deja un colaborator vechi al Big Band-ului Radio, pentru a patra oară prezent pe scena Sălii Radio. De această dată, propuneți o formulă de duo. Care ar fi istoricul colaborării dumneavoastră cu chitaristul Istvan Gyarfas?

Am colaborat prima dată cu Pisty sau cu Gyorfi, așa cum îi spunem, în 2010 și rezultatul a fost benefic. Avem aceleași preferințe muzicale. Avem aceiași idoli și gusturi asemănătoare în ceea ce privește estetica jazzului.

Care ar fi acestea?

Amândoi suntem fanii chitarei de jazz din anii '50-'60, iubim chestia asta și probabil că acest lucru se reflectă și în abordarea noastră muzicală.


Deci nu va fi un fel de Charlie Christian în Orchestra Benny Goodman, ceea ce vom asculta joi?

Da, abordăm și piese scrise de Charlie Christian, pentru că suntem amândoi fani și plătim tributul celui care a dat tonul în ceea ce privește chitara electrică, dar vom cânta și piese mai moderne, probabil și o piesă Wess Montgomery și mai vedem.

Cum proiectați acest duo de chitară, pe fondul unui big band, care are sonoritatea pe care o cunoaștem?

În istoria jazz-ului a mai existat chitara de jazz în postura de solist în fața unui big band. Acest lucru a fost posibil, de fapt, din momentul electrificării chitarei.

Am observat că preferați formula de duo, deci ați cântat împreună cu Sorin Romanescu, de asemenea, ați acompaniat câteva voci importante ale scenei de jazz românești, pe Luiza Zan, pe Maria Răducanu, Teodora Enache, Gabriela Costa, Nadia Trohin. De ce preferați această formulă? Prin ce anume vă definește?

Nu pot spune că eu prefer această formulă. Este o formulă care apare într-un context socio-politic, economic sau, mai exact, este o chestie legată strict de logistică, fiindcă există unele locuri care nu au pian și atunci, un instrument armonic, ușor de transportat este chitara. Din această cauză pot să fiu solicitat în calitate de acompaniator. În ceea ce privește formulele de duo, da, sunt eficiente și oarecum, este ușor de lucrat în duo, după opinia mea.

Ați lansat în 2014 albumul "Tempo de amor", împreună cu Gabriela Costa. Mai există o continuare pe aceeași linie a bossa-novei?

Cu Gabriela, în continuare, colaborăm și cântăm, chiar dacă nu am mai înregistrat în ultima perioadă, va urma, dar probabil vom înregistra în formulă mai largă.

Și altceva? Să lărgim puțin spectrul stilistic.

Eu, personal, activez mai mult în calitate de sideman, deci mă prezint unde sunt solicitat.

Într-un interviu mai vechi ați spus că oamenii trebuie să simtă liniște și pace. Este percepția pe care o aveți despre jazz?

Da, în continuare prefer stările mai puțin agresive și mai puțin tumultuoase.

În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică din București, ce-i învățați pe studenții dumneavoastră, dincolo de aspectele tehnice?

Încerc să le insuflu o anumită disciplină în studiul jazz-ului și consider că fără studiul clasicilor și al celor care au inventat acest gen și fără a înțelege bazele, nu poți să ajungi mai departe. Ajungi într-un drum închis și prefer și încerc să-i ajut în punerea fundamentelor și în înțelegerea tradiției, în primul rând. Dacă trecem de tradiție, e perfect, dar în continuare mă lupt cu studenții, cu înțelegerea tradiției.

Cum decurge colaborarea cu Big Band-ul Radio? Cum comunicați? Cum faceți muzica împreună?

Sunt oameni profesioniști, deci, consider că munca alături de dânșii este extrem de ușoară.

Și la final ce ați dori să se cunoască despre muzicianul Alex Man?

Cred că este mai important de această dată să se cunoască mai multe despre muzicianul Istvan Gyarfas.


Interviu realizat de Marina Nedelcu