Arhivă : Interviuri Înapoi

Interviu cu muzicologul Nicolae Gheorghiță

Publicat: miercuri, 27 Noiembrie 2019 , ora 14.53

Domnule Nicolae Gheorghiță, școala doctorală din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, organizează în parteneriat cu Colegiul Noua Europă, o conferință internațională la care participă nume importante ale muzicologiei actuale. Subiectul prelegerilor va fi legat de muzica de salon din Principatele Române în secolul al XIX-lea. Ce satisfacții oferă cercetarea pe acest subiect și cine sunt muzicologii care s-au arătat interesați de tema propusă?

Vă mulțumesc foarte mult pentru invitație. Într-adevăr este vorba de un proiect, pe care școala noastră doctorală îl derulează cu New Europe College și este pentru prima dată, practic, când se realizează un proiect care să aibă un subiect de discuție, muzicile saloanelor de la Iași, București și Transilvania, în secolul al XIX-lea și conexiunile lor cu modelele pariziene sau din imperiu, din Viena. Cu totul remarcabil este faptul că am reușit să organizăm și un concert, un concert care a avut loc, la sediul Universității noastre, în Sala George Enescu, un concert cu lucrări inedite, descoperite în manuscrise, manuscrise ce se află astăzi fie la Biblioteca Academiei Române din București, fie la Iași, fie chiar la Budapesta. Cei care au interpretat sunt profesorii Erick Turk, de la Academia Națională de Muzică din Cluj Napoca, studentul nostru doctorand, Marius Boldea și am invitat formația Trei Parale, formație care a interpretat repertoriul din Anton Pann, din Spitalul amorului sa alte cântece din spațiul otoman sau fanariot.


Etnomuzicologul Philip Bohlman, de la Universitatea din Chicago, prezent la conferință, a primit vineri, în cadrul unei ceremonii, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Muzică din București. Pe lângă anvergura profesională incontestabilă a domnului Bohlman, fost președinte al Societății Internaționale de Etnomuzicologie, s-au avut în vedere, în acordarea acestui titlu și cercetările sale legate de spațiul muzical românesc.

Absolut. Suntem extrem de onorați că profesorul Philip Bohlman de la Universitatea din Chicago a acceptat să devină membru, într-un fel, al comunității noastre academice, prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domniei sale. Dumnealui, în ultimii ani, cel puțin, a dezvoltat câteva proiecte, în care, în spațiul de cercetare a introdus și muzicile din Transilvania, intersecțiile cu spațiul religios și etnomuzicologic, din ultimele secole. Pentru noi este extrem de onorant că dumnealui dorește să ne fie alături și mai ales, ne împărtășește nu numai ca specialist în etnomuzicologie, dar și mai ales ca un vorbitor remarcabil printr-o conferință care a avut loc, în data de 21, la orele 17.00, la Colegiul Noua Europă, chiar legat de acest proiect transilvănean.


Lucrarea domnului Bohlman, ca și celelalte lucrări prezentate în cadrul acestei conferințe, vor fi publicate, vor fi postate pe un site, vor avea acces cei interesați la aceste texte?

Cu siguranță, lucrările care au fost prezentate în cadrul conferinței internaționale vor face obiectul unor colecții speciale și, cu atât mai mult, suntem extremi de încântați că, cei care participă sunt specialiști importanți din această zonă a muzicii de salon, nu numai din zona Centrală și de Răsărit, dar și din spațiul britanic, precum este profesorul Derek Scott sau profesorul Bennett Zon de la Universitatea Durham. Au centre de cercetare specializate pe muzicile de salon din secolul al XIX-lea și intenția noastră este să dezvoltăm acest parteneriat, astfel încât cercetările din spațiul Europei de Răsărit să fie conectate și mai mult cu modelele lor central și vest europene. Proiectul de față este finanțat din fondul de dezvoltare instituțională FDI 2019, pe care universitatea noastră, prin școala doctorală l-a câștigat și care se va derula în acest an, începând cu luna mai, până la finalul lunii decembrie.




Interviu realizat de Monica Isăcescu